Dubla expunere cu Dumitru Gorzo

de / January 21st, 2015 / 150 vizualizari

Joi, 22 ianuarie, de la ora 19.00, Editura Trei si Kontakt Art organizeaza la Cafeneaua Carturesti Verona evenimentul „Dubla expunere cu Dumitru Gorzo”. Invitat: Thomas Ciulei.

dubla-expunere-lansare

Evenimentul pleaca de la cartea-album Dubla expunere, lansata la sfarsitul anului trecut. De fapt, ”Dubla expunere” este mai mult decat o carte – este un moment de tensiune, un punct de intalnire si, mai ales, o platforma generatoare de dialog, actiuni, proiecte si evenimente culturale, toate avand drept scop apropierea si familiarizarea publicului din Romania cu literatura si arta contemporana.

In urma cu mai bine de jumatate de an, Roxana Gamart, coordonatoarea proiectului Dubla expunere, a provocat cativa autori contemporani sa scrie fiecare cate o proza scurta, avand ca punct de plecare lucrarea unui artist vizual contemporan. 

Rezultatul este aceasta antologie, un hibrid intre o carte de literatura si un album de arta contemporana. O invitatie la un alt gen de dialog decat cel cu care ne-am obisnuit.

Scriitorii care au acceptat provocarea au parcurs portofoliile celor zece artisti prezenti in proiect si fiecare dintre ei si-a ales reproducerea unei lucrari, imagine ce avea sa joace rolul de declansator al demersului lor narativ. Prozatorii au avut libertate totala – de la alegerea artistului si a lucrarii, pana la modalitatea in care acestia au decis sa conecteze proza lor cu imaginea care i-a inspirat.

Dubla expunere reprezinta intalnirea dintre varste creative diferite, provocarea constand in gasirea unui limbaj comun intre cei doi, desi au fost cazuri in care afinitatile la nivel de perceptie s-au dovedit a fi surprinzator de mari. In acelasi timp, este si intalnirea dintre doua tipuri diferite de consumatori de cultura – publicul pe care il intalnesti de obicei la licitatii de arta, vernisaje sau alte tipuri de evenimente expozitionale si cel pe care il gasim de cele mai multe ori in compania cartilor.

Zece autori + zece artisti vizuali + zece proze scurte + zece lucrari de arta = un experiment cultural inedit, la care au luat parte:

Stefan Agopian – Roman Tolici, Bogdan Cosa – Zoltan Bela, Augustin Cupsa – Ion Grigorescu, Philip O ‘Ceallaigh – Gili Mocanu, Filip Florian – Sandor Szasz, Adela Greceanu – Dan Perjovschi, Nora Iuga – Andrei Gamart, Marin Malaicu-Hondrari – Mircea Cantor, Mitos Micleusanu – Tara von Neudorf, Radu Paraschivescu – Dumitru Gorzo.

*Mai multe despre cartea-proiect pe dublaexpunere.wordpress.com

**Aflati de aici sensul tehnic/fotografic al ”dublei expuneri”

# # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare