Dory Fantasmagory

Dory Fantasmagory – o serie uimitoare pentru copii!

de / January 21st, 2020 / 398 vizualizari

Care dintre următoarele tipuri de cărți pentru copii sunt, după părerea voastră, cele mai dificil de scris: cărțile cartonate, cărțile cu imagini, cărțile pentru preșcolari, cărțile moderne pentru cititorii la început de drum (în care ilustrațiile se combină armonios cu textul, iar unele părți de text sunt scrise stilizat) sau ficțiunile de nivel mediu (cărți pe capitole, mai vechi)? Întrebarea este, prin definiția sa, nedreaptă. Clar toate sunt incredibil de greu de scris bine. Eu, însă, probabil că sunt cea mai subiectivă, scriind cărți pentru copii, dar mereu am simțit că trebuie să fie cel mai greu de scris cărțile ușoare, pentru copiii aflați la început de drum cu descoperirea lumii literelor și a poveștilor. Trebuie să țineți cont nu doar de vocabularul controlat, limbajul accesibil tuturor copiilor, ci și de faptul că povestea nu va fi tocmai Război și pace (de exemplu, copiii adoră a mea Albinuța Uța-Uța tocmai din acest motiv, e ușor de citit, ținut minte, nu mare filosofie).

Următoarele ca dificultate sunt micro-romanele pentru copii, unde autorii au ceva mai multă libertate cu stilul și vocabularul, dar nu cu mult mai multă. Pentru ca un astfel de roman pentru micii cititori să fie cu adevărat bun, trebuie să fie original, special, unic în felul său, distractiv, dar și educativ. Per ansamblu a atinge toate aceste aspecte în același timp pare dificil, de aceea este esențial ca autorul nu doar să aibă tangențe cu copiii, ci să îi cunoască bine, să le știe pasiunile și preferințele, să înțeleagă psihologia copiilor și să aibă noțiuni clare de pedagogie. Cam mult ar părea la prima vedere, dar totuși povestea trebuie să-l atragă pe cititor și să îl determine să vrea să citească mai mult, mai des. Povestea trebuie să le vorbească copiilor despre ceva apropiat și drag inimii lor, care să îi facă să întoarcă paginile cu entuziasm. Atunci, cu siguranță, autorul a făcut aproape imposibilul!

Dory Fantasmagory – oh, ce reușită! Mi-am ridicat maxilarul de pe podea și mi l-am fixat la loc, deoarece seria aceasta este UIMITOARE! Am pornit cu greu în lectura ei, am trecut printr-atâtea cărți de acest gen pentru copii, cu subiect similar, acțiuni similare, încât am crezut că e o altă carte pentru copii după stilul consacrat de Jurnalul unui puști. Dar nu puteam să mă înșel mai tare! Nu pot să nu evidențiez perfecțiunea tonului și limbajului, complotul, ritmul, arta scrierii. Abby Hanlon a preluat dorințe universale ale copilăriei (dorința fraților mai mici ca frații mai mari să se joace cu ei, dorința de a avea prieteni buni, dorința de a ieși în evidență) și le-a transformat într-o fantezie epică magnifică, completată de aventuri cu tâlhari cu dinți ascuțiți, bătrâne zâne cu barbă și tot ceea ce poate născoci imaginația unui copil de 6 ani. Într-un cuvânt, fantastic! Garantez distracție maximă cu ștrengărița Dory Fantasmagory!

Ați urmărit copiii care dau viață unor jucării prin propria imaginație? Ia-ți ascultat în dialogurile lor imaginare, în descrierea personajelor? Ați observat cum o creangă se transformă în sabie, un pietroi, în castel, iar o plantă într-o pădure de liane? Această imaginație debordantă este surprinsă cu succes în seria Dory Fantasmagory, iar copiii îi vor savura aventurile!

Dory Fantasmagory

Dory Fantasmagory

Fratele și sora mai mari ai lui Dory o tratează ca pe un bebeluș și nu vor să se joace cu ea. Dar e-n regulă! Dory are alte lucruri de făcut și o mulțime de prieteni care o consideră fantastică. Are o imaginație ieșită din comun, este haioasă și curajoasă. Ea e Dory… o ștrengăriță, iar alături de ea îi veți descoperi pe Mary, prietena ei imaginară, pe domnul Nuggy, zânul cel bun, dar și pe doamna Hoața-Cotoroanța, dușmanul ei cel mai temut.

Dory Fantasmagory

Dory Fantasmagory și prietena ei cea mai bună

Năzdrăvana Dory se pregătește să meargă la școală, iar sora și fratele ei îi spun că a sosit timpul să-și facă o prietenă adevărată. Ce-ar trebui să ia cu ea în prima zi de școală? Ideile trăsnite, scufia lui Moș Crăciun, monstrul care doarme sub patul ei, telefonul banană, în caz de urgențe? O vor ajuta acestea să-și găsească o prietenă adevărată? Dory este considerată de toată lumea “cu o imaginație ieșită din comun”, “extrem de haioasă”, “isteață”, “năzdrăvană”, în două cuvinte, minunată și nemaipomenită.

Dory Fantasmagory

Dory Fantasmagory și oaia neagră

Dory chiar vrea să citească. Câțiva dintre prietenii ei știu deja să citească binișor. În plus, ea a aflat că cititul ajută la dezvoltarea imaginației. Dar imaginația lui Dory este deja mare – foarte mare! Prea mare, după părerea mamei sale! Nu mai e nimeni ca ea.

Dory Fantasmagory

Dory Fantasmagory. Cu capul în nori

Dory are o zi proastă. Trebuie să poarte o haină urâtă. O geacă rămasă de la fratele său, mare, în care Dory se simte incomod. Mama ei îi spune că trebuie să se joace în liniște. Iar doamna Hoața-Cotoroanța s-a întors. Dar Dory o are alături pe prietena ei cea mai bună. Oare vor reuși împreună să dezlege misterul transformării zânului cel bun într-o găină?

Pentru mine, un alt aspect care face din Dory Fantasmagory o serie excelentă este că abordează teme reale din viața copiilor. În primul rând, premisele în sine. Disperarea Ștrengăriței de a se juca cu frații ei mai mari, dorința de a avea o prietenă foarte bună, hotărârea de a citi mai bine, mai cursiv, ca să facă echipă de lucru cu prietena ei sunt incredibil de realiste. Sunt genul de nevoi care ar putea constrânge cu ușurință un copil să se comporte ca un câine zile întregi la un moment dat, dacă aceasta ar însemna să atragă atenția fratelui ei, să își schimbe cursul poveștii imaginate ca să accepte incursiunile prietenei, dar și ambiția de a fi mai bună. Mai mult decât atât, Ștrengărița este genul de copil care va fi atât de înfășurată în imaginația sa, încât se va comporta într-un anumit fel fără să intenționeze într-adevăr. Ca părinte, m-am identificat cu părinții Ștrengăriței, m-am pus în papucii lor, m-am gândit cum aș reacționa eu dacă Greuceanu s-ar comporta ca un animal, nu doar în joacă, ci continuu, zi și noapte, timp de o săptămână. Probabil mi-aș lua câmpii… și nu pot spune că mă simt vinovată că îmi place mai mult Ștrengărița când totul revine la normal, când lumea imaginației nu se mai suprapune lumii reale (nu există frază mai adevărată în viața de mamă decât atunci când îi spui tatălui copilului, la final de zi „A fost o zi atâââââââât de luuuuuuungă”). Cu toate acestea, părinții Ștrengăriței ne dau o lecție despre acceptare și înțelegere: chiar dacă își dau ochii peste cap, oftează și se oftică la giumbușlucurile celei mici, ei lasă cel puțin două scaune goale la masă pentru însoțitorii ei imaginari. Nu o critică, nu o descurajează, nu îi taie aripile imaginației, ci o susțin necondiționat.

Ar fi fost simplu pentru autoare să parcurgă drumul deja bătătorit cu această serie de povești și să facă lucrurile albe sau negre, fără un singur moment în care Dory să se îndoiască de propria imaginație și de propriile acțiuni. Multe cărți pentru copiilor se folosesc de acea neclaritate imaginativă dintre realitate și ficțiune. Dar autoarea introduce aici o lecție pentru copii: responsabilitatea pentru propriile fapte și felul în care acțiunile noastre îi afectează pe ceilalți, direct sau indirect. Iar un pasaj relevant în acest sens este momentul în care Ștrengărița și-a dat seama că în mijlocul poveștii sale imaginative a pierdut păpușa preferată a surorii sale.

Dory Fantasmagory

Acesta este momentul în care fisurile din povestea Ștrengăriței devin evidente. Ea e conștientă că totul este în imaginația ei debordantă. Ea trebuie să se confrunte cu faptele și să vadă lumea așa cum este ea de fapt. Și de ce? Pentru că sora ei mai mare este supărată. Ștrengărița ar face absolut orice pentru frații ei, chiar dacă asta înseamnă să își distrugă propria lume fantastică pentru ca ei să fie fericiți.

Dincolo de copilăria poveștii și glumele din abundență, adevăratul talent al lui Hanlon este că poate echilibra ridicolul alături de momentele pline de compasiune și emoție.

Cărțile sunt o plăcere pură și sunt la fel de amuzante atât pentru copii, cât și pentru adulți. Dory Fantasmagory reușește să transforme un tip de personalitate pe care mulți l-ar găsi enervant în viața reală (în acest caz, o soră mai mică, cicălitoare și ciudată) într-o persoană nu numai de înțeles, ba chiar de-a dreptul drăguță și simpatică. Dacă încurajează măcar un frate sau o soră mai mare să se joace cu frații lor mai mici, atunci această serie își va justifica existența în univers. Și cred că îi va ajuta pe copiii mai mari să îi accepte mai ușor pe frații mai mici și să coboare la nivelul lor de copilărie.

Cu o mulțime de imagini pline de farmec și personalitate, această serie hilară despre o Ștrengăriță irezistibilă este un must-read pentru preșcolari. O vor adora!

Cărțile din seria Dory Fantasmagory sunt disponibile 
la Cartepedia, aici, la Libris, aici, sau la Elefant, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare