Expozitie despre placerea intima a lecturii

de / August 2nd, 2011 / 188 vizualizari

Pana pe 28 august trebuie neaparat sa va faceti drum la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) pentru a admira fotografiile lui André Kertész in cadrul expozitiei L’intime plaisir de lire.

Expozitia, realizata de Jeu de Paume Paris si Mediateca de arhitectura si patrimoniu a Ministerului Culturii si Comunicatiei din Franta, reuneste 54 de fotografii alb-negru despre placerea intima a lecturii. Imaginile, realizate de André Kertész pana in 1984, cu un an inaintea mortii sale, surprind cititori de toate felurile.

Fie ca se afla intr-o gradina, autobuz, o cafenea, o biblioteca sau un salon, pe o terasa sau in pat, la scoala sau la razboi, in picioare, asezat sau culcat, cititorul este peste tot: intr-un alt univers si intr-un timp care nu este cel prezent. El se afla in interiorul lecturii sale, in gandurile sale, in ceea ce afla, in ceea ce simte, intr-o alta lume, reala sau imaginara.

Nascut in 1894 la Budapesta, André Kertész a realizat primul sau cliseu in 1912. Dupa razboi, se instaleaza in 1925 la Paris unde descopera placerea plimbarilor pe strazi si a ratacirilor pe malul Senei. La Montpartnasse regaseste artisti maghiari si intalneste numeroase personalitati literare si artistice (Mondrian, Chagall, Zadkine, Foujita, Colette etc…). Cronicar al vietii cotidiene, el descrie cu profunzime momentele cele mai banale ale vietii. In culmea carierei sale se hotaraste sa plece la New York in 1936, semnand un contract cu agentia Keystone.

Printre numeroasele publicatii care ii sunt dedicate mentionam: Soixante ans de photographie 1912-1972 / Saizeci de ani de fotografie, J’aime Paris / Iubesc Parisul (1974), Distorsions / Distorsiuni (1976), Hungarian Memories / Memorii maghiare (1982). Locuieste din ce in ce mai mult în Franta si in 1984 doneaza Statului francez (Patrimoniul fotografic) toate negativele si documentatia personala. Moare la New York in 1985.

*Un poeme de Ady

O expozitie de neratat!

# # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

4 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare