Curajul lui Salman Rushdie, rasplatit cu premiul PEN/Pinter

de / June 24th, 2014 / 128 vizualizari

Salman RushdieCunoscutul scriitor de origine indiana Salman Rushdie isi va adauga anul acesta in colectie un premiu deosebit si anume: premiul pentru curaj PEN/Pinter pe 2014, care ii va fi acordat pentru eforturile de a sprjini libertatea de exprimare si pentru ajutorul generos adus altor autori.

Creat in 2009 de fundatia caritabila Pen – infiintata tot in 2009 la initiativa mai multor scriitori – premiul PEN/Pinter a fost numit dupa dramaturgul britanic Harold Pinter, un fervent sustinator al clauzelor sociale. Premiul se decerneaza anual unui autor britanic, dar si unui autor de alta nationalitate care a avut de suferit in urma convingerilor sale sau a modului de a se exprima.

Ceremonia din acest an va avea loc pe 9 octombrie, la British Library din Londra. Printre castigatorii editiilor precedente se regasesc nume ca Tony Harrison, Hanif Kureishi, David Hare, Carol Ann Duffy si Tom Stoppard.

Salman Ruhdie este autorul a saisprezece carti, printre care si “Versetele satanice”, un roman controversat care i-a adus condamnarea la moarte pe 14 februarie 1989 pentru ofensarea valorilor sacre ale musulmanilor, printr-un decret religios emis de ayatolahul Rouhollah Khomeini. In urma acestui decret, in 1991, traducatorul nipon al cartii a fost asasinat, iar traducatorul italian a fost ranit.

Desi in septembrie 1998, autoritatile iraniene au promis ca nu se va aplica decretul, in 2012, recompensa oferita pentru asasinarea lui Salman Rushdie a fost marita, atingandu-se in prezent suma de 3,3 milioane de dolari.

 Sursa

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare