Dorian Gray la libraria Humanitas de la Cismigiu

de / January 20th, 2015 / 145 vizualizari

Miercuri, 21 ianuarie, de la ora 19:00, Libraria Humanitas de la Cismigiu va fi gazda unei seri dedicate editiei de colectie a romanului „Portretul lui Dorian Gray“ de Oscar Wilde, aparut la Humanitas Fiction intr-o noua traducere de Antoaneta Ralian.

oscar wilde

Invitatii serii vor fi Antoaneta Ralian, marea doamna a traducerilor din literatura engleza, Razvan Mazilu, celebrul balerin, coregraf, regizor si actor, protagonistul spectacolului „Portretul lui Dorian Gray“ pus in scena la Teatrul Odeon, Mihaela Irimia, doctor in filologie, profesor la Catedra de limba si literatura engleza si director de studii al Centrului de Studii Culturale Britanice, criticii literari si scriitorii Andreea Rasuceanu si Marius Chivu. Moderatorul intalnirii este Denisa Comanescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

„Bineinteles, o mare opera de arta ridica in mod inevitabil pe cat de multe intrebari, pe atat de multe raspunsuri. De aceea Portretul lui Dorian Gray ramane o opera clasica, o carte la care se intorc generatii dupa generatii“ – Washington Post.

In momentul aparitiei (1890), Portretul lui Dorian Gray a fost un succes insotit de un urias scandal. Scopul romanului, un stralucit puzzle, era sa epateze mintile conventionale prin explorarea infinitelor relatii dintre viata si arta. Analiza subtila a societatii victoriene tarzii, dublata de o afirmare a principiilor estetismului si a teoriei frumosului ca valoare absoluta, combinand elementele gotice cu cele ale prozei franceze decadente, Portretul lui Dorian Gray este unul dintre marile romane ale lumii, care a insemnat un punct de cotitura in istoria literaturii.

Subjugat de farmecul propriului portret, pictat de prietenul sau Basil Hallward, Dorian Gray face un pact faustic, vanzandu-si sufletul in schimbul frumusetii si tineretii vesnice. Sub influenta lui Lord Henry Wotton, el ajunge sa duca o viata dubla, dedicandu-se tuturor placerilor interzise, dar pastrand aparentele unei vieti respectabile. In timp ce se afunda in aceasta existenta promiscua, Dorian ramane neatins de semnele degradarii fizice si morale, care insa incep sa se iveasca pe chipul sau zugravit in tabloul lui Basil.

„Romanul meu e otravitor, daca vreti, dar nu puteti nega ca este perfect, iar perfectiunea este ceea ce cautam noi, artistii.“ (Oscar Wilde)

# # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare