Împreună creștem cititori: Biblioteca clasei / Colțul lecturii

de / September 12th, 2016 / 1,446 vizualizari

Deși mă așteptam ca inițiativa campaniei (despre care v-am povestit aici) să fie privită cu scepticism de părinți și cadre didactice totodată, mesajele în privat cu idei și sugestii nu au contenit să apară, idei noi și interesante, creative și jucăușe. Ideea de astăzi nu este una nouă, am aplicat-o cu succes în trecut și este prima din campanie deoarece începutul școlii de obicei aduce după sine o reorganizare a sălii de clasă, o înviorare a atmosferei și pofta de lectură se poate stimula și doar prin simpla facilitare a accesului la cărți – un prim pas poate fi crearea bibliotecii clasei (sau a colțului lecturii).

Colțul lecturii este un spațiu din clasă amenajat pentru lectură. Ca recuzită, e nevoie de un raft cu câteva cărți, coli albe și instrumente de scris. În pauze, copiii pot scrie citatele care i-au impresionat cel mai mult pe foile albe. Pe una dintre coli, ei pot scrie și cuvintele pe care le-au întâlnit, dar nu le înțeleg, iar la sfârșit de zi / la ora de citire le pot discuta în clasă și scrie sinonimele alături.

Popularea raftului cu cărți se poate face cu ajutorul copiilor – fiecare elev poate aduce o carte pe care deja o are acasă și a citit-o. Odată depusă cartea pe raft, copilul le poate spune colegilor săi, pe scurt, subiectul cărții și de ce consideră el că ar trebui să o citească și aceștia. Cărțile vor fi astfel adecvate vârstei lor, cele care le-au marcat în vreun fel personalitatea. Va fi o bucurie împărțită cu ceilalți colegi, un lucru care îi va uni, le va da un subiect comun de discuție, va fi un drum pe care vor putea merge împreună.

Noi, adulții, trebuie să facem doar un singur lucru: să le fim alături. Așadar, haideți să provocăm un tsunami de lectură și să reconstruim plăcerea cititului prin biblioteca clasei!

Vezi toate ideile aici și lasă-ne comentarii cu ideile tale>>

Preia bannerul campaniei pe blogul tău! Dacă ai nevoie de alte dimensiuni, scrie-ne pe [email protected].

Urmărește și susține campania pe Facebook cu hashtagul #impreunacrestemcititori

Mulțumim!

impreuna crestem cititori

 

Sursă foto

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare