Fata care și-a dorit să trăiască într-o carte

de / January 26th, 2017 / 572 vizualizari

În urmă cu niște ani, să tot fie vreo zece, am intrat în lumea cărților. Deși era un job de asistent marketing, fiecare zi era pentru mine un motiv de bucurie. Proiectul pe care fusesem angajată era o librărie online aflată la început de drum, dar care avea un potențial imens. Cu sau fără potențial, eu eram entuziasmată. Trebuia să fiu la curent cu aparițiile editoriale, să administrez situl și blogul. În următorul an aveam să preiau coordonarea proiectului de la șefa mea care avusese grijă să-mi plaseze în minte o idee, o dorință, aceea de a pune bazele unui club de carte.

În ziua în care am pus piciorul într-unul dintre marile depozite de carte din București, am crezut că leșin. Nu văzusem niciodată atâtea cărți la un loc. Eram eu, fata care se bucurase că va avea ocazia să citească mai mult, printre toate acele cărți care așteptau să fie luate de pe rafturi, răsfoite, citite, iubite. În zilele în care trebuia să merg la depozite după cărți, eram toată un zâmbet. Aveam o listă de cărți, un căruț (ca acelea din hypermarket-uri) și multe ore în care mă puteam plimba printre rafturi. Ajunsesem să cunosc cărțile după edituri, știam la ce edituri sunt publicați autorii, care sunt cele mai căutate serii, cele mai căutate cărți. Îmi aduc aminte și acum de cartea pe care o cumpăram cum apărea în depozit. Și nu un exemplar sau două, nu. Luam toate exemplarele, fie că erau 5, 10 sau 20. Era o carte cu coperta galbenă al cărei titlu îmi făcea pielea de găină ori de câte ori îl pronunțam, Cancer Leucemie (editura Ananda Kali). Atunci când găseam cartea era motiv de fericire – aveam să onorez zecile de comenzi în așteptare. În același timp simțeam o tristețe imensă…

Alte cărți de care îmi aduc aminte din acea perioadă sunt: Mama și copilul de Emil Căpraru, Despre lucrurile simple de Mihaela Rădulescu (cartea anului 2007 dacă îmi aduc bine aminte), cărți semnate de Osho, Dragostea durează trei ani de Frederic Beigbeder, Împăratul muștelor de William Golding, Scurtă istorie a timpului de Stephen W. Hawking, Mă hrănesc, deci slăbesc de Michel Montignac, seria Narnia și multe multe altele. Mi-au trecut prin mâini sute, poate mii de cărți. Întrebați-mă acum câte am reușit să citesc în acea perioadă? Prea puține. Cu regret o spun, când lucrezi printre cărți nu înseamnă că ai și timp pentru ele. Da, în acea perioadă am început să citesc carte după carte, profitam de fiecare clipă liberă pentru a citi fie și un paragraf, dar nu citeam cât mi-aș fi dorit. Nopțile visam că fac inventare, visam stocuri, visam că găsesc sau nu găsesc (și acestea erau coșmaruri) anumite cărți comandate pe site, dar mă trezeam de fiecare dată în aceeași lume în care timpul îmi era limitat. Aveam la dispoziție orice carte de la orice editură, dar timpul nu îmi era prieten așa cum nu îmi e nici acum. Așa am învățat să fiu selectivă, să citesc variat, să nu mă las prinsă prea mult timp într-un gen. Am autori preferați, genuri preferate, dar nu sunt prinsă doar în cărțile lor, ci încerc pe cât posibil să descopăr alți și alti autori, alte genuri, ale viziuni. Revin la autorii preferați din timp în timp și apoi merg mai departe. Sunt o călătoare în căutare de nou, de aventură. Nu se știe niciodată ce lume minunată mă așteaptă deschizând cartea aia care-mi pică în mâini când nu sunt atentă.

Înainte de a părăsi acel job, am cunoscut-o pe Miss Valery. Nu știam că împreună aveam să punem bazele acestui “loc” minunat, acestui club de carte. Cărțile ne-au adus împreună și un film a făcut ca magia să se întâmple. The Jane Austen Book Club ne-a ajutat să luam decizia cea mare, aceea de a porni un club de carte. Restul e o poveste minunată care anul acesta va împlini opt ani.

Datorită cărților am cunoscut oameni extraordinari, prieteni și parteneri. Cărțile mi-au arătat ce e curajul, ce e bunătatea. Cărțile mi-au dăruit poveștile lor și m-au ajutat să-mi trăiesc povestea cu pasiune. Eu sunt fata care și-a dorit să trăiască într-o carte, într-o poveste de dragoste, și care se bucură acum de cele mai frumoase capitole ale vieții ei. Sunt înconjurată de oameni minunați, văzuți sau nevăzuți, trăiesc fiecare carte citită, mă bucur de fiecare răsărit de soare, de fiecare noapte cu lună plină, de fiecare zi cu micile ei minuni. Nu zic că nu am momente de tristețe, dezamăgiri și depresii, sunt om, la naiba! Dar am învățat că oricât de rău aș pica, mă voi ridica mai puternică. Atâta timp cât voi avea parte de o nouă zi, există șansa ca totul să fie bine.

Dorințele se împlinesc, dragilor. Fiecare avem un drum și, indiferent ce cale am alege, vom ajunge cumva la destinație. Clubul de carte Serial Readers este un vis împlinit, dorința a două fete care, cândva într-un miez de noapte, au visat cu ochii deschiși. Vă spun acum, aici, că orice este posibil. Să credeți în voi și în puterea voastră de a mișca munții!

Foto cover: Cris Petcu Photographa 

# # # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare