piese de teatru

Împreună creștem cititori: Dramatizați povestea!

de / November 8th, 2017 / 239 vizualizari

De când Greuceanu meu nu mai are răbdare să urmărească imaginile în timp ce îi citesc, am tot căutat variante alternative de a-l face să fie captivat de poveste pentru cât mai mult timp. Ultima găselniță (și cea care are cel mai mare succes până acum) este să dramatizez povestea. Această metodă însă oferă puține variante copilului, întrucât “piesa de teatru” trebuie pregătită și durează ceva timp…

Ce presupune această metodă?

Odată cu alegerea poveștii, trebuie realizată pregătirea “tehnică”: personaje, recuzită, decoruri. În acest sens, putem folosi jucării de-ale copilului (care reprezintă exact ceea ce urmează să citim sau cărora le dăm, împreună cu cel mic, semnificații noi), decupaje din diverse materiale sau păpuși de mână / degete. Indiferent de ceea ce alegem, copilul trebuie să fie parte din decizie! Odată pregătit decorul, personajele își pot începe interpretarea.

La un astfel de joc imaginația își spune cuvântul. Naratorul poate fi părintele, iar copilul, actorul; naratorul poate fi copilul, iar părintele să pună în scenă cele citite; părintele și copilul își împart personajele și interpretează rolul ales… variantele sunt nenumărate, iar distracția este garantată!

Cum ajută o astfel de metodă?

Beneficiile sunt multiple! În primul rând, pentru copil este un joc, o joacă, îl face să nu mai fie stresat de numărul de pagini (ce trebuie) citite, dar și ține mult mai bine minte mesajul poveștii, asociindu-l cu o activitate plăcută. Apoi, este timp de calitate petrecut alături de părinte / părinți, îl ajută să relaționeze pozitiv cu aceștia și poate chiar să exprime frustrări / nemulțumiri care altfel ar mocni în cugetul lor. Nu în ultimul rând, este o formă nouă de exprimare, relaxată, care îi pune la contribuție toate simțurile și îi stimulează imaginația!

Vezi toate ideile și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare