4 cărți ilustrate de la editura Arthur de savurat în aer liber

de / April 6th, 2017 / 604 vizualizari

Cărțile ilustrate fac deliciul cititorilor de toate vârstele. Copiii le adoră pentru că sunt scurte, textul este ușor și simpatic, iar adulții le preferă pentru că în atât de puține cuvinte se ascund întotdeauna atât de multe înțelesuri! Astfel că toată lumea este mulțumită atunci când coperțile se închid.

ciorile

Ciorile din Pearblossom, de Aldous Huxley

Domnul şi doamna Cioară au o mare problemă. În fiecare zi, doamna Cioară face un ou – mai puţin duminica şi de sărbătorile legale. Dar, după ce se întoarce de la cumpărături, oul este de negăsit! Într-o zi, ajungând mai devreme acasă, doamna Cioară constată cu stupoare că Şarpele-cu- clopoţei, vecinul lor, tocmai termină de mâncat ouşorul ei scump şi drag. Odată făptaşul descoperit, soţii Cioară îi cer ajutorul Bătrânului Bufniţ şi împreună pun la cale un plan ca să-i vină de hac lacomului Şarpe.

„Ciorile din Pearblossom” este singura poveste pentru copii scrisă de celebrul autor, părintele romanului „Minunata lume nouă”, ea fiind dăruită nepoatei sale Olivia, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun.

Ilustrațiile sunt extrem de atrăgătoare, frumos colorate, iar personajele sunt cochete și elegante. După ce am citit cartea, noi am refăcut și chiar reinventat povestea doar cu ajutorul imaginilor.

Cartea e disponibilă la Elefant, aici, și la Libris, aici >>

apasa aici

Apasă aici, de Hervé Tullet

Nu cred că există mamă facebookistă care să nu fi auzit de cartea “Apasă aici” de Herve Tullet. E la mare modă prin grupurile de parenting, lăudată de părinți și apreciată de copiii de la 2 la 7 ani.

Ce e atât de special la ea, probabil vă întrebați. Aceeași reacție a avut-o și domnul soț când i-am sugerat să o răsfoiască împreună cu Greuceanu: “E o porcărie. Sunt numai buline. Colorate.” Off, lipsiți de imaginație sunt bărbații ăștia câteodată! Aşa că a abandonat-o pe raft.

După mine, cartea este un joc minunat, fiind interactivă, cu scris mare, propoziții puține, cuvinte accesibile, dar și complexe, perfectă pentru năzdrăvanii care acum încep să deslușească tainele cititului, dar și pentru mai micii curioși care descoperă culorile și învață să numere.

De la o bulină simplă, galbenă, pictată în mijlocul unei pagini albe, copilului îi este dezvăluită o lume din ce în ce mai plină de buline și culori. Bulina îşi poate schimba culoarea dacă o atingi, se multiplică, se mărește ca sub o lupă sau migrează spre stânga sau dreapta paginii!

E o încântare să vezi cum nişte cercuri colorate provoacă atâta uimire şi îi deschid copilului porţi spre noi oportunităţi de a învăţa despre lumea din jur! Pe lângă îndeplinirea indicațiilor autorului, noi am încercat să ne și antrenăm imaginația și să dăm semnificații noi imaginilor.

Cartea e disponibilă la Elefant, aici, și la Libris, aici >>

madlen

Madlen, de Ludwig Bemelmans

Într-o casă veche din Paris, cu zidurile îmbrăcate-n iederă, ce servește drept internat (boarding school), locuiesc douăsprezece fetiţe. Madlen e cea mai mică, dar şi cea mai curajoasă. Până când, într-o noapte, se trezeşte plângând. Şi aşa începe povestea acestei cărţi în care nu ştii ce te cucereşte mai mult şi mai mult: simpatica Madlen, umorul inteligent şi discret al cărţii sau Parisul, aşa cum e el desenat de Ludwig Bemelmans.

Madlen este una din acele cărți care a fost tipărită de atât de multe ori încât toată lumea pare să știe povestea, fără neapărat să o fi citit. Povestea este schițată prin rime facile, grupate în câteva rânduri de-a lungul paginilor. Cea mai mare parte a poveștii însă este redată de ilustrații, prin imagini suggestive, de exemplu cum Madeline și colegele ei merg „pe două rânduri“, prin fața multor clădiri pariziene celebre. Și cu toate că fiecare pagină pare mult prea simplă, nu există vers, culoare, cuvânt irosit. Unele pagini sunt desenate în linii negre și albe pe fundal galben strălucitor, iar alte desene tind spre impresionism și sunt foarte colorate și vii. Astfel că nu există o predictibilitate a textului și imagisticii.

Pentru a vă putea bucura de toată frumusețea cărții, citiți-o de două ori: o dată la o viteză normal, pentru a savura versurile, povestea, apoi din nou, într-un ritm mai lent, pentru a vă bucura de opera de artă reprezentată de imagini.

Cartea e disponibilă la Elefant, aici, și la Libris, aici >>

 

Olivia, de Ian Falconer

Olivia e o purcelușă foarte energică, poate chiar hiperactivă, și isteață, cu foarte multe pasiuni, printre care arta, muzica, moda, ceea ce o stoarce de vlagă pe mama ei. În fiecare zi ea încearcă o nouă activitate, iar faptul că este mai grăsuță nu e complexează deloc. După cum zice Gloria Steinem, „în sfârşit, un porc cu stimă de sine.“ Desigur, mama o iubește chiar dacă o stoarce de vlagă, așa sunt toate mamele, pot garanta eu!

Ilustrațiile, extrem de simple, sunt în alb și negru. Singura pată de culoare este reprezentată de hainele Oliviei, care mereu sunt colorate în roșu, scoțând-o în evidență față de alte personaje.

Este o carte pe care o recomand tuturor copiilor, dovadă că e normal să fii curios, să vrei să experimentezi în fiecare zi, chiar dacă asta îi obosește pe ceilalți, și te lasă și pe tine fără energie. Oricum mâine e o nouă zi, cu noi lucruri de învățat!

Cartea e disponibilă la Elefant, aici >>

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare