Gustând cu imaginația: Meniuri din cărți

de / August 19th, 2016 / 395 vizualizari

Mărturisesc că, atunci când mi-e foame, am tendința să citesc drame realiste în care ingredientele își dau viața pentru o masă copioasă. Exact, rețete. Dacă foamea e suficient de mare și am timp destul, pun în aplicare rețeta care-mi face mai mult cu ochiul. Dar când citesc literatură, am impresia că este exact ce-mi trebuie ca să uit de vocea stomacului, în caz că aceasta se face auzită. Singura problemă e că unii autori au pata pusă pe apetitul culinar al cititorilor și vor să ajungi în punctul în care le închizi cartea cu zgomot, gândind: “Până aici! Mi-e foame!”

Mi s-a întâmplat nu o dată, să întâlnesc descrieri generoase de feluri de mâncare, din care personajele se înfruptă. Nu am o amintire concretă, dar sunt sigură că citind proză în care s-a strecurat vreo simfonie a papilelor gustative, am fost cuprinsă de zelul de a găti. Dacă nu ceva identic, măcar ceva cât de cât înrudit cu ceea ce a pus autorul pe masa fictivă.

În general, sunt atrasă de mâncărurile care se serveau în secolele trecute. Ingredientele naturale, abia aduse din grădini și iscusința bucătarilor de secol XIX sau început de secol XX, îmi lasă mereu gura apă. Știu că niciun Kaufland sau Carrefour nu îmi vor oferi vreodată cele necesare obținerii unor arome și gusturi similare.

Dacă ați obosit imaginându-vă meniurile idealiste de care se bucură doar personajele literare, vă invit să priviți delicioasele fotografii ale artistului Charles Roux. Intitulată “Fictitious Feasts”, colecția are ca subiect meniurile servite în romanele sau poveștile cunoscute de noi. Charles Roux a depășit pragul imaginației, gătind pur și simplu mesele din literatură, conform descrierilor autorilor. Pe lângă lecțiile de gătit, o parte importantă a acestui rezultat a constituit-o colecționarea de antichități, alegerea florilor și a porțelanurilor, precum și crearea întregului aranjament.

Iată câteva dintre fotografiile sale, superbe aș spune și foarte fidele meniurilor despre care am citit, dar pe care nu am avut ocazia să le gustăm.

1. Alice în Țara Minunilor (Lewis Caroll)

From 'Fictitious Feasts', work about food scenes in literature. Here the mad tea marty with the Hatter and the Hare, from the English novels "Alice's adventures in Wonderland" and "Through the Looking-Glass" by Lewis Carroll.

2. Carrie (Stephen King)

Carrie

3. Clopotul de sticlă (Sylvia Plath)

4. Mizerabilii (Victor Hugo)

Mizerabilii

5. Dragoste în vremea holerei (G.G. Marquez)

From 'Fictitious Feasts', work about food scenes in literature. Here a sancocho dish with dead flowers and tropical fruits, from teh Colombian novel "Love in the times of cholera" (El amor en los tiempos del colera) by Gabriel Garcia Marquez.

6. Jane Eyre (Charlotte Bronte)

Jane-Eyre

Site-ul autorului: charlesroux.com

# # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare