Cover photo

File de jurnal: Londra literară

de / April 21st, 2017 / 372 vizualizari

Am mai scris despre Londra, știu, dar nu am ce-i face. Și chiar nu vă pot promite că nu o să mai scriu, mai ales că, aparent, îmi este sortit să mă întorc, o dată la doi ani. Mă mulțumesc să admir periodic, din postura de turist, orașul în care probabil că aș fi locuit dacă m-ar fi lăsat inima să vă las.

Lista mea cu lucruri de vizitat/încercat în Londra se aseamănă cu cea de cărți de citit: nu pare să se sfârșească vreodată, oricât m-aș strădui. Ba din contră, aș putea spune, întrucât eu visez, mai ceva ca vrabia la mălai, și la câteva escapade în afara Londrei. Și că tot a venit vorba: dragă Cotswolds, mă mai aștepți o tură? Promit să trec pe la tine data viitoare.

Londra este copleșitoare, și nu doar la prima vedere. Aici nu prea merge cu organizarea, oricât de riguroasă ar fi, întrucât orașul are o voință proprie. Și să nu care cumva să îndrăzniți să o luați la picior dacă aveți un program foarte strict! Eu mă opream la fiecare colț să fac câte o poză (și prin o poză înțeleg câteva zeci), așa că o distanță de câteva minute ajungea, de cele mai multe ori, să depășească ora. Pentru eficiență, dacă asta urmăriți, vă recomand să vă deplasați, pe cât posibil, cu mijloacele de transport în comun. Deși, părerea mea rămâne neschimbată: farmecul unui oraș descoperit la pas este de neprețuit. Pentru toate celelalte, chiar există Master Card.

Shakespeare

Spre deosebire de dățile precedente, când am fost definiția turistului ascultător, pus pe bifat tot ceea ce îi recomandă ghidul de bună purtare în Londra, de data aceasta mi-am propus un traseu literar și am renunțat la hărțile printate în favoarea Google Maps. Înarmată cu o listă de 18 librării și cu încălțări comode, mi-am dat peste cap toate aplicațiile care monitorizează numărul zilnic de pași, pentru ca la finalul celor 3 zile de explorat să constat că am rămas… cu 16 librării pe listă. Am ajuns, în schimb, la muzeul Sherlock Holmes (nu am intrat, am preferat să îmi pierd timpul în librăria de lângă) de la celebra adresă 221B Baker Street, la Shakespeare Globe Theatre, la the British Library și, bonus, pe peronul 9 3/4. Pentru fanii Harry Potter, există și varianta unui tur la studiourile Warner Bros., dar cum eu nu mă regăsesc printre ei, m-am mulțumit cu o poză cu fularul în vânt pe peronul din stația King’s Cross. Dacă aveți răbdare să stați la coadă (dacă am avut eu, voi aveți sigur), vă puteți poza gratis, singuri sau în combinații de n câte n, bașca veți avea și pe cineva care să vă fluture fularul, ca să dea bine în poze. Evident, există și varianta unor fotografii profi, contracost, dar, după cum vă spuneam, nu sunt așa un mare fan Harry Potter.

Harry Potter platform

Sherlock Holmes

Globe Theatre

Vă recomand însă, din toată inima mea de cititor pasionat de călătorii, să vă duceți la librăria Daunt Books și să vă acordați timp, întrucât nu e un loc din care să vă doriți să plecați prea curând. Știți pozele alea cu librării fotogenice de pe Pinterest? Cam așa e Daunt Books. Când Jorge Luis Borges a zis că “întotdeauna și-a imaginat Paradisul ca fiind un fel de bibliotecă”, probabil că o astfel de imagine a avut în minte. Să vă mai zic? Mai bine vă las să admirați pozele, mai grăitoare decât orice cuvinte, oricât de meșteșugite. Și nici nu sunt așa de mari prețurile (nu uitați că vorbim despre Londra): eu am cumpărat (doar) 3 cărți, a câte 8 lire fiecare. Dar asta pentru că nu am găsit chiar toate titlurile pe care le căutam. Pentru astfel de situații, încercați la Waterstones Piccadilly, cea mai mare librărie din Europa – aveți 6 etaje pline ochi de cărți unde să vă căutați titlurile dorite.

Daunt Books exterior

Bookish souvenir

Mie, personal, mi-a plăcut mai mult Hatchards, cea mai veche librărie din Marea Britanie, înființată în 1797. Cea pe care am vizitat-o eu este tot pe Piccadilly, – mai este una la St. Pancras, lângă British Library -, dar, personal, mi s-a părut mai cochetă decât vecina, chiar dacă mai micuță (nu că 5 etaje nu ar fi suficiente).

Hatchards

Hatchards2

Hatchards1

British Library o fi ea a doua cea mai mare bibliotecă din lume (după numărul de articole indexate – peste 150 milioane), dar ceva nu funcționează între noi. Orice scânteie este înăbușită între pereții austeri, or eu sunt obișnuită cu văpăile care mă mistuie de fiecare dată când mă găsesc printre cărți pe care pot să le ating, să le răsfoiesc, să le miros. Știți voi, apucături de cititor în serie.

The British Library

British Library - interior

Aș putea să vă povestesc despre Londra la nesfârșit, dar mă opresc aici. Pentru moment. Atât vă mai zic: dacă nu vă luați umbrelă la voi și repetați în fiecare dimineață mantra “azi nu plouă”, s-ar putea să pățiți ca mine: am reușit să scap neplouată de fiecare dată. Ba chiar am avut parte de atât de mult soare, că am ajuns să cred că ploaia londoneză e doar o legendă urbană. Dar chiar dacă în cazul vostru nu dă roade tehnica elaborată exemplificată mai sus, doar nu o să lăsați câțiva stropi (sau mai mulți) să vă strice minunăție de vacanță.

Go explore!

# # # # # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare