John Fowles, poetul postum

de / June 21st, 2012 / 130 vizualizari

Cateva poeme scrise de John Fowles si nepublicate pana acum, vor dezvalui publicului o alta fata asupra introvertitului autor.

John Fowles este cunoscut mai degraba pentru romanele sale, prin care se numara celebrele Magicianul, Iubita locotenentului francez si Colectionarul. Putini stiu ca autorul a publicat si un volum de poezii in timpul vietii, numit simplu “Poems”. Acesta a aparut in 1973, insa doar in Statele Unite. Si desi a ramas in memoria publicului drept un mare romancier, John Fowles a preferat intotdeauna poezia, dupa cum insusi marturiseste: “Niciodata nu ma apuc de o carte de poezii fara sa ma gandesc ca are un mare avantaj fata de romane: la finalul ei, il voi cunoaste mai bine pe autor.”

Poemele au fost salvate din ghearele uitarii de catre Sarah Fowles, vaduva autorului, pe cand facea ordine intre hartiile raposatului ei sot. Ea a lasat manuscrisele pe mana lui Adam Thorpe, poet, romancier si dramaturg, iar acesta s-a chinuit mai bine de cinci ani sa descifreze materialele aproape ilizibile pe alocuri. De rezultatul stradaniilor sale ne vom putea bucura cu totii la aparitia volumului Selected Poems, ce va fi publicat de editura Flambard Press.

Conform spuselor lui Will Makie, managing editor al Flambard Press, poeziile exploreaza temele pe care Fowles le-a abordat adesea in scrierile sale: dragostea, dorinta, natura si suferinta. “Sunt in jur de 90 de poezii in total, majoritatea nepublicate pana acum. Printre acestea se regasesc secvente, poeme individuale si cateva traduceri din chineza, japoneza, franceza si greaca. Un lucru remarcabil in legatura cu aceasta colectie este intervalul lung de timp pe care il acopera: cele mai timpurii dateaza din anii ’50, iar cele mai recente au fost scrise intr-un salon de spital, spre sfarsitul vietii sale.”

Sursa

# # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare