Diagram Prize

Diagram 2018 – Un nou titlu de colecție

de / December 13th, 2018 / 94 vizualizari

Eu vă spun sincer că mă tem de ziua în care premiul Diagram nu se va mai decerna, din lipsă de nominalizări. Ce Oscar? Ce Globurile de Aur? Ce Nobel? Ce Goncourt? Ce Booker Man International? Nu există premiu pe care să îl aștept cu mai mare nerăbdare.

Ca să vă reîmprospătăm memoria, Premiul Diagram se oferă de către cei de la The Bookseller pentru cel mai ciudat, haios, imprevizibil titlu al anului. Până acum, slăvită fie zeița inspirației, organizatorii au avut de unde alege. Nici anul acesta nu a făcut excepție, după cum reiese din lista nominalizaților:

Are Gay Men More Accurate in Detecting Deceits? de Hoe-Chi Angel Au

Call of Nature: The Secret Life of Dung, de Richard Jones

Equine Dry Needling, de Cornelia Klarholz și Andrea Schachinger

Jesus on Gardening, de David Muskett

Joy of Waterboiling, de Christina Scheffenacker

Why Sell Tacos in Africa? de Paul Oberschneider

Titlul anului 2018, ales prin votul publicului, din lista ofertantă de mai sus, este… (sunet de tobe)… Joy of Waterboiling sau, pe scurt, JOW. O alegere cu cântec, am putea spune, întrucât cartea este scrisă în limba germană, devenind, astfel, prima carte scrisă într-o altă limbă decât engleză nominalizată la premiul Diagram. Unde mai pui că a și câștigat? Se pare însă că în regulamentul competiției este stipulat că atât timp cât titlul este în engleză, orice volum poate intra în cursa pentru premiu. Iar editura care a publicat cartea despre bucuria pricinuită de fierberea apei chiar și-a dorit să câștige acest premiu. Astfel, editura vieneză Asche Verlag a inițiat o adevărată campanie de marketing pe Facebook și Instagram, în momentul în care lista nominalizărilor a fost făcută publică. Iar campania a dat rezultate, lucru vizibil în procentul covârșitor de voturi care s-au îndreptat către JOW. Astfel, Joy of Waterboiling și-a spulberat concurența, obținând un procent de 56% din totalul voturilor.

Poate vă întrebați în ce constă acest premiu, mai exact? În nimic altceva în afară de notorietate (dorită sau nu). De obicei, se oferă o sticlă de vin roșu persoanei care a nominalizat tiltul câștigător, dar anul acesta, având în vedere că toate nominalizările au venit “din interior”, sticla de vin a fost oferită la întâmplare, unuia dintre votanți.

Vin roșu și titluri haioase? Mie mi se pare că toți ieșim în câștig.

Sursa foto: The Guardian

# # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare