Destupătorul de Sticle din Ocean

Destupătorul de Sticle din Ocean – o carte despre despre simțul datoriei, prietenie și recunoștință

de / April 30th, 2018 / 112 vizualizari

Destupătorul de Sticle din Ocean trăia singur într-un loc înalt şi avea doar un copac care să-i facă umbră… El trebuia să găsească orice sticlă ce plutea în ocean şi să livreze mesajul destinatarului. Își iubea misiunea de a duce fiecare mesaj din fiecare sticlă din ocean destinatarului său. Într-o scrisoare poţi găsi o comoară asemenea perlei dinăuntrul scoicii.

Destupatorul de Sticle din Ocean

Și de când se știa, își îndeplinea această misiune cu sfințenie, fără a lăsa niciun destinatar fără mesajul ce îi este adresat. Dar parcă și-ar fi dorit să primească și el o scrisoare… totuși, cine să trimită o scrisoare unui om fără nume? Într-o zi însă, la mal a ajuns o sticlă cu un mesaj căruia îi lipsea destinatarul. Unde să ducă neobositul mesager strania veste a unei petreceri ce avea loc pe malul mării în seara următoare? Pentru a fi sigur că mesajul ajungea la destinația dorită, acesta încercă să afle dacă mesajul se adresa „clienților“ lui obișnuiți, până la lăsarea serii. Însă are parte de o surpriză a doua seară, pe plajă.

Povestea, plină de semnificații profunde, pare mai potrivită pentru adulți decât pentru copii. Chiar și sugestia editurii este grupa de vârstă 8 – 12 ani. Totuși eu am citit-o piciului meu de 3 ani jumătate și am discutat despre emoții și simțul datoriei, despre prietenie și recunoștință, dar și despre micile bucurii ce se pot naște, paradoxal, din aparentele greșeli de zi cu zi. Aceasta este o poveste minunată despre singurătate, fericire și posibilitate: povestea începe cu un solitar „livrator de scrisori“ și se termină cu o comunitate care se reunește pentru o petrecere.

Pentru mine aceasta este o carte WOW pentru că explorează diferite emoții de-a lungul poveștii: m-a făcut să vreau să-i dau omului o îmbrățișare și să-i spun că va fi bine, iar la final m-a făcut să zâmbesc și să fiu bucuroasă pentru bucuria lui; povestea te face să vrei să îl ajuți pe Destupător să găsească măcar un mesaj pentru el însuși. Și pe fiecare ilustrație încercam să descopăr expresiile faciale ale personajului principal, să le relaționez textului.

Michelle Cuevas scrie o proză poetică în această carte ilustrată. Proza ei surprinde esența momentelor cu descrieri superbe, cum ar fi: “Uneori mesajele erau foarte vechi, pe hârtii fărâmicioase ca frunzele de toamnă.” Cartea celebrează legătura pe care o scrisoare o crează între cei care împărtășesc un mesaj și îi readuce pe cititori într-un trecut nu foarte îndepărtat, când mesajele erau scrise cu mâna, cu grijă și migală (chiar dacă nu erau trimise în sticle). Este, de asemenea, o carte care vorbește despre importanța comunității și despre sentimentul apartenenței, dar și despre energia pozitivă ce se află în primul pas făcut spre realizarea acelei conexiuni.

Iar desenele realizate de Eric E. Stead sunt alegerea perfectă pentru a ilustra această carte. Ea surprinde introversiunea Destupătorului printr-un echilibru perfect al levitației și gravitației, adăugând blândețe melancoliei și singurătății ce răzbat din text. Folosind pete mari de culoare și folosind predominant culori precum albastru, galben și portocaliu pentru a evoca oceanul, ceața și starea de tristețe și bucurie, Stead își stratifică ilustrațiile cu detalii în creion, desenate în diverse tonalități calde.

Destupatorul de Sticle din Ocean

Cartea Destupătorul de Sticle din Ocean este definiția unei frumuseți liniștite. Nu este o carte care te va face să strigi de bucurie la un final senzațional, să te minunezi de inteligența ce răzbate din rândurile ei sau să pocnești din degete descoperind un moment „aha!“. În schimb, este o carte ce îți rămâne în minte și suflet, asemenea unei prăjituri delicioase. Din acest motiv, este o carte care, probabil, va plăcea mai mult adulților decât copiilor, dar asta rămâne de văzut după ce o voi citi (și) la clubul de lectură. Îmi propun să însoțesc lectura poveștii de o activitate amuzantă, dar emoționantă: fiecare copilaș să scrie un mesaj de încurajare unei persoane apropiate, care trece printr-o perioadă grea, mesaj pe care apoi îl vom pune într-un recipient frumos decorat. Există însă nenumărate alte idei de activități pe baza cărții: (re)scrierea sfârșitul povestirii cu propriile cuvinte înainte de a auzi finalul ales de scriitoare, scrierea propriilor mesaje (cu scopul ales de ei) către colegii de clasă / doamna învățătoare / părinți, dar și identificarea multiplelor analogii din carte și crearea propriilor analogii. Aceste exerciții de creativitate au rolul de a sedimenta informația primită din carte și din discuțiile pe baza poveștii, dar și de a înlătura starea de tristețe și nostalgie ce rămân când coperțile cărții se închid.

Comandă cartea pe Elefant, aici, pe Libris, aici, sau pe Cartepedia, aici>>

 SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare