cărți 100% românești

Fii sincer, cât de deschis ești să citești cărți 100% românești?

de / September 18th, 2019 / 305 vizualizari

Uneori e bine să răbufnim, să refulăm, să nu mai ținem în noi. Deși cred că metodele de la mijlocul secolului XIX pentru tratarea isteriei ar ajuta și acum uneori, mi-e greu să tac, să închid în mine atâtea supărări și frustrări. Nu vorbim de viața personală, că acolo e mult mai simplu, vorbim despre lumea cărților, a librăriilor, a oamenilor de cărți și a editurilor. Așadar, fii psihologul meu, e mai ieftin să scriu către voi decât să mă duc la terapie.

Dacă un scriitor aspirant îți cere părerea, fii sincer(ă)! Dacă primești un feedback negativ, ia-l ca atare!

Colaborez cu o serie de edituri, mai mari și mai mici, corectez texte, traduc, recenzez. Uneori e prostituție intelectuală, alteori e orgasm intelectual. Dar întotdeauna spun verde în față omului ce cred despre scrierile lui. Vrei părerea mea sinceră? O vei avea! Nu vrei să fiu sinceră? Nu mă întreba! Și pentru că de cele mai multe ori o recenzie negativă e o reclamă și mai de succes, prefer să nu scriu deloc despre cărțile care mă fac să pierd literalmente vremea. Și tăcerea e un răspuns.

Dacă tu, scriitor, ești rugat să îți dai cu părerea despre un text și ți se pare slab, nu înfășa răspunsul trimițând omul cu speranțe și visuri la câte o editură mică, în speranța că imaginea ta rămâne imaculată, iar ponoasele le va trage editura. Fii sincer(ă), spune-i omului să se lase de scris sau să mai exerseze, după caz.

Cărțile românești contemporane nu se vând!

Normal că nu se vând, dacă nu sunt promovați suficient autorii. Normal că nu se vând, dacă oamenii nu merg la evenimente, că numele autorului nu le e cunoscut.

Din păcate, librării fizice sunt tot mai puține, iar cele care își fac treaba sunt insuficiente. Nu putem cere la nesfârșit aceluiași cal să tragă la căruță, la un moment dat va ceda.

Librăria nu e un loc de joacă pentru copii, deși cititul e distractiv. Librăria e un loc de întâlnire a copilului cu cartea, cu povestea. Acordă-i copilului oportunitatea ca această întâlnire să fie una plăcută, lasă-l să exploreze, să își aleagă singur cărțile, du-l la întâlniri cu scriitori români, încurajează-l să fie deschis noului. Cărțile clasice au farmecul lor, au fost validate de timp și de anii tăi de școală, ca părinte, dar cărțile actuale au o magie aparte, se adresează pasiunilor actuale ale copiilor. Pot părea a fi un trend, dar cu siguranță vor deschide apetitul copiilor pentru alte lecturi.

Cărțile sunt scumpe!

Da, e adevărat, depășesc poate bugetul unei familii medii. Dar ce ziceți de un plan, de o soluție? Ce-ar fi să cumpărați o carte pe lună, în locul a două pachete de țigări sau a unei shaworma cu de toate? Ce-ar fi să considerați cărțile o investiție în cultura și viitorul copilului și nu o gaură în buget? Ce-ar fi dacă v-ați aduna mai mulți părinți și să faceți împreună o bibliotecă a clasei, astfel ca toți copiii să beneficieze de lecturi interesante? Am dat pe chiloții lui fii-miu mai mult decât pe o carte pe care o recitim săptămânal și pe care o adoră!

Nu merg la librărie, că sunt mai scumpe cărțile decât online!

Normal că sunt mai scumpe, au cheltuieli pe care o librărie online nu le are: închirierea unui spațiu cu vad mare de public țintă, organizare de evenimente (cu toată logistica din spate). Dacă vrei să nu se închidă toate librăriile, nu te mai plânge că nu mai avem cultură literară, susține-o! Mergi la lansări și întâlniri cu scriitori, cumpără-le cărțile pe loc și obține pe ele autografele lor! Librăriile nu mai sunt demult un business, aș tinde chiar să spun că sunt masochiști proprietarii de librării independente.

Cine-i autorul ăsta? Nu puteau și ei să cheme la festival un autor cunoscut?

Well, e necunoscut până îl cunoști. Apoi devine cunoscut și pentru tine. Lasă-ți mintea deschisă și bucură-te că se mai organizează evenimente! Știi că nu mai există bani pentru cultură? Știi că bugetul AFCN a scăzut cu 30% anul acesta? Știi că pentru a obține o finanțare ai nevoie de un dosar (cu șină) cu peste 200 de pagini scrise cu cea mai mare atenție de un om specializat (pe care de asemenea îl plătești)? Deci înainte de a începe să plătești pentru adevărata distracție, plătești ca să poți să plătești. Du-te la întâlnirea aia să vezi dacă nu cumva autorul ăla necunoscut chiar are ceva de spus. Poate e mai interesant decât ipocrizia din bula perfectă în care te-ai închis!

Autorii români scriu prost!

Serios? I-ai citit pe toți și ai ajuns la concluzia asta? A, nu? Ai citit jumătate dintre ei? A, nu? Atunci de unde știi? A, am înțeles, ai și tu o părere, că doar e gratis, ca 98% dintre utilizatorii de internet! Ce-ar fi să te gândești că poate doar nu e pe gustul tău cartea, că avem dreptul să fim diferiți și nu te poți c… pe gusturile omului, dar nu că e o carte proastă?

Aștept să primesc cartea!

Dacă un cunoscut a ajuns să fie publicat, susține-l cumpărându-i cartea, nu te aștepta să ți-o dăruiască! Încurajează-i și pe alții să o cumpere, așa se va epuiza tirajul și va fi republicat, va avea ocazia de a o promova, de a se face cunoscut! Scriitorii, deși fără ei nu ar exista cartea în sine, beneficiază de cea mai mică parte din verzișori, iar numărul de exemplare pe care îl primesc e infim. Surprinde-l, băgându-i cartea sub nas pentru un autograf. Crede-mă, va fi fericit! Eu cert sunt!

Să mai continui? Nu, mă opresc aici, și la psiholog ai doar o oră la dispoziție o dată.

Pe voi ce vă revoltă?

Cărți scrise de autori români pe Cartepedia, aici,
pe Cărturești, aici, sau pe Elefant, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Foto: pixabay.com

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare