gaudeamus 2016

Impresii despre Gaudeamus. De vorbă cu editurile

de / December 1st, 2016 / 664 vizualizari

Au trecut aproape două săptămâni de la închiderea târgului de carte Gaudeamus. Acea ultimă zi în care am ajuns acolo, minutele pe care le-am petrecut pe scările de la intrare privind ultimii rătăciți prin târg, privind oamenii din spatele cărților, m-au dus cu gândul la perioada în care am participat la târguri în calitate de expozant. Cunosc toate stările prin care trec oamenii din edituri, entuziasmul primelor zile, oboseala din weekend, durerile de picioare, de spate și fericirea pe care o aduc întâlnirile cu cititorii, întâlniri care, de multe ori, anulează toate părțile negative. M-am bucurat de fiecare moment petrecut la târg și, recunosc, uneori mi-e dor să fiu acolo în fiecare zi, de la deschidere și până la închidere. Dar, după câteva ore de stat în picioare, de plimbări printre standuri, de povești (mai mult sau mai puțin vesele), realizez că e mult mai ușor să fii vizitator.

Dacă săptămâna trecută vă invitam să citiți impresiile bloggerilor despre Gaudeamus (aici), astăzi revin cu un alt set de impresii – cum s-a văzut târgul din perspectiva oamenilor din edituri. Obișnuim să ne interesăm de vânzări, de cea mai căutată carte, de lansări, dar foarte rar ne îndreptăm atenția către oamenii aceia care ne aduc cărțile, oamenii care fac lucrurile să se întâmple, care ne aduc aproape de autorii preferați. Astfel, i-am întrebat pe ei cum au perceput târgul anul acesta, dacă au fost evenimente ieșite din comun, dacă li s-a părut ceva diferit față de edițiile precedente. Iată ce răspunsuri am primit:

gaudeamus 2016

Alexandra Florescu, PR & Brand Manager, Editura Nemira

Târgul Gaudeamus de anul acesta a fost la fel de efervescent și plin de viață ca în ceilalți ani, parcă mai plin de copii în primele zile, aduși de învățători și profesori. Pentru noi, cei din edituri, pregătirea târgului începe cu niște luni înainte și ne bucurăm când începe în sfârșit și putem împărtăși cu atâția cititori noutățile pregătite și surprizele de la stand.

Anul acesta am amenajat un colț de stand pentru copii la Nemira, cu un frumos brad format din cărți Un băiat numit Crăciun, ca parte a campaniei noastre pentru această poveste care aduce mai devreme magia Crăciunului, iar vineri am avut lecturi și ateliere de desen cu cei mici.

Tot ca o premieră, anul acesta am încheiat sărbătoarea celor 25 de ani Nemira printr-o campanie împreună cu agenția Next Advertising: Tu cum vezi lumea peste 25 de ani?Am invitat cititorii de la standul nostru să scrie o previziune despre viitorul lumii în 25 de ani pe care să o lase apoi în Capsula Timpului. Totodată, pentru fiecare carte Nemira pozată și postată pe facebook, o alta a mers la copiii ajutați de Fundația Ajungem Mari.

Până una alta noi ne apucăm ușor ușor să pregătim următorul târg, din vară.

Bogdan Ungureanu, Director Executiv, Editura Publica

Vreau să remarc mai întâi o prezență mai redusă a publicului în comparație cu ediția de anul trecut a târgului Gaudeamus, care a afectat automat și vânzările. Unii dintre vizitatori ne-au sesizat inclusiv promovarea mai slabă a acestei ediții.

Cel mai important pentru editura noastră este însă că ne-a vizitat la stand același tip de public de calitate, interesat de cărțile de non fictiune ale momentului. Este același gen de cititor, curios și dornic de dezvoltarea lui profesională, dar la fel de interesat și de ceea ce se întâmplă dincolo de pereții biroului.

Diana Bogdan, PR&Marketing Manager, Editura Corint

Am resimțit Gaudeamus-ul din spatele cortinei ca pe un vârtej, un uragan, un pic de tsunami 🙂 Dar așa-i mereu pentru oamenii de editură, nu? De altfel, de când lucrez în acest domeniu, sunt mereu fascinată de câte diferențe sunt între felul în care un eveniment de genul ăsta este perceput de tine ca vizitator față de tine ca om de editură, de cât de ușor se schimbă entuziasmul la vederea mulțimilor de cărți în epuizare la sfârșitul unei zile de târg 🙂

Anul acesta – și nu-i doar părerea mea, am primit și confirmările colegilor cu mai mare experiență – Gaudeamus-ul a fost și mai plin decât de obicei. Poate că au crescut generațiile de copii iubitori de cărți (de altfel, cea mai vândută carte a editurii la care lucrez a fost un titlu pentru segmentul young adult), poate că a crescut nivelul de trai, poate că a fost vremea mai frumoasă. Oricum, semn bun, care ne-a bucurat mult. Dincolo de asta, mi-a plăcut să văd cititori venind echipați cu liste clare de volume pe care și le doresc și oameni dispuși să dea atenție unor volume la care nu te-ai aștepta să le atragă atenția – cărți de colorat pentru adulți răsfoite de bunici, cărți de istorie căutate de adolescenți. Poate că suntem, totuși, pe un drum bun, chiar dacă nu pare la prima vedere.

Cristina Nemerovschi, redactor Editura Herg Benet

Pentru noi, cei de la Herg Benet, Gaudeamus-ul vine de câțiva ani cu un fel de tradiție: la finalul celor cinci zile de târg, suntem morți de oboseală, dar foarte fericiți. De prin 2011, tot ce se petrece la standul Herg Benet de la Gaudeamus este emoționant, viu, memorabil – reacțiile de bucurie ale cititorilor când își întâlnesc autorii preferați la lansări sunt greu de descris în cuvinte.

La fel a fost și în acest an, ba chiar aș spune că a fost pentru noi cea mai frumoasă ediție de până acum; s-au mai înmulțit cititorii, s-au diversificat, iar cei „cu vechime” sunt mai fideli ca niciodată – editura chiar are fani care, în ziua de sâmbătă, când au loc cele mai multe lansări, nu se mișcă din fața standului de la prânz până seara, pentru a nu rata întâlnirea cu vreun autor. Aduc scrisori pentru autorii lor preferați, flori, cadouri… practic, tot ce se întâmplă la standul nostru are atmosfera unei aniversări, și așa ne-am obișnuit și noi s-o vedem.

Cărțile preferate de public anul acesta (lista aici), o parte noutăți, o parte deja bestseller-uri, sunt cele despre care se vorbește mult pe rețelele de socializare, cele pe care cititorii și le recomandă între ei, acesta fiind de fapt cel mai eficient motor de promovare, și cel mai sincer, până la urmă.

Ce m-a bucurat să văd la această ediție a fost numărul mare de tineri care alergau de la un stand la altul, în căutarea cărților după care veniseră, ceea ce infirmă teoria că generația care vine din urmă nu mai este pasionată de cărți. Este pasionată și are o dorință puternică de a citi, dar în același timp este și foarte exigentă. Vrea să-și aleagă singură ceea ce îi place, este selectivă și chiar tranșantă, uneori.

Roxana Petrescu, PR Manager, Pandora MGrupul Editorial TREI

Târgul Gaudeamus de anul acesta a fost primul pentru mine alături de echipa Grupului Editorial Trei. Am avut tot pentru prima oară la Gaudeamus un stand generos și foarte colorat pentru cărțile dedicate copiilor între 3-14 ani pe care le publicăm la Editura Pandora M în colecția PanDA sau în seriile de succes Cine a fost?, Istoria pe înțelesul copiilorSpirite-Animale sau la Editura TREI în seria Ce să faci…

Târgul a fost de fapt o întâlnire frumoasă cu cititorii noștri și părinții lor. Am avut astfel ocazia să constăm cu bucurie că ne cunosc titlurile, că așteaptă continuările seriilor și se bucură atunci când fac cunoștință cu ursul panda – mascota noastră atât de îndrăgită de copii.

Unul dintre momente de care îmi aduc aminte cu drag a fost atunci când un băiețel de numai 5 ani ne-a spus că a învățat să citească pentru că îi adoră pe elefănțelul Elmer și pe pisica Mog iar un altul la fel de frumos a fost atunci când mămica a două fetițe a venit să ne mulțumească pentru că am publicat cartea Aventurile râmei Oli deoarece de când au citit această poveste, Ana și Daria mănâncă legume de care până atunci nici nu vroiau să se apropie.

Maria Desmirean, Director Executiv, Curtea Veche Publishing

Această ediție a Târgului de Carte Gaudeamus a fost una plină de evenimente și de titluri noi pe care le-am pregătit cititorilor. La standul Curtea Veche Publishing au fost foarte bine primite cărțile de gastronomie, cărțile regale, dar și titlurile de dezvoltare personală. În ultimii ani segmentul de non-fiction s-a dezvoltat foarte mult și este preferat de către tot mai mulți cititori. Consider că și ediția de anul acesta a fost una de succes, ridicându-se la nivelul celor anterioare.

Târgurile de carte sunt de obicei ocazii de a sărbători cărțile și ne bucură mult întâlnirea cu cititorii noștri. Târgurile implică multă pregătire, dar sunt întotdeauna un prilej de a radiografia piața editorială, de a lua contact direct cu cititorul sau de a face planuri de viitor.

Marin Vidrașcu, Director Executiv, Editura Litera

Anul acesta, Gaudeamus a adunat mai mulți vizitatori și mai mulți tineri ca de obicei. Acest fapt ne bucură pentru că simțim că acțiunile de promovare a lecturii dau roade. Cititorii nu mai vin doar pentru achiziție de carte și liste de lectură, ci își programează venirea la târg în funcție de evenimentele organizate de edituri – lansări de carte, sesiuni de autograf, activități pentru copii. Gaudeamus a devenit și un loc de întâlnire plăcut și productiv între oameni de presă, de PR, scriitori, editori, bloggeri și critici literari. Din spatele cărților, Târgul de carte Gaudeamus se vede ca o mare de oameni dornici să citească și să interacționeze cu scriitorii lor preferați și cu editurile care le aduc cele mai frumoase cărți.

Roxana Glonț, Communication&Marketing Manager, Editura RAO

Ca întotdeauna, participarea la Targul Internațional Gaudeamus a fost o experiență extrem de plăcută. Cărțile editurii noastre s-au bucurat de un mare succes în rândul publicului prezent iar lansările noilor volume au fost și ele memorabile. Editura RAO a prezentat iubitorilor de carte: Prețul demnității. O istorie altfel, Laura Ganea, Brâcuși. Prinț al formei pure, de Ana Calina Garaș, Trei femei, de Stelian Țurlea, Invazia spionilor de Adrian Cristea, Marius Marinescu și Mihai Mitran, Fața întunecată a globalizării, de Şerban F. Cioculescu, Octavian Manea și Silviu Petre, Spuse cu năduf, de Stan Petrescu, Efectul migrației asupra securității României și a Europei, de Anghel Andreescu, Dan Andreescu și Dan Bardaș. Publicul a fost ca de obicei destul de omogen dar am constatat o creștere semnificativă a iubitorilorde carte de copii. Basmele mele preferate, 50 de povești cu printese dar și enciclopediile Larousse numărându-se printre preferatele părinților.

Costel Postolache, Fondator și Director Editura Integral

Cel mai fierbinte târg la care a participat Integral. Am fost atât de prinși cu evenimentele organizate de noi, încât nu prea am mai reușit să vedem ce se întâmplă în rest. Cred că Integral a avut cea mai bună prezență / reflectare media dintre toate editurile prezente la târg, îndrăznesc să spun că i-am bătut pe cei mari la acest capitol.

Cu Prețul libertății. Însemnări despre revoluția mea de Mioara Roman, Dosarele Securității. Marian Munteanu și Miron Cozma versus Piața Universității de Ramona Ursu, Timpul chitarelor. De la Cornel Chiriac la Epoca Beat de Doru Ionescu și, nu chiar la urmă, cu Bucătăria Balkaniei de Aurora Nicolau și Horia Pana, editura Integral a bătut și recordurile de vânzări ale târgului Gaudeamus, dar și pe cele de audiență în media online și offline.

Cred că toate acestea califică editura Integral în Top 10 Gaudeamus 2016. Ceea ce, de fapt, ne-am și propus.

Acestea au fost răspunsurile celor care ne-au onorat invitația de a ne împărtăși câteva impresii despre #Gaudeamus2016 și cărora le mulțumim și abia așteptăm urmărorul târg pentru a ne revedea.

Pentru voi, dragi cititori, am o întrebare și, în același timp, o provocare. Care sunt editurile voastre favorite? Faceți un Top3 și spuneți-le cât de mult îi apreciați – pe email, pe Facebook, nu contează. Gândiți-vă la oamenii din edituri, scrieți-le, se vor bucura!


Sursă foto: Gaudeamus.ro

# # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare