De ce il iubesc pe Simon Toyne?

de / November 23rd, 2012 / 335 vizualizari

Simon ToyneLa un an de la lansarea bestseller-ului Sanctus, Simon Toyne s-a intors in Romania. Tot cu treaba, e drept: Cheia, volumul al doilea din trilogia Sancti este proaspat iesit de sub tipar si pus pe cucerit inimile cititorilor romani.

Inima mea se declara deja cucerita, dupa numai 40 de pagini pe care nu m-am putut abtine sa nu le citesc in drumul meu nocturn spre casa. Parca vad ca iar ma vor prinde ore imposibile cu cartea in mana. Tocmai de aceea il iubesc pe Simon Toyne. Bine, nu strica nici faptul ca este o persoana foarte joviala, caruia pare sa ii faca la fel de multa placere sa ne raspunda la intrebari, pe cat ne face noua sa i le punem.

Cand raspunde cu atata sinceritate, e greu sa te superi, chiar si cand declara nonsalant si sustine argumentat ca “Paradisul este plictisitor, iar infernul este mult mai interesant”. Nu ii este frica sa abordeze teme religioase in romanele sale, glumind ca biserica este in continuare cu ochii pe Dan Brown, prea ocupata ca sa dea atentie trilogiei sale.

Intrebat daca nu i-a fost greu sa scrie din perspectiva unei femei, autorul s-a declarat uimit cum de nu se aplica aceasta curiozitate mai degraba in cazul scrisului din perspectiva unui criminal cu sange rece. Simon Toyne a numit aceasta abilitate de a te transpune in pielea diverselor personaje, simplu si la obiect, “travesti intelectual”.

Ce mi-a mai placut? Ca a definit fictiunea ca fiind un adevar invelit intr-o minciuna aratoasa. Ca m-a facut sa realizez ca avem nevoie de haos in viata pentru a ne simti vii, pentru a vibra. Ca are un stil natural de a vorbi, fara sa caute cuvintele potrivite, dar cu toate acestea, cuvintele potrivite gasindu-l pe el. Banuiesc ca acestea sunt consecintele cand scrii cate 1000 de cuvinte pe zi: e greu sa nu te imprietenesti cu ele.

In aceeasi nota amuzanta care a invaluit intreaga discutie, Simon Toyne a completat (o sa las in engleza, intrucat suna mult mai bine asa): “If I’m lucky, I will come back as a smart phone, or as a stupid phone”. Cum sa nu il iubesti? Cu accentul lui britanic si alura de profesor de engleza de la ale carui cursuri nu ti-ai dori sa chiulesti, o discutie cu Simon Toyne este o adevarata desfatare. La fel cum este si lectura cartilor sale.

Multumesc celor de la All pentru o intalnire ca intre prieteni. O cafea calda si un autograf de la unul dintre autorii pe care ii apreciezi constituie cel mai bun remediu pentru temperaturile tot mai scazute de afara. Ce spune autograful meu? A serial book for a serial reader. Iar Cheia isi are locul ei asigurat langa Sanctus, tot cu dedicatie speciala.

Autograf

 

Ar mai fi multe de povestit, dar inchei aici sfatuindu-va sa treceti pe la standul editurii All din cadrul targului Gaudeamus, vineri, ora 18:00, sa il cunoasteti personal si sa schimbati cateva cuvinte cu Simon Toyne. O sa intelegeti apoi de ce il iubesc.

P.S.: Pot sa ma laud cu faptul ca Simon Toyne ma tinea minte de anul trecut? Tocmai am facut-o!

Sursa foto

# # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare