Disconfort Residence

Disconfort Residence: 10 minute până la metrou

de / October 22nd, 2018 / 477 vizualizari

În ultimii ani, mai ales după ieșirea oficială din criza începută în 2008, s-a putut observa declanșarea unui boom pe piața imobiliară din România. Construcțiile de imobile și blocuri de apartamente au luat un puternic avânt, lucru care a dus la apariția a tot felul de rezidențe private și mini-orășele izolate, dotate cu garduri și agenți de pază, în multe cazuri ridicate haotic și fară a se repecta întotdeauna cele mai elementare reguli și norme de siguranță. Investitorii și constructorii acestora au ajuns să fie cunoscuți popular sub sintagma “dezvoltatori imobiliari”. Ori, pur și simplu, dezvoltatori.

Cel care s-a încumetat să dezvăluie toate neregulile și neconcordanțele din acest domeniu este tânărul arhitect Radu Negoiță, nereguli pe care le-a adunat într-o carte cu un titlu destul de sugestiv: Disconfort Residence (Cum să identifici capcanele din schița apartamentului pe care vrei să-l cumperi), care este un nume suficient de lămuritor. Pentru mulți dintre noi, cei care căutăm un loc de unde să ne trezim a doua zi dimineață ca să mergem la un job sau altul, este foarte utilă. Fie că o facem cu creditare pe toată viața sau nu, achiziția unui apartament este una dintre cele mai importante decizii din viața noastră sedentară. Dar să ne înțelegem de la început, este foarte utilă din punctul de vedere al informației și teoriei, însă cam atât. Lucrurile despre care ne învață și ne sfătuiește autorul în carte nu se aplică. Si nu că n-ar fi aplicabile practic, doar că nu prea se dorește acest lucru de către constructori. Nu-i greu de înțeles de ce, perspectiva unui dezvoltator imobiliar este aceeași cu a oricărui afacerist, adică investiție minimă cu profit maxim. Așa că, în percepția unora dintre aceștia nu-i chiar un capăt de țară dacă se încalcă o mică normativă, două. Pe principiul “merge și-așa”.

Silvia și Costin au citit cartea și au adunat câteva impresii, atât despre „Disconfort Residence”, cât și despre experiența traiului într-o zonă rezidențială.

COSTIN

Îmi place cum scrie Radu Negoiță. Tratează în cartea lui subiecte serioase cu foarte mult umor. Poate cu prea mult umor uneori, dar cred că e mai bine așa, nu știu dacă subiectul, deși de interes, ar mai fi fost la fel de atrăgător dacă era scris într-un stil sec și pedagogic. Și am aflat multe lucruri interesante și folositoare acolo, despre care probabil nu aș fi avut de unde să aflu. Este singura sursă din care am aflat, de exemplu, care este distanța optimă și regulamentară dintre vasul de WC și peretele opus acestuia. Am învățat despre distanțe, măsurători, deschideri, unde trebuie geam, unde nu trebuie ușă; și tot așa. Pe langă informații de ordin legislativ, Radu Negoiță ne pune la dispoziție și schițe explicite pentru fiecare studiu de caz. Repet, autorul este arhitect, lucru care mă face să cred că informațiile din carte sunt “din interior”. În plus, reușește să acopere detaliat și cu răbdare toate cotloanele unui apartament, de la baia de serviciu până la dresssing și locul de luat masa.

Am avut și ocazia să-l cunosc la lansarea carții, care a avut loc în aprilie la o cunoscută cafenea (sau anticafenea, mai bine zis) din București. Mi-a părut a fi o persoană deschisă, comunicativă și nonconformistă. Lansarea, de asemenea, mi-a plăcut foarte mult, a fost dinamică și interesantă, cei prezenți au fost în număr destul de mare și n-au existat momente de tăcere în care să te uiți plictisit la ceas.

Lansarea cartii "Disconfort residence"

SILVIA

Pentru Radu Negoiță, casele reprezintă “organisme” cărora el le face analize “la sânge”. Și vai, câte malformații congenitale găsește, în special la acești copii făcuți pe bandă rulantă de către așa-zișii agenți imobiliari! Nu îl cunosc pe Radu Negoiță, dar eram familiară cu stilul lui de scriere, urmărind rubrica “Case strâmbe pe radar”, ce aparține publicației Vice. Am remacat modul în care apartamentele din blocurile noi sunt analizate de către el, mi s-a părut ușor de citit și amuzant, și am sperat – de fapt, sper în continuare – să facă o cât de mică diferență în cursul relației dintre proprietari și dezvoltatori. Sper că nu au fost doar iluzii iar un mic procent din populația căutătoare de case va citi cartea, devenind un pic mai înțeleaptă.

COSTIN

Am trecut și eu, ca atâția alții, prin toate etapele premergătoare achiziționării unui apartament. Însă, pînă să ajung să-mi pun iscălitura pe actul ce mă făcea proprietar, am fost protagonistul unor întâmplări absurde sau hazlii în timp ce-mi căutam un tavan deasupra capului. Una dintre cele mai des întâlnite este atunci când vizionezi același apartament cu agenți diferiți, fără a-ți da seama că ai mai fost acolo. Sau când ți se spune la telefon :

– Da, domnule, avem o garsonieră perfectă pentru dvs.!

– Bun, când aș putea s-o văd?

– Păi stați așa, că va fi gata peste un an, o lună și trei zile, e în faza de proiect acum.

De obicei nu stăteam la discuții aici, doar o dată am întrebat-o pe o doamnă care îmi spusese ceva asemănator dacă nu vrea să-i vând o carte care n-a fost încă scrisă. Dar una dintre cele mai amuzante a fost atunci când am vizitat o garsonieră aflată la mansarda unui imobil nou. Am intrat și chiar nu mi-a venit să cred ochilor văzând baia. Ca să intri acolo trebuia să te pui, efectiv și la propriu, în genunchi. Nu glumesc deloc, chiar așa era. Iar ca să ajungi în bucătărie trebuia să fii expert în mersul piticului. Nu mai zic de colțuri și zone care erau inutilizabile. Nici nu știu cum o fi reușit tipul să-și ia avizul și aprobările pentru așa ceva (de fapt, știu, dar de!). Țin minte că până și agentul imobiliar care mă plimba încoace și încolo pe la vizionări ezitase să mi-o arate. Ca să vezi până unde ajunge lăcomia. Chiar și acum mă întreb dacă acea garsonieră s-a vândut. Cred că ar fi amuzantă o carte despre aventuri la vizionări de apartamente, sunt sigur că s-ar strânge ceva material.

SILVIA

Piața imobiliară în România, în special sectorul construcțiilor noi, este plină de capcane. Iar acești dezvoltatori imobiliari, degenerați în măscărici de joasă speță (nu chiar cea mai joasă, acolo îi lăsăm pe politicieni), profită de slăbiciunile actualei societăți pentru a-și umple buzunarele și gușele. Despre ce slăbiciuni vorbim? În acest domeniu, în principal despre:

  • Nivelul scăzut de trai – predispoziția de a face compromisuri pentru un preț mai bun;
  • Supraaglomerarea orașelor dezvoltate, care duce la creșterea exorbitantă a cererii (se acceptă aproape orice condiții!), corelată cu fuga din orașele mici, marcate de prea mare sărăcie;
  • Simțul proprietății foarte accentuat al românului (Aici mă auto-includ, prefer să plătesc pentru mine decât pentru altul).

Aș adăuga și mediocritatea pe care o avem noi, ca popor. Nu există pe aici prea multă gândire pe termen lung, planificare a afacerii, fidelizare a clientului… Există tunuri și atât. Iar aici, micii giboni care construiesc case pe bandă rulantă, se gândesc exclusiv la cum își pot îndesa cât mai multe milioane în buzunare. Punct.

Disconfort Residence” este concepută cu ajutorul ochiului profesionist de arhitect și prezintă o colecție de defecte pe care, citind cartea, le poți identifica mai ușor atunci când un agent imobiliar îți prezintă un apartament nou-nouț. Am admirat atenția la detalii pe care eu cu siguranță le-aș fi ratat la vizionarea unei case. Gresia lucioasă și centrala termică virgină de un alb imaculat îți pot lua ochii atunci când intri într-o potențială viitoare locuință. Nu stai să măsori distanțele. Nu îți imaginezi că locul care acum pare suficient, destinat canapelei de exemplu, va deveni prea strâmt când canapeaua va ajunge acolo.

Amuzante sunt și scenariile pe care autorul le face, în fața diverselor planuri de încăperi, referitoare la potențialele accidente sau întâmplări tragicomice, cu care proprietarii se pot confrunta. De exemplu, v-ați gândit că, la o canapea de colț, blocată de o masă rotundă, e cam nasol de persoana care stă pe centrul L-ului? “Ops, pardon, scuze”, va fi mantra acelei gospodării, cu nefericitul aranjament. Sau aragazul prea apropiat de alte lucruri, care riscă să fie îmbâcsite cu miros de tocăniță.

Locuind într-o zonă cu dezvoltare accelerată, sunt martoră la felurite situații, care nu numai că ajung, dar depășesc pragul absurdului. Și asta fără să mai intru în interiorul apartamentelor. Văd blocuri construite de-an proastelea, în mijlocul unui teren dintre 2 case cu curte. Sau dintre 2 fabrici, sau dintre 2 bucăți de câmp pline de scaieți. A apărut peste noapte un Magic Residence, pe o stradă cu canalizare înfundată, unde mirosurile pestilențiale sunt o regulă. Oare se va umple și acel Magic Residence de locatari, cu tot cu “magia” olfactivă pe care dezvoltatorul o va sufla peste construcție?

Concluzii, direct de la proprietari

COSTIN

În concluzie, zic să o cumpărați, împrumutați sau furați (glumesc, nu faceți asta, e ilegal). Ideea e să o citiți, chiar poate fi folositoare celor care își caută căminul visurilor. Și chiar dacă ziceam că nu prea se respectă cele zise în carte, adică legi și toate cele, tot e bine să fii informat despre acestea. Iar pentru cei interesați, Radu Negoiță are și o pagină pe Facebook, numită Case strâmbe pe radar, unde oferă consultanță pro bono. Să fie spor la vizionări!

SILVIA

Uneori poți avea noroc – cum am avut eu – ca, în general, apartamentul să fie OK, fără bube arhitecturale majore. Dar rămâne calitatea generală a blocului din care face parte, rămân împrejurimile și punctele de acces, care în prea multe situații lasă de dorit – aici nu prea am avut noroc.

Pentru a evita toate aceste mici sau mari inconveniențe, recomandarea mea este, fie să cauți cu multă răbdare și atenție – asta dacă nu îți permiți o proprietate undeva mai aproape de centru, fie încerci piața imobiliară din altă țară – sau pe cea a chiriilor de acolo, mai plauzibil.

Cartea de față este o primă tentativă de a evalua o parte dintre greșelile de arhitectură cu care te poți întâlni aproape zilnic în 30 de ani de plătit rate (nu îți doresc, dar se poate întâmpla…). Hazul de necaz e opțional – dacă vrei să îți cumperi o locuință, vei găsi aici explicații accesibile despre lucrurile la care să fii atent, ca să poți să alegi în cunoștință de cauză. Avertisment: nu se recomandă celor slabi de inimă.

 

Comandă cartea pe Elefant, aici, pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici
sau pe situl editurii Publica, aici>>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

 

# # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare