lectura

Împreună creștem cititori: Lectura independentă zilnică

de / January 30th, 2017 / 591 vizualizari

Asemenea tuturor obiceiurilor sănătoase, și cititul trebuie educat. Copiii adoră rutina, îi ajută să se simtă în siguranță și să știe mereu ce urmează să se întâmple. Astfel, voi, părinții și cadrele didactice, puteți contribui în mod activ la inducerea plăcerii pentru lectură prin instituirea obiceiului cititului. Timp de 15 minute, în fiecare zi, la o oră prestabilită, copiii își scot o carte și citesc independent, ce le place, obligatoriu ceva ce nu se află în programa școlară.

Îndemnul trebuie să vină și prin exemplul propriu: să citiți alături de ei, să le recomandați cărți, să-i provocați la discuții pe marginea acestora, să le cereți părerea despre o carte pe care o citesc, să le stârniți atenția printr-un citat interesant.

Într-o programă școlară stufoasă și o viață în continuă mișcare, cadrele didactice sunt sufocate de hârtii și dosare, copiii sunt copleșiți de cantitatea materiei de învățat, iar părinții sunt, de cele mai multe ori, obosiți și lipsiți de chef de lectură. Însă cele 15 minute sunt esențiale pentru succesul viitor al copilului. Studiile arată că adulții care au fost cititori în serie în copilărie și adolescență se descurcă mult mai bine în timpul comunicării, având fluența și vocabularul mult dezvoltate față de cei care au evitat cărțile. Un calcul simplu arată că dacă o persoană citește 10 pagini pe zi, într-o lună va fi citit 300 de pagini, fiind expusă la aproximativ 75.000 de cuvinte. Asta înseamnă că la fiecare 5 minute citite, un copil este expus la 23500 de cuvinte pe lună. La polul opus, un copil care citește în medie mai puțin de 1 minut pe zi va avea nevoie de un an să citească tot atâtea cuvinte câte citește un copil care lecturează minim 15 minute pe zi. Cifrele grăiesc de la sine.

Pe scurt, faceți tot posibilul să transformați cititul într-o rutină zilnică. Doar așa puteți ajuta copilul să devină un adult de succes!

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

 

Sursă foto cover

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

4 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare