resting bike

File de jurnal: Thassos

de / June 20th, 2014 / 220 vizualizari

Inainte sa incepeti sa cititi, va avertizez ca randurile de mai jos au fost scrise cu gandul inca ratacind pe cararile (de bicicleta) din Thassos si cu sufletul jinduind dupa apele turcoaz ale Greciei. Doar 5 zile in Insula de Smarald au fost suficiente ca sa imi arate cat de tare m-am inselat cand am decis sa nu trec si Thassos pe lista de destinatii de vazut intr-o viata, mai ales ca este accesibil si ca distanta, si ca pret.

resting bike

Drumul (cu pauze, vama, feribot si cine stie ce am mai pierdut eu in timpul reprizelor de somn) nu a durat mai mult de 12 ore, iar bugetul, pentru prima data, nu mi-a fost zdruncinat din temelii. Si sa nu credeti ca m-am abtinut de la una sau alta – cine a fost in Grecia, in general, si in Thassos, in special, stie ca e greu sa rezisti tentatiilor culinare. Planul meu de a sta departe de dulciuri a fost dejucat, intrucat grecii se pare ca functioneaza pe principiul: nicio masa fara desert… din partea casei. Acum, daca se intampla sa nimeriti la vreo taverna unde principiul de mai sus nu se aplica, sa nu dati vina pe mine. Poate ca acesta a fost modul zeilor greci de a se asigura ca imi las inima in Thassos, nu caloriile.

Si, drept sa va spun, mi-am lasat-o. Nu ai cum sa nu o faci cand diminetile iti sunt scaldate in soare si acompaniate de muzica valurilor si cand ape de un albastru fara grad de comparatie zambesc la poze cu toate corabiile lor. Mi-a placut si va recomand Aliki, cu florile sale cutezatoare care isi itesc petalele colorate dintre stanci, cu ruinele sale de marmura si cu plaja cocheta, ascunsa de privirile curiosilor, ca o tanara timida, prinsa in Tara Minunilor (Aliki inseamna Alice in greaca).

Aliki

marble

Daca tot am amintit de minuni, sa nu cumva sa ratati Giola, o laguna naturala, unde este musai sa va bagati macar picioarele. Nu va lasati speriati de portiunea de drum pana acolo (doar daca nu cumva sunteti cu bicicleta), dar fiti cu ochii in patru dupa indicator pe soseaua principala, intrucat este foarte usor de trecut cu vederea. Si credeti-ma, nu vreti asta. Daca timpul mi-ar fi permis, mi-ar fi placut sa citesc cateva capitole pe stancile incalzite de soare. Noroc ca Thassos e aproape, dupa cum va spuneam. Poate recuperez.

Neaparat sa va zic si despre Manastirea Arhanghelului Mihail – cu minunata vedere asupra marii Egee si a muntelui Athos – unul dintre cele mai frumoase lacase de cult pe care le-am vazut. Potrivit legendei, jos, langa mare, este o pestera care adaposteste un izvor miraculos, cu apa sfintita. Nu am ajuns pana acolo dar, chiar si asa, am avut parte de o mini-vacanta miraculoasa.

manastirea arhanghelul mihail

serene view

Manastire

Sa va treceti pe lista si fosta capitala a insulei, Theologos – un sat traditional pe care l-am nimerit in cea mai linistita zi a lui. M-am plimbat pe stradute de una singura, ca niciodata, dar, contrar aparentelor, chiar a fost un sentiment placut. In Thassos, pana si linistea are un farmec aparte. Iar oamenii – toti cei trei cu care m-am intalnit – au fost atat de saritori, incat imi pare rau ca bariera de limba nu mi-a permis sa imi arat recunostinta asa cum mi-as fi dorit si cum ar fi meritat.

Theologos

stone bridge

Mi-a mai placut agitatia din Potos, la polul opus fata de toropeala din Theologos, atmosfera din Limenaria si tavernele… de oriunde. Daca ar fi sa fac doua recomandari, totusi, m-as opri la Taverna Poseidon din Potos, unde sunt sanse foarte mari sa fiti intampinati de Robert (da, este roman de-al nostru) si Taverna Iatrou din Theologos, unde este posibil sa fiti intampinati chiar de patron, marele Kostas.

Mai greu de remarcat bibliotecile si librariile de pe bicicleta, cand pulsul ti-o ia razna si limba iti ajunge la genunchi… Sa nu para cumva ca ma plang! Nu, eu doar incerc sa gasesc motive pentru a ma reintoarce. La urma urmei, 3 zile trec asa de repede…

Norocul cu inima mea e ca mi-o gasesc la fel de repede, dar numai ca sa mi-o pierd intr-o noua destinatie. Oare unde ma vor mai purta pasii si imi voi uita inima data viitoare?

# # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare