Indragostita de literatura romana

de / September 6th, 2011 / 178 vizualizari

Initial am vrut sa scriu altceva, dar, avand in vedere ca este primul meu post pe acest blog, am considerat de cuviinta sa multumesc administratorilor pentru oportunitatea oferita de a va impartasi impresiile mele de serial reader… Care nu sunt putine!

In ultimele luni, de cand am descoperit acest Club de carte, am devenit o cititoare impatimita, dupa cum ati putut vedea. Si m-am bucurat foarte mult sa constat ca nu sunt singura, contrar celor afirmate de unii si de altii. Sunt atatia oameni care mai si citesc! Este o placere pentru mine sa pot scrie despre carti, pentru iubitorii de carti, asa cum sunteti voi.

Din experienta mea de cititor in serie, care in ultimele luni a luat o amploare deosebita, am desprins o concluzie pe care va las sa o contraziceti sau, dimpotriva, sa o aprobati: exista etape sau mai bine zis perioade in care citim cu precadere un gen, suntem atrasi mai mult de acesta decat de altele, pana cand pasiunea se domoleste si ne indreptam atentia spre alt gen. Sau cel putin asa mi se intampla mie. Cateva luni am citit in special carti politiste sau din sfera misterelor, strecurand printre ele carti despre dragoste sau pur si simplu povesti de viata. De curand, am schimbat registrul oarecum, fara a renunta insa la cartile politiste. Momentan sunt pasionata de literatura romana, chiar daca mai strecor uneori si carti din alte literaturi… o fac doar ca un intermezzo.

Am descoperit carti superbe… pe unele le-am citit, altele ma asteapta in biblioteca, iar cele mai multe sunt inca pe rafturile vreunei librarii sau pe cele ale unui anticariat. Sunt carti pe care nu le cunosteam, altele de care auzisem, dar nu fusesem atrasa in mod deosebit. Cella Serghi, Henriette Yvonne Stahl, Eugen Barbu, G. M. Zamfirescu, Mihail Drumes sunt autori pe care i-am descoperit in ultimele luni si am fost cucerita de opera lor.

Lista de asteptare e destul de lunga, cuprinzand si alti autori la fel de remarcabili din literatura romana. Unele  carti sunt usor de gasit, altele necesita putin efort, dar pentru mine e o placere sa ma aflu in fata rafturilor pline de carti, cautand si iar cautand cartea sau, mai bine spus, cartile dorite… rareori ma multumesc cu una singura. Am in plan o noua vizita la anticariate, despre care va voi povesti la momentul respectiv.

Zilele trecute am terminat Iubiri paralele de Cella Serghi pe care o cumparasem de la anticariat, nu cred ca exista vreo editie mai recenta. Spre sfarsitul ei am gasit intre paginile sale timbre… Fireste ca m-am intrebat inca de cand am inceput sa o citesc prin ce maini o fi trecut si cum a ajuns acolo, pe rafturile samsarilor de la Universitate… dar e un mister ce cu siguranta nu va capata o elucidare. Pot doar sa apelez la imaginatie, inchipuind diferite scenarii… si atat. Dar poate de aceea cartile acestea vechi au un farmec distinct… fiecare are povestea sa, stiuta sau nestiuta.

Sper sa va faca placere confesiunile mele de serial reader, pe care le voi asterne aici, pe viitor.

# # # # #

Andreea Toma

11 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare