Cum am ajuns să recitesc: “Secretele succesului” de Dale Carnegie

de / February 25th, 2016 / 678 vizualizari

Chiar dacă pare un clișeu despre care toată lumea știe câte ceva, “Secretele succesului” sau “Cum să-ți faci prieteni și să influențezi oamenii” scrisă de Dale Carnegie este o carte din care mereu poți învăța lucruri noi, la a doua, la a treia sau la a noua citire.

În general, cărțile de “Self-help” au obiceiul (nu prea bun) de a promite un pic mai mult decât îți oferă până la final. Desigur, majoritatea conțin informații folositoare și sfaturi pe care, dacă le-am urma pas cu pas (ah, acel mare “Dacă”!) cu siguranță ne-am îndeplini toate visele, fie că este vorba de faimă, avere sau relații. Iar aici apare motivul pentru care aceste cărți dau uneori… greș: se dovedește că ele doar trasează o cale, dar nu te ia nimeni de mânuță pentru a te poziționa pe acea cale, dacă nu hotărăști să o faci de unul singur, cu determinarea necesară.

Secretele succesului” nu e o carte care promite marea cu sarea. Nu conține indicații pentru cei care vor să-și schimbe viața la 180 de grade. În schimb, ceea ce promite oferă cu vârf și îndesat: șansa de a avea succes în viață datorită relațiilor interumane de calitate pe care le poți lega.

Tindem să trecem cu vederea de multe ori faptul că nu suntem singuri pe planeta asta. Iar acel “totul depinde de noi”, poate însemna că depinde atât de noi cât și de nenumăratele persoane cu care intrăm în contact. Cartea ne arată că în multe împrejurări, oricât de “maeștri” am fi, suntem pierduți fără acea persoană-cheie care are putere de decizie sau orice fel de putere asupra noastră. Dacă descoperim modul prin care putem ajunge la sentimentele, valorile sau filosofiile de viață ale acelui om, folosind informațiile în mod strategic, suntem pe drumul cel bun spre succes, indiferent de domeniu. Desigur, contează priceperea, cunoștințele și munca investită, dar ele pot fi mult, mult mai slabe, atâta timp cât avem relațiile potrivite.

Am început să recitesc această carte, pentru a verifica dacă sfaturile se pot pune în practică și în zilele noastre de către oricine, pentru a obține acest succes la care aspirăm dintotdeauna. Nu numai că principiile sunt ușor de înțeles, dar autorul îți lasă impresia că ele sunt cu adevărat la îndemâna oricui. Aceste principii simple și clare se integrează perfect în prezent, la fel cum au făcut-o și la vremea la care cartea a fost scrisă. Ele au fost urmate de oameni care au ajuns figuri de seamă ale istoriei și politicii, consolidându-le statutul mai mult decât toate decorațiile și titlurile la un loc.

Numeroasele exemple cu care Dale Carnegie își susține teoriile, constau în mici povestioare cu rol de a ilustra câte o idee. Textul este accesibil și nici umorul nu lipsește din această combinație, care crează o carte de succes și pentru succes, schimbătoare de vieți, atât la oamenii de rând cât și la cei care au ajuns în vârful piramidei.

Dacă vă plac cărțile de “Self help”, cu siguranță cartea lui Dale Carnegie v-a trecut până acum prin mâini. Dacă nu, vă recomand să dați fuga la o bibliotecă sau librărie cât mai repede. Nu de alta, dar oameni influenți și dornici să dezvăluie secrete ale succesului lor nu se găsesc pe toate drumurile.

Cartea e disponibilă pe Elefant aici sau Libris aici.

# # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare