Jack si uriasii CGI

de / March 30th, 2013 / 558 vizualizari

Jack si uriasiiIf you think you know the story, you don’t know Jack.

Nu se putea ca tocmai o poveste cu un vrej de fasole care creste intr-un minut cat altele in sapte vieti si cu un urias posesor de gasca cu oua de aur, sa scape de atentia producatorilor de la Hollywood si de tratamentul 3D. Cu mentiunea insa, ca gasca a scapat (din pacate).

In Jack the Giant Slayer, lipsa gastei a fost suplinita prin numarul mare de uriasi (ca nu da prea bine sa spun ca a fost inlocuita de printesa Isabella, de altfel singura prezenta feminina din film). Nu ca aceasta ar fi singura deosebire dintre povestea originala si filmul adaptat. Ati observat tendinta de a transforma personajele care ne-au bucurat copilaria in ucigasi cu sange rece? Mai intai i-am avut pe Hansel si Gretel, vanatorii de vrajitoare (Witch Hunters), iar acum pe Jack, ucigasul de uriasi (Giant Slayer). Traim intr-o lume cruda. Nu poti sa te mai increzi in nimeni, mai ales daca esti vrajitoare sau urias/trol. Pentru ca uriasii lui Bryan Singer seamana pana la inrudire cu trolii lui Peter Jackson: mari, urati si mai degraba respingatori decat fiorosi. In plus, faptul ca sunt realizati pe computer este cat se poate de evident, lucru cu care am o problema, dar incerc sa fiu rezonabila, ca doar nu aveau cum sa angajeze actori care sa joace rolul uriasilor, nu?

Probabil ca filmul mi-ar fi placut mai mult daca printesa ar fi ramas cu Elmont cel viteaz (un Ewan McGregor parca mai tanar ca niciodata). Asa, este mult prea previzibil si respecta reteta “baiat-sarac-dar-viteaz-si-inimos-cucereste-frumoasa-printesa-in-cautare-de-aventura”. Nicholas Hoult este simpatic si reuseste sa duca filmul pe umeri, in postura de protagonist, dar e drept ca primeste o mana de ajutor si de la restul distributiei. De Ewan McGregor v-am zis, acum il mentionez si pe inconfundabilul Stanley Tucci, in rolul maleficului lord Roderick, care ar fi atat de usor de detestat daca nu ar fi, ei bine… Stanley Tucci.

Povestea o stiti. Oarecum. Jack, un baiat crescut la ferma, primeste niste boabe de fasole buclucase in schimbul calului sau (vaca, la origine). Tot ce trebuie sa faca este sa pastreze boabele uscate. Simplu, ati crede, dar nu e chiar asa. Altfel, nu am mai avea despre ce sa vorbim acum. Cu toate acestea, tin sa remarc ca boabele au scapat intacte dupa o noapte in care Jack al nostru a dormit (lesinat?) in ploaie, cu ele in buzunar. Si n-as fi zis ca haina lui era tocmai impermeabila… Dar hai sa nu fiu carcotasa, poate invelitoarea in care se gaseau chiar era, cine stie?

In fine, ideea este ca vrejul cel vrajit ia pe sus casa lui Jack in care, surprize-surprize, tocmai se adapostise Isabella, printesa razvratita. Jack se ofera voluntar in misiunea de salvare, din care mai fac parte Elmont, Crawe, Roderick, Wicke si alti cativa, care mor prea repede pentru a le retine numele. Nu e spoiler, e de asteptat ca in acest film se moare pe capete. Cu toate acestea, filmul este mai degraba romantic decat violent, iar finalul, fericit (din nou evident), leaga povestea de vremurile noastre. Mi-a placut aceasta chichita din final, precum si inceputul, care ni-i prezinta in paralel pe Jack si Isabella, aratand ca intre o printesa si un om de rand pot fi multe similitudini. Tot la rubrica plus e de trecut si intrarea in scena a uriasilor, una de impact, rupta parca din Jurassic Park (cum citisem intr-un comentariu). De asemenea, am apreciat  jocurile de cuvinte plecand de la “beans”, mult prea greu de tradus insa fara a le stirbi din farmec.

Filmul in sine mi-a dat dureri de cap, dar nu pentru ca ar fi prea complex, ci din cauza omniprezentului 3D. L-as fi preferat fara, sincera sa fiu. E de vazut intr-o dupa-amiaza relaxanta, cu prietenii, chiar si cu copiii (daca e cazul).

Fee fi fo fum, 
Eu o sa va las acum.

Vizionare placuta!

 

# # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare