Enescu si Hora Rozelor

Enescu și hora razelor de soare – o carte ce nu trebuie să lipsească din bibliotecă!

de / July 17th, 2017 / 231 vizualizari

Nu îmi amintesc cum am intrat noi, adulții de azi, în contact cu valorile culturale românești. Pot doar să presupun că prin intermediul școlii (și am motive bune să cred asta!), undeva prin clasele primare. Cert e că acum aș trece un test de cultură generală fără efort exagerat. Dar observ că generațiile actuale au, din păcate, un mare deficit în acest sens. Copiii nu cunosc deloc personalități culturale românești (în adevăratul sens al cuvântului), pictori, sculptori, compozitori români recunoscuți internațional pentru contribuțiile aduse în domeniul lor de activitate.

În urmă cu câțiva ani am început un mic proiect, prin care să le prezint copiilor, prin povești și jocuri, câțiva astfel de oameni marcanți, dar, din comoditate sau din teamă de eșec, am renunțat. O carte excepțională însă mi-a dat din nou aripi. Ce voi face eu mai departe, om vedea… dar astăzi vreau să vă povestesc despre o carte ce TREBUIE să existe în biblioteca fiecărei familii cu copii din România: Enescu și hora razelor de soare.

enescu si hora rozelor de soare

Cartea, apărută în condiții grafice excelente, cu ilustrații de Thea Olteanu, Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița, face parte din colecția binecunoscută a Cristinei Andone, Povești din Pădurea Muzicală, o serie de povești pentru copii ale căror personaje principale sunt cei mai mari compozitori clasici ai lumii.

Cristina Andone este scriitor, activist educațional și trainer de creativitate. Colecția de cărți creată de ea își propune să îi familiarizeze pe copii cu muzica clasică printr-o metodă pedagogică originală: ‘audit de brand muzical’. Cărțile împletesc planificarea strategică de marketing cu teoria muzicală în niște povești armonioase, cu miez, țelul autoarei fiind să coboare muzica clasică de pe piedestalul culturii înalte și să o aducă pe raftul de jucării. Publicul căreia i se adresează este 6 ani+, însă cu siguranță este potrivită și copilașilor mai mici. Noi am citit-o cu atâta plăcere! Iar apoi am audiat în liniște și total absorbiți cele două Rapsodii Române și Simfonia a II-a în La major, înregistrări de pe CD-ul ce însoțește cartea. Greuceanu meu se juca în nisip, iar eu îl supravegheam alături, și niciodată nu am stat amândoi atât de tăcuți în curte.

Personajele principale, Sashi și Thea, doi copilași curioși, îi fac o vizită celebrului Enescu, ajutându-ne astfel să pătrundem în lumea și universul marelui compozitor și să aflăm detalii interesante despre el: ce îi place, unde locuiește, ce prieteni are, cum a găsit-o pe Lia, puiul de privighetoare etc.

Însă, cartea este mai mult decât o lecție despre George Enescu. Dincolo de povestea vieții marelui compozitor, cartea ne introduce și în etnologia românească și ne prezintă și lecții de teorie muzicală. Astfel, copiii învață într-un mod unic și inedit despre notele muzicale, părțile componente ale unei vioare, denumirea mișcărilor necesare încălzirii înaintea cântatului la un instrument muzical și chiar despre portul românesc și cusăturile și însemnele specifice diverselor zone etnografice. Ba cartea prezintă și o rețetă culinară specific românească: învârtita cu nucă. Sincer, încă nu am avut curajul să o pun în practică, mă consider cam anti-talent în bucătărie, chiar dacă descrierea e foarte detaliată, de poate fi pregătită chiar și de un copil!

enescu si hora rozelor

enescu

Cartea se termină cu propuneri de jocuri prin care copiii să aprofundeze cele învățate în urma lecturii și cu o serie de informații concrete, realiste despre biografia compozitorului și despre casa în care a copilărit acesta, care este în pericol de prăbușire. Astfel, în carte se regăsește și un îndemn la solidaritate în vederea încurajării refacerii căminului primitor al muzicii clasice românești din Mihăileni, județul Botoșani. Proiectul „Salvați Casa Enescu de la Mihăileni”, început în urmă cu mai mulți ani de Societatea Internațională „George Enescu” de la Viena (reprezentată de pianista Raluca Știrbăț), Fundația „Remember Enescu” (reprezentată de violonistul Alexandru Tomescu), Ordinul Arhitecților din România și fundația Pro Patrimonio (reprezentate de arhitectul Șerban Sturdza), își propune să transforme casa bunicilor marelui compozitor într-o veritabilă academie de muzică și arte vizuale. Grație eforturilor recente, casa de la Mihăileni a fost consolidată, reclădită și acoperită, toate acestea fiind realizate prin tehnici și cu materiale tradiționale.

ie romaneasca

olarit

Astfel, dincolo de rolul distractiv al poveștilor, latura lor educativă este mai mult decât vizibilă și importantă. Deja rotițele imaginației mele se rotesc tot mai mult și tot mai repede și simt nevoia de a pune mâna pe telefon și a pune pe picioare proiectul meu, prin care aduc un omagiu marelui sculptor Constantin Brâncuși, dar și de a pune în planul de activitate al clubului de lectură din anul școlar următor această carte magnifică a Cristinei Andone. Dicționarul nu are cuvinte la superlativ suficiente ca să descrie entuziasmul care mă încearcă în acest moment, vorbindu-vă de cartea Enescu și hora razelor de soare. Vă rog doar să o luați în considerare pe lista de lecturi, vă garantez că nu veți regreta și nu îmi veți reproșa îndemnul.

Cartea este disponibilă pe situl Editurii Nemira, aici,
la Elefant, aici, sau la Libris, aici >>

# # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

17 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare