Dan Stanca in dialog cu Radu Aldulescu

de / October 27th, 2015 / 153 vizualizari

Vineri, 30 octombrie, ora 19.00, la Libraria Diverta Piata Romana (Piata Romana nr. 5, la mansarda), Dan Stanca va dialoga cu Radu Aldulescu pornind de la volumele Istoria Regelui Gogosar si Ghetsimani ʼ51, recent aparute la Editura Cartea Romaneasca, disponibile si in format digital.

Afis Radu Aldulescu & Dan Stanca

Invitati, alaturi de autori: Bianca Burta-Cernat, Nicolae Stan

Dan Stanca demonstreaza si in aceasta noua carte, Ghetsimani ʼ51, viziunea sa asupra vremurilor moderne care, oricit de opace, sint totusi vizitate de miracol.

„Am scris cartea aceasta avind ca punct de plecare un documentar difuzat de televiziunea nationala, pe 11 septembrie 2008. Documentarul se intitula The Falling Man si prezenta destinul tragic al uneia dintre miile de victime ce se aflau in turnurile gemene in dimineata fatidica.

Al doilea punct de plecare a fost o nuvela scrisa in anii ’80 despre o greutate de citeva tone care, in mod miraculos, desprinsa din cirligul macaralei, ramine suspendata in aer, sfidind gravitatia. Cind am scris povestirea, era in lucru santierul de la Parcul Eroilor, unde Ceausescu voia sa-si construiasca o alta «ctitorie». Zona era impinzita de macarale-gigant Coles, care deplasau pachete enorme de placi de beton. M-am intrebat: ce s-ar intimpla daca o asa incarcatura ar cadea?” (Dan Stanca)

Istoria Regelui Gogosar, ultimul roman semnat de Radu Aldulescu, este o noua „cronica a genocidului”, dar de aceasta data victimele sale se autodevoreaza.

 „Ca sa scrii roman trebuie sa patesti ceva. Sa te intilnesti cu ursul in padure, sa cazi de pe puntea vaporului in mijlocul oceanului, sa fii scos din casa si din oras de un echipaj al politiei comunitare, la miezul noptii si in miezul iernii, fara niciun ban in buzunar, eventual la cererea familiei… Nu este, desigur, o conditie suficienta, dar in ce ma priveste o consider extrem de necesara. Asta cu atit mai mult cu cit o mica parte doar dintre pataniile mele (Dumnezeu ne incearca fiindca ne iubeste) s-a sublimat-exacerbat in continutul celor noua romane pe care le-am scris pina acum.” (Radu Aldulescu)

# # # # # #

Serial Readers

The Club Of Serial Readers este locul in care te intalnesti cu prietenii tai sau cu alti pasionati de lectura si discuti despre cele mai citite carti, cele mai interesante povesti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare