Dorian Gray, varianta necenzurata

de / April 30th, 2011 / 164 vizualizari

La mai bine de 120 de ani de la prima aparitie in Lippincott’s Monthly Magazine din iunie 1890, versiunea originala, necenzurata a romanului “Portertul lui Dorian Gray” va fi publicata de catre Harvard University Press.

De ce acum? Editorul Nicholas Frankel, profesor de limba engleza la Virginia Commonwealth University, a declarat pentru The Guardian: ” Este momentul propice pentru publicarea romanului lui Wilde in forma sa necenzurata… Aceasta versiune a romanului este cea pe care Wilde insusi si-ar fi dorit, cred, sa o citim in secolul 21.”

Toate acele fragmente care i-au atras romanului calificative ca “vulgar”,”murdar”, “nociv” sau “rusinos” din partea presei Britanice au fost inlaturate. Pana acum. Nu va asteptati insa la prea multe: dupa standardele de azi, cele mai socante pasaje din romanul lui Wilde sunt usor banale. Ce anume a gasit editorul lui Wilde, JM Stoddart de cuviinta sa elimine din roman? Partile cu tenta explicit homosexuala, referirile la “amatele” lui Dorian si orice altceva era considerant ca fiind decadent in acea perioada. Sa dam un exemplu. In pasajul original, Basil Hallward ii declara lui Dorian: “It is quite true I have worshipped you with far more romance of feeling than a man should ever give to a friend. Somehow I have never loved a woman”, in timp ce in versiunea cenzurata avem: “From the moment I met you, your personality had the most extraordinary influence over me”.

Eu, personal, prefer varianta necenzurata pentru ca ajuta la o mai buna intelegere a romanului. Relatia dintre Basil si Dorian a fost un mare semn de intrebare, pe cat de echivoca in carte, pe atat de evidenta in film. Ce-ar fi ca pe viitor sa avem si pe carti, ca in cazul CD-urilor audio sau a DVD-urilor cu filme, atentionare in privinta limbajului folosit? Nu ca ar fi cazul pentru Dorian Gray, dar cu siguranta sunt carti care ar merita o asemenea eticheta. A se citi numai cu acordul parintilor. Nu stiu de ce, dar am impresia ca mult mai multi tineri ar citi in cazul asta (fara acordul parintilor).

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul precedent
Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare