La ce bun să citim despre antreprenoriat?

de / February 12th, 2016 / 243 vizualizari

antreprenoriatCa peste tot în viață, experiența bate filmul și cărțile de orice fel. Informația este însă putere și a ști sau a anticipa lucruri (chiar și în business) este un real avantaj.

Cele mai multe cărți de anteprenoriat pe care le-am citit sunt traduceri din afară și evident că nu se referă la modul de a face business sau legislația din România. Rămân însă principii care pot fi aplicate și aici și voi face imediat referire la ce am învățat/reținut citindu-le. Site-urile care mă inspiră în antreprenoriat sunt o sursă permanentă de informație pentru că multe se referă la tehnici de marketing actuale, în concordanță cu modificările de algortimi aduse de Facebook sau Google. Recunosc că majoritatea articolelor lor te agață cu acele titluri comerciale, gen 10 lucruri care… , 20 de motive… etc.

Majoritatea cărților bune de antreprenoriat le-am citit de le editura Publica și la ele voi face referire cu precădere. Vă pot spune însă că despre majoritatea antreprenorilor știam din revistele și site-urile pe care le urmăresc: Time, Forbes, New York Times, Entrepreneur, Business Insider, Entrepreneurship.org, Inc Magazine ori discursuri de la TED.

cum-sa-livrezi-fericireUneori, ceea ce citesc este pentru antreprenorii mai vechi și mă gândesc mereu la foștii mei patroni, cărora parcă le sunt dedicate unele rânduri. Spre exemplu, Tony Hsieh, în cartea Cum să livrezi fericire spune că ”Un motiv foarte important pentru care ne-am atins obiectivul mai devreme a fost faptul că am decis să ne investim timpul, banii și resursele în trei domenii esențiale: relațiile cu clienții (ceea ce construiește brandul și determină reclama din vorbă în vorbă), cultura (care duce la formarea valorilor noastre cele mai importante) și pregătirea și formarea angajaților (care, într-un final duc la formarea angajaților).”

Cele mai multe și mai utile sfaturi le-am reținut din cărțile lui Richard Branson. Miliardarul englez spune că ”Oamenii înfloresc când sunt lăudați. De obicei nu au nevoie să li se spună când au greșit pentru că, de cele mai multe ori, știu și singuri”. Câți dintre șefii din România fac asta? Unii abia așteaptă să greșești ca să te zboare și să aducă altul în locul tău, pe mai puțini bani și fără experiență.

Tot Branson, un înțelept peste măsură înțelege și situația celor mai în vârstă care își găsesc din ce în ce mai greu de muncă. El citează studiile care arată că, în ciuda percepției populare, lucrătorii în vârstă au mai puține probleme cu absenteismul și cu punctualitatea decât angajații mai tineri dintr-o firmă; de asemenea, tind să manifeste mai mult angajament în muncă și mai multă loialitate față de angajator, ceea ce reduce neliniștea angajaților și costurile de angajare. Angajarea de persoane în vârstă nu este numai recomandată; are și mult sens din punct de vedere economic.

Întrebările pe care le pun antreprenorii-autori sunt și ele utile: ”Întreabă-te: Ești pasionat în ceea ce privește compania? Ești pasionat de munca ta? Iubești ceea ce faci și pe cei cu care lucrezi? Ești fericit aici? Ești inspirat? Crezi în ceea ce facem și încotro ne îndreptăm? Este acesta locul potrivit pentru tine?”

girlbossUna din ultimele cărți citite este cea a Sophiei Amoruso (care a scris #Girlboss) și fondatoarea site-ului www.nastygal.com. Am găsit acolo o grămadă de sfaturi: ”Nu cheltui mai mulți bani decât ai. Atunci când timpul cheltuit făcând bani este semnificativ mai mare decât timpul pe care-l petreci cheltuind bani, vei fi surprinsă să afli câți bani poți economisi chiar și fără să te gândești la asta în mod special. Vinde lucrurile pentru mai mult decât le-ai cumpărat și economisește mai mult decât cheltui. Unul dintre aspectele cheie în conducerea unei afaceri de success este să știi cum să beneficiezi de marketing gratuit. O treabă bună este să o faci prin stil, fotografie și vocea brandului. A doua regulă: ține-ți promisiunile.  Dacă începi o afacere așteaptă-te să fii, probabil, falită o perioadă lungă”.

Un motto din cadrul grupului Virgin (fondat de Richard Branson) spune că: ANGAJĂM PENTRU ATITUDINE ȘI INSTRUIM PENTRU APTITUDINE.

Deși am citit, notat și reținut multe sfaturi antreprenoriale de la majoritatea autorilor care au experiementat sau cercetat afacerile, o sa închei totuși cu Decalogul preferatului meu (Richard Branson) către antreprenori:

  1. Urmează-ți visul și treci la acțiune. (Cei care au curajul să facă ceea ce le place sunt, de regulă, și cei care se bucură cel mai mult de viață).
  2. Schimbă ceva în bine.
  3. Încrede-te în ideile tale și fii cel mai bun. (concentrează-te să fii cel mai bun în tot ce faci, iar restul va veni de la sine).
  4. Simtă-te bine și ai grijă de echipa ta. (Buna dispoziție este unul dintre cele mai importante – și mai neglijate- ingrediente ale unei afaceri de succes. Caută-ți oameni care să vadă partea bună a celorlalți, să împartă mai multe laude decât critici și să adore ceea ce fac).
  5. Nu renunța. (Dacă rămâi pe poziții, te scuturi de praf și mai încerci o dată, vei fi uimit să constați câte poți realiza).
  6. Ascultă, ia multe notițe și continuă să îți adresezi provocări. (Dacă nu îți notezi ideile tale și ale altora, acestea pot fi uitate cât ai clipi).
  7. Deleagă din responsabilități și stai mai mult cu familia.
  8. Închide-ți laptopul și iPhone-ul și mișcă-ți fundul la fața locului.
  9. Comunică, colaborează și mai comunică odată.
  10. Fă ceea ce îți place și pune-ți o canapea în bucătărie.

Foto: www.pexels.com

# # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare