10 cărți destinate copiilor care ne fac iarna și frumusețea ei cunoscute

de / November 30th, 2016 / 2,101 vizualizari

Deși soarele zâmbește timid prin ferestre, în suflet simt iarna aproape. E prima iarnă când al meu micuț flăcău conștientizează schimbările naturii și când mă pot bucura de descoperirile pe care le va face, jucându-se prin zăpadă. Deși urăsc întunericul ce se lasă mult prea devreme asupra orașului, ador aerul rece ce îmi trezește simțutile, înmărmurirea rece a naturii, bucuria de pe chipul copiilor când trec pe câte o sanie răzleață, râsetele lor, fulgii săltăreți, covorul alb și gros și nesfârșit de nea. Dar cel mai mult îmi place timpul petrecut alături de cei dragi, în casă, la căldură, povestind și citind și pregătind noi aventuri. Și cum putem să ne pregătim mai bine pentru joacă și înțelege mai bine fenomenele naturii decât inspirându-ne și citind zi de zi povești, povestiri, poezii și amintiri? Așadar, am pregătit o listă de 10 cărți destinate copiilor care ne fac iarna și frumusețea ei cunoscute!

Când afară şuieră vântul şi zăpada s-a aşternut pufoasă pe drum, pe brazi, în faţa casei şi pe acoperişuri, deschideţi aceste cărți pentru a descoperi, pagină cu pagină, cea mai frumoasă lume a tuturor vârstelor: lumea poveştilor de iarnă.

1. Povești la gura sobei

Autor: Caitlin Matthews
Editura: Vellant
Vârsta: 7-10 ani1

Scurtă descriere: Cartea este o antologie de povești internaționale cu ilustraţii foarte atrăgătoare, care îndeamnă la visat: poveşti despre Halloween, despre prima zăpadă, de Crăciun, de Anul Nou şi, la final, despre venirea primăverii, despre prietenie, bunătate, dragoste, dar şi sărăcie şi moarte, precum și despre tradițiile de sărbătoare ale diverselor popoare. Poveştile la gura sobei sunt inspirate de legendele şi tradiţiile populare specifice culturilor dintre cele mai diverse: celtice (Scoţia), germanice (Austria), slave (Rusia, Cehia) sau de peste ocean (Canada). Ce poate fi mai plăcut decât să îţi strângi prietenii şi familia în jurul unui foc care trosneşte şi să depeni poveşti minunate din ţinuturi îndepărtate? Fiecare dintre cele opt poveşti ale acestei cărţi de sărbătoare celebrează diferite momente ale lunilor celui mai friguros anotimp.
Cartea e disponibilă la Okian, aici >>

2. O zi de iarnă

Autor: Christina Butler
Editura: InfoDAR
Vârsta: 1+

o-zi-de-iarna

Scurtă descriere: Atunci când culcușul îi este spulberat de o furtună îngrozitoare, Micul Arici își pune haine călduroase și pornește către casa Bursucului. În drumul său, Ariciul întâlnește o familie de șoricei, o vidră și un pui de căprioară, care toți tremură din cauza vântului și a ninsorii. Pe rând, el le oferă mănușile sale călduroase, căciula și fularul, înfruntând gerul năprasnic.
Cartea e disponibilă la Librarie.net, aici >>

 

3. Pippa și Pelle. O zi de iarnă

Autor: Daniela Drescher
Editura: Univers Enciclopedic Gold
Vârsta: 2-4 ani

4

Scurtă descriere: Pippa și Pelle se bucură de zăpada așternută ca o pătură albă, și se distrează dându-se cu săniuța, făcând un om de zăpadă și mergând pe schiuri. Însă nu uită de animalele aflate la nevoie, procurându-le și oferindu-le hrana necesară. O poveste drăguță despre prietenie și bunăvoință necondiționată.
Cartea e disponibilă la Elefant, aici>>

 

4. Veverițele și optimismul

Autor: Jose Moran
Editura: Girasol
Vârsta: 2+

5

Scurtă descriere: Cata și Lina sunt două mici veverițe, foarte bune prietene, care trăiesc în pădure. Una e neîndemânatică, cealaltă, agilă. Una e veselă, cealalată, tristă. Când vine o iarnă lungă și friguroasă, ele sunt puse la grea încercare, mai ales că rămân fără proviziile de hrană pe care le făcuseră din timp. Care din ele o va molipsi pe cealaltă cu felul ei de a fi și de a trăi?
Cartea e disponibilă la Libris, aici>>


5. Hoinari prin anotimpuri: Iarna

Autor: Rotraut Susanne Berner
Editura: Casa
Vârsta: 6 luni +6

Scurtă descriere: Seria Hoinari prin anotimpuri a atins la nivel mondial o circulație de 500.000 de exemplare în peste cincisprezece țări. Acest volum prezintă într-un detaliu magnific viața orașului în perioada iernii, fiind o metodă excelentă pentru exersarea atenției, memoriei și vocabularului.
Cartea e disponibilă la Elefant, aici >>


6. Povestea nucului și a ciclurilor anotimpurilor

Autor: Urania Cremene
Editura: Floare de Iris
Vârsta: 3+

7

Scurtă descriere: O casă dărâmată devine loc de joacă pentru copiii din cartier, care caută o comoară ascunsă, undeva, în grădina în care Nucul își duce veacul. Pomul din curte se transform, treptat, de la anotimp la anotimp. Cu hotărâre, o femeie alege să salveze nucul de la tăiere, chiar construind o casă mai mică. Nucul își exprimă recunoștința pentru mamă și fiul ei. Orice sfârșit are un alt început, fiecare avem o comoară ascunsă…
Cartea e disponibilă la Okian, aici>>


7. Crăiasa Zăpezii

Autor: Hans Christian Andersen
Editura: Art
Vârsta: 3+
8

Scurtă descriere: Cartea este poate cea mai cunoscută poveste a scriitorului danez și prezintă aventurile unei fetițe în încercarea de a-și salva prietenul cel mai bun. O carte de o calitate incontestabilă și ilustrată magistral de unul dintre cei mai buni ilustratori în viață, Christian Birmingham.
Cartea e disponibilă la Elefant, aici>>


8. Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele

Autor: Matei Vișniec
Editura: Art
Vârsta: 3+
9

Scurtă descriere: Piesa de teatru pentru copii nu e doar povestea unui om de zăpadă care începe să se topească sub lumina caldă a Soarelui şi caută să își întâlnescă «gâdele» pentru a-l ruga să-l cruțe, ci este și o poveste despre curaj şi bunătate, iubire pentru celălalt şi ciclicitatea inevitabilă a lumii, a vieţii. Urmând dictonul „dăruind vei dobândi”, omul de zăpadă se dăruieşte pentru a-i ajuta pe ceilalți: rândunica primește mâna-mătură ca să-şi facă din paiele ei cuib, iepurelui flămând îi dăruiește nasul-morcov, marmota își va hrăni puii cu nasturii-nuci, lupul răcit se va încălzi cu fularul şi căciula.
Cartea e disponibilă pe situl editurii Arthur, aici>>


9. Basmele pădurii

Autor: Rina Singh, Helen Cann
Editura: Cartea Copiilor
Vârsta: 3-12 ani
povestile_copacilor_COPERTA.qxd

Scurtă descriere: Arborii sunt casă pentru păsări, insecte sau animale, sunt adăposturi primitoare în fața ploii sau a soarelui de vară, sunt ascunzișuri minunate pentru copii și jocurile lor. V-aţi gândit vreodată la un copac ca la un prieten? Nu cumva și copacii au gânduri și amintiri, ori poate chiar vorbesc și i-am auzi dacă i-am asculta cu destulă atenție? Cartea ne propune să regândim relația noastră cu arborii și pădurea și îi va încuraja pe copii să recunoască și să aprecieze multele daruri pe care copacii ni le oferă.
Cartea e disponibilă la Libris, aici>>

10. Frederick

Autor: Leo Lionni
Editura: Humanitas
Vârsta: 3+
frederick

Scurtă descriere: Șoricelul Frederick e exponentul individualității, simbolul omului care se diferențiază între cei mulți, care știe că are propria poveste și căruia nu îi e frică să o trăiască pentru a-i bucura pe ceilalți.
Cartea e dosponibilă la Libris, aici >>

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare