coloana sonoră

Cărțile și “coloana lor sonoră”

de / January 30th, 2018 / 419 vizualizari

Dacă aș scrie o carte, aș face probabil un lucru pe care puțini scriitori de pe lumea asta l-au făcut: i-aș pune coloană sonoră, undeva în postfață, așa cum se pune la filme.

Am tendința, cam orice carte citită să o asociez cu o melodie, mai mult sau mai puțin la modă. De fapt, fac această legătură involuntar în minte, pe măsură ce citesc. De regulă, doar în momentul în care – și dacă – acea poveste ajunge să fie ecranizată, beneficiază de o coloană sonoră pe măsură, una care poate fi ascultată de publicul larg. Dar uneori aceasta este considerată potrivită de producătorii filmului, nu neapărat de către mine.

Pe scurt, ceea ce vreau să transmit prin acest articol (poate ușor neinspirat) este că imaginația exersată prin citit merge mână în mână cu plăcerea de a vedea un joc actoricesc adaptat acelei acțiuni, dar și cu cea de a asculta o piesă mișto, care dă fiori pe șira spinării. Atâta timp cât îmi pot imagina locuri, personaje și detalii legate de acestea, mai mult ca sigur că pot corela toate aceste lucruri cu melodiile preferate.

coloana sonora

Aș fi zis că sunt singura ciudată care vede o legătură între citit și muzică, dar uite că, într-un fel sau altul, s-au gândit și alții. De multe ori autorii strecoară între pagini câte o melodie, pe care personajele o ascultă în acel moment sau care le trezește amintiri. Cred că fac asta nu doar de dragul de a pomeni un cântăreț celebru, dar și pentru noi, pentru a ne stimula și imaginația auditivă. Îmi place să cred că autorul vrea să ne transmită că acea melodie l-a inspirat în crearea poveștii și, dacă îți place cartea lui, poate vei asculta cântecul care îți va reaminti iar și iar de ea, făcând-o mai greu de uitat. Însă chiar și fără referințe în carte, mi se întâmplă deseori să corelez ceea ce citesc cu o melodie pe care o ascult cu plăcere. Să găsesc legături între mesaje, potrivirea cuvintelor cu… notele muzicale și a acestora cu sentimentul general pe care cartea mi-l trezește.

Aș aminti și câteva cărți cu “coloană sonoră”, care fie a fost pusă “by default” de autor, fie am adăugat-o eu de drag. Fac și o paranteză: există o mulțime de cărți pentru care se potrivesc oarecum din oficiu anumite melodii. Cum ar fi ceva cântat de Edith Piaf cu un roman de dragoste a cărui acțiune se petrece la Paris – pot fi o mulțime, dar nu sunt exemple bune. Am încercat să amintesc melodii care se potrivesc la un nivel mai profund acelor povești, care chiar au împrumutat ceva din esența acesteia.

  1. Pădurea Norvegiană (Haruki Murakami)

      Coloană sonoră: The Beatles – Norwegian Wood

În acest exemplu, este foarte clar că autorul a pus soundtrack la carte. Mai mult, el s-a inspirat din superba melodie a celor de la The Beatles în scrierea cărții care poartă același nume. Pentru personajul principal, melodia, auzită întâmplător în avionul cu care călătorea, trezește o serie de amintiri care vor spune practic povestea sa. Deși ador și cartea și melodia în egală măsură, nu consider că se potrivesc neapărat. Mesajul transmis de John Lennon, autorul piesei, nu se “pupă” cu acțiunea imaginată de Murakami. Dar per ansamblu, rezultatul a fost unul foarte bun și plăcut atât cititorului cât și fanului Beatles care sunt.

  1. Înainte să te cunosc (Jojo Moyes)

       Coloană sonoră: Ed Sheeran – Photograph

Cartea asta parcă cerea să aibă “pe fundal” o serie de melodii siropoase, la fel de mult cum cerea să aibă și ecranizare. Ambele s-au întâmplat, cu succes aș zice. La coloana sonoră a filmului au contribuit o serie de artiști, printre care și Ed Sheeran. Așadar îl pot considera, pentru acest articol, cântărețul care a făcut coloana sonoră a cărții lui Jojo Moyes. Deși nu sunt înnebunită după el ca artist, melodiile legate de filmul (implicit de cartea) “Me before You” sunt foarte drăguțe și pline de sentiment. “Thinking out Loud” este prima dintre ele, dar nu se potrivește de nici un fel cu subiectul cărții, fiind despre un cuplu care poate ajunge împreună la bătrânețe (exact ceea ce nu avem în carte). Însă a doua melodie, “Photograph”, se potrivește mult mai bine cu subiectul, fiind astfel nominalizată de mine. Mulțumim, Ed Sheeran, că “ne-ai cântat” această carte atât de bine!

  1. Marele Gatsby (F. Scott Fitzgerald)

      Coloană sonoră: Jack White – Love is blindness

Chiar dacă vorbim tot despre o coloană sonoră a filmului, cred că această melodie se potrivește cel mai bine cărții pe care o reprezintă (dintre toate piesele care compun soundtrack-ul). Este dură, precum destinul personajelor, zgomotoasă precum petrecerile personajului Gatsby și emană frustrare, precum iubirea obsesivă pe care nu o putem împlini. Melodia este un cover al unei piese care aparține de fapt formației U2. Dar mi se pare o adaptare excelentă, plină de pasiune, care a reușit să-și pună amprenta asupra mea, cel puțin la fel de mult ca originalul.

  1.  Sticletele (Donna Tartt)

    Coloană sonoră: LP – Lost on You

Nu aș fi vrut să vă bat la cap, din nou cu cartea mea preferată din anul 2017 (este suficient că încă mă bântuie destul de mult și am senzația că îmi expun în văzul tuturor propria obsesie), dar nu am găsit puterea să o exclud din articol. Coloana sonoră este pusă de mine, de data asta. Este o piesă care rezonează perfect cu subiectul cărții, atât ca mesaj transmis prin versuri, cât și ca atmosfera prezentată în videoclip. Este despre pierdere, iubire în care s-a investit totul fără să se întoarcă prea mult înapoi, fumat, New York, frumusețe ascunsă prin unghere întunecate… În plus, s-a întâmplat să fiu cu această piesă pe “repeat” chiar în perioada în care citeam cartea, ceea ce m-a făcut să le consider “surori”, ca și când ar fi fost făcute una pentru cealaltă.

Probabil acest articol va avea cândva o continuare. Sunt sigură că voi mai întâlni – sau îmi voi reaminti – de cărți cu coloane sonore. Vouă vi s-a întâmplat să asociați melodiile ascultate cu cărțile citite, să vă transmită același lucru?

Comandă cărțile pe Elefant, aici, pe Libris, aici, și pe Cartepedia, aici
sau click pe titluri pentru linkuri directe>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: www.lifewire.com, pexels.com

# # # # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare