Jind Penitenciarul Timisoara

Jind, de Zoltán Böszörményi, la Penitenciarul Timișoara

de / November 14th, 2019 / 212 vizualizari

Urăsc romanele ce mă fac să plâng. Cu filmele e simplu, întotdeauna sunt acasă (mai puțin la Ferdinand, când am plâns pe avion!) și nu mă feresc să plâng, sunt o emotivă, ce să mai… dar cu romanele e nasol. Nu de alta, dar eu am mereu câte o carte la mine, să treacă mai repede timpul când rămân blocată pe undeva (legea a interzis telefoanele la volan, nu și cărțile!) Și, frate, când mă apucă plânsul, păi să te ții bine, că plâng. Eu când vreau să plâng, plâng! Iar la Jind de Zoltán Böszörményi am plâns. Maternitatea le face pe femei mult mai sensibile la durerile și problemele emoționale ale copiilor, iar cartea asta te răscolește până în măduva oaselor!

Jind este un roman ce ar trebui citit de toată lumea, părinți și nepărinți, profesioniști din domeniul asistenței sociale și protecției copilului, psihologi, cadre didactice, medici… Jind este un roman real și realist, un studiu de caz ficționalizat, pe care nu ai cum să nu ți-l interiorizezi.

Pornind de la un caz real, autorul spune povestea unei fetițe aflată în pragul adolescenței, suficient de naivă pentru a nu înțelege prea mult din conjunctura și stările prin care trece, dar și îndeajuns de matură pentru a conștientiza, dureros, aceste stări. Abandonată de mama ei, plecată la muncă în Italia, în grija unei bunici ostile, plină de prejudecăți, și a unor prieteni care se străduiesc din răsputeri, contra cost, firește, să îi creeze măcar iluzia unei familii iubitoare, copila devine treptat un caz patologic. ”Îmbolnăvită din dor de mamă”, ea intră în starea morbidă a unei anorexii nervoase cronicizate, caracterizată prin pierderea dorinţei și/sau a poftei de mâncare, prin refuzul de a comunica, prin izolare și interiorizare radicală. O boală cauzată de factori psihoafectivi, o maladie care se acutizează pe măsură ce absența mamei se prelungește.

Psiholog și storyteller Ina Bulzan (Punguța cu povești): Jind …. un titlu care te face să aștepți altceva decât îți oferă povestea dintre coperți. Jinduim după bani, carieră, haine de firmă, pantofi și câte altele. Dar oare cine tânjește așa de mult după dragoste încât să se topească pe picioare? Povestea sfâșie orice urmă de apărare ai între tine și tragedia (din păcate reală, aici aproape de noi, în Romania) copiilor de sunt lihniți, flămânzi după dragostea părintelui. Omul nu poate exista fără iubire. Cum cerem deci unui copil să poată imposibilul? Doare, doare tare de tot Jind, dar e o durere din acelea necesare pentru vindecare. Jind ar trebui prescrisă tuturor adulților! Pastilă amară, bisturiu ce nu te lasă să te joci de-a viața, de-a părințeala, ci te trezește dureros la realitate. Iubește! Iubește-ți copilul!

Am considerat lectura ideală pentru clubul de lectură de la Penitenciarul Timișoara, pentru a trage un semnal de alarmă asupra abandonului copiilor – mai mult psihic decât fizic, prin această carte – strigăt, „strigătul mut al multor copii din preajma noastră, care zac flămânzi de iubire. Neputincioși și neauziți de cei în măsură să-i ajute, se sting cu un dor de mamă, greu de descris, dar bine transferat de autor în cuvinte ce reușesc să atingă senzații epidermice” (Loredana Tîrzioru). Întâlnirea a marcat și sărbătorirea a 3 ani de activitate a singurului clubul de lectură dintr-un penitenciar din România moderat de voluntari: scriitorul Zoltán Böszörményi, traducătoarea Ildikó Gábos-Foarţă și directorul editurii Brumar, Loredana Tîrzioru. Discuțiile au fost foarte animate, cu accent pe efectele suferite de către copiii ai căror părinți sunt la mii de kilometri depărtare de ei, efecte atât fizice, cât și psihice și emoționale, și modalitățile de prevenire și combatere a acestora. S-au căutat răspunsuri, motive, soluții. S-au găsit scuze personajelor și s-au emis ipoteze de cum s-ar putea evita pe viitor astfel de tragedii.

Doar împreună, prin implicarea tuturor, putem să aducem speranță copiilor rămași acasă în urma plecării părinților la muncă în străinătate.

Comandă cartea lui Zoltán Böszörményi
pe Cărturești, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: Penitenciarul Timișoara

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare