lansare Hygge

Mica enciclopedie Hygge – inspirație pentru creație

de / April 6th, 2017 / 646 vizualizari

În ultima vreme, mi-a tot fost dat să aud vorbindu-se despre Hygge (dacă știți cum se pronunță corect, meritați toate felicitările – nu pot spune același lucru și despre mine). Așa se face că invitația celor de la editura Litera la evenimentul de lansare al Enciclopediei Hygge – fie ea și mică – a venit la fix, chiar când curiozitatea îmi dăduse în pârg.

Am ajuns la eveniment inocentă ca o garofiță, fără să am idee cu ce se mănâncă Hygge ăsta (spoiler: cu dulciuri), dar dispusă să îi dau o șansă. Și bine am făcut! Se pare că Hygge este un concept danez, care pleacă de la ideea că fericirea constă in lucruri simple, la îndemâna oricui, cum ar fi: o seară cu cei dragi, acasă sau în oraș (de preferat acasă), o cină la lumina lumânărilor, o ceașcă de ceai, o prăjitură, jocurile de societate, ba chiar și uitatul la televizor, atât timp cât este un prilej de socializare cu familia sau prietenii.

În cuvintele autorului: “Hygge este, mai degrabă, ambianță, trăire și nu ține neapărat de obiecte. Înseamnă să fim cu persoanele pe care le iubim. Sentimentul de acasă. Sentimentul că suntem în siguranță, că suntem la adăpost și că putem lăsa garda jos. Poate că purtați o discuție nesfârșită despre micile sau marile probleme ale vieții, ori vă simțiți, pur și simplu, bine unul în compania celuilalt, fără să vorbiți, ori sunteți doar voi cu voi și atât, savurând o ceașcă de ceai.” Pare simplu, nu?

Dacă v-am stârnit interesul, cărticica aceasta minunată de la Litera, proaspăt ieșită de sub tipar, este ceea ce vă trebuie pentru a vă familiariza cu acest concept care se pare că atrage cât mai mulți adepți și inspiră cât mai multe persoane. Drept dovadă, colecția de accesorii de porțelan a Cristinei Ciobanu, care conține piese și desene inspirate din Mica Enciclopedie Hygge. Colecția a putut fi admirată la evenimentul oficial de lansare a cărții, la care au participat și Valentina Georgescu – traducătoarea cărții, Mirela Vașadi – realizatoarea și prezentatoarea emisiunii “Arta fericirii” și Mălina Chirea – co-fondatoarea Institutului pentru Fericire în România.

lansare hygee

hygee, editura litera

Eu una mă declar intrigată, dornică să citesc mai mult despre acest subiect. De obicei evit să citesc acele cărți care își propun să îmi predea lecții de bunăstare, eu fiind de părere că fericirea este strict personală și că, prin urmare, este imposibil de trasat reguli universal valabile când vine vorba despre un concept atât de volatil. Dar mica enciclopedie a lui Meik Wiking arată atât de bine și atmosfera de la lansare a fost atât de plăcută încât mă gândesc serios să fac ceva cu luminile astea din casă. (Observați că despre broșele de porțelan nu am zis nimic, da? Mă bazez că cei care știu când este ziua mea – 8 mai – se pricep sa citească printre rânduri).

portelan

Mulțumim pentru poze celor de la editura Litera!

Cartea e disponibilă pe situl editurii Litera, aici, și la Libris, aici >>

# # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare