Esti ceea ce citesti

de / May 29th, 2012 / 151 vizualizari

Cartile pe care le citim nu doar ne definesc, ci ne si influenteaza. Un studiu efectuat de cercetatorii americani arata ca cititorii ajung de multe ori sa se identifice cu personajele preferate si, prin urmare, sa le adopte inconstient comportamentul.

500 de voluntari au participat la cele sase tipuri de teste gandite de cercetatorii de la Ohio State University. Concluzia studiului este ca romanele scrise la persoana I pot modifica temporar perceptia cititorilor. Mai exact: “Atunci cand te pierzi in universul unui personaj fictiv, in timp ce citesti un roman, ai putea sa sfarsesti prin a-ti modifica propriile ganduri si comportamentul pentru a se potrivi cu cele ale personajului”.

Studiul acesta ma duce, inevitabil, cu gandul la filmul “The Jane Austen Book Club” si la omniprezenta intrebare:“Ce ar face Jane?”  Eu cred ca cercetatorii acestia stiu ei ce stiu, asa ca cel mai bine este sa avem grija cu ce personaje ne identificam, pentru ca nu toate sunt un exemplu de urmat.

Voi ce spuneti? In ce masura va lasati influentati de ceea ce cititi si mai ales, de personajele pe care le indragiti?

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare