“Femeie, tu ce personaj de roman ai fi?”

de / November 19th, 2013 / 240 vizualizari

Sambata trecuta ne-am vazut cu oameni dragi si frumosi la cafeneaua La Belle Vie – Cafe-Boutique sa discutam despre eroinele noastre preferate si nu numai.

Carti chic pentru femeia urbana

Intrebarea propusa de invitata noastra Anda Docea (puteti citi articolele ei minunate pe Revista Tango) a fost: tu ce personaj de roman ai fi?

Asa ca am pornit intr-o calatorie interesanta in care nu ne-am oprit doar la personajele feminine in care ne-am regasit, ci am mers mai departe catre cine suntem noi ca femei urbane si cine ne scrie povestile, cine ne mai inspira si cine simtim ca nu ne cunoaste si nu ne intelege deloc in ziua de azi.

Fie ca a fost vorba despre carti chick lit ca Micutele mincinoase, romane clasice precum cartea lunii Tess D’Urberville si romanele lui Jane Austen, cea mai de actualitate a ramas, in continuare, Totul despre sex de Candace Bushnell. Fiecare dintre noi a recunoscut ca, intr-un moment sau altul al vietii lor, a fost o Carrie, o Charlotte, o Miranda si chiar si o Samantha.

Anda ne-a delectat cu o anecdota despre cum fiecare femeie se poate identifica cu un alt personaj din aceeasi carte/film, precum i s-a intamplat ei si unei prietene cu ecranizarea cartii “Nu te misca” de Margaret Mazzantini, apoi ne-a propus cartile scriitoarei Ileana Vulpescu, si pentru a ne indemna la citit, ne-a trimis recenzia cartii “Noi, doamna doctor, cand murim?” pe care o puteti savura si voi aici. Cu siguranta, cele care nu le-am citit pana acum le vom investiga cat de curand.

Pentru ca a fost o intalnire plina de referinte dintre cele mai interesante, am retinut cateva din ele si le-am trecut mai jos.

Katniss Everdeen. Personajul principal al romanelor si filmelor din seria Jocurile Foamei mi-a atras atentia prin descrierea pe care una dintre participantele noastre i-a facut-o. Ana a spus ca s-a regasit in umanitatea din Katniss, in faptul ca aceasta ia si decizii gresite bazate pe informatiile incomplete pe care le are la un moment dat, ca uneori se pune in pozitii vulnerabile pentru ca ea crede in binele din oameni.

Katherina. Cristina ne-a povestit razand cum cineva a asociat-o cu eroina din “Imblanzirea scorpiei” de William Shakespeare.

Sophie Kowalsky. Desi nu este o carte, ci un film, Ioana s-a regasit in personajul Sophie din Jeux d’enfants (jucata de actrita Marion Cotillard).

Maria. Cine nu a citit “Ciresarii“? Oana s-a regasit in personajul Mariei, dar si in zapacita Becky Bloomwood din Ma dau in vand dupa cumparaturi.

Erika Kohut. “Pianista” de Elfriede Jelinek a fost pentru mine o carte in care, cu anumite exceptii, m-am regasit. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca amandoua impartasim acelasi nume. In acelasi timp, m-am regasit in multe din gandurile si ideile lui Simone de Beauvoir din ale sale Memorii.

Doamna T. Un alt personaj din literatura romaneasca a aparut in discutiile noastre, Camelia spunand ca unul din aspectele in care nu s-a regasit in eroina romanului “Patul lui Procust” de Camil Petrescu, a fost in patetismul sentimentelor ei pentru Fred Vasilescu.

Printre numele si titlurile de carti pe care le-am auzit la intalnire au fost si doua jurnale faimoase: Jeni Acterian cu “Jurnalul unei fete greu de multumit” si Simone de Beauvoir cu “Memoriile unei fete cuminti“.

Nu in ultimul rand, vrem sa multumim Editurii Corint si Editurii Leda pentru cartile minunate pe care le-au primit invitatele noastre!

DSC_5571

Intreg albumul foto de la eveniment il puteti gasi aici.

Nu uitati ca tema lunii decembrie este Autori Romani si ca puteti vota cartile finaliste propuse aici. Noi v-am pregatit un eveniment mai deosebit intr-o locatie noua, fiti pe faza sa aflati ultimele noutati pe pagina noastra de Facebook.

# # # # # # #

Erika

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare