Cum a fost la Săptămâna PSI pentru părinți în Timișoara

de / February 26th, 2016 / 541 vizualizari

Am fost la Săptămâna PSI pentru părinți organizată în Timișoara la Librăria Cărtureşti Mercy de editura Trei și cu mâna pe inimă raportez un boost de încredere: chiar nu sunt praf la chestia asta numită parenting.

Ca orice părinte începător, uneori simt nevoia de confirmări. Nu de puține ori forurile superioare din arborele genealogic ne critică practicile și abordările alese în materie de creștere a copilului, convinși fiind că știu mai multe și mai bine, chiar dacă informațiile lor sunt învechite și realitatea arată că nici ei nu au reușit să dea lumii indivizi stabili emoțional, empatici și siguri pe ei (aka noi, progeniturile lor), cu toate că intențiile lor sunt mai mult decât onorabile. De câte ori se organizează un atelier de parenting sunt ca cel însetat în deșert – avidă după informații noi, proaspete, care să mă ajute să interacționez cu fiul meu în dulcele stil “attachment parenting” ales de mine și care să mă învețe să fructific la maxim timpul petrecut alături de el. Îl port după mine pe Greuceanu de când s-a născut, la toate evenimentele, întâlnirile, atelierele. Așa că nici de această dată nu am putut să îl las acasă, doar era vorba despre a fi un părinte mai bun pentru copilul meu, nu? Și sunt mândră de el, cât de cuminte a stat, concentrat pe cărțile lui!

PSI - seara1

Săptămâna a debutat cu un eveniment mai slăbuț din punctul meu de vedere. Deși aveam mari așteptări de la tema de discuție, am plecat debusolată și cu un gust amar: discursul domnului psiholog Daniel Manyiau a fost unul inconsecvent, sacadat și plin de anacolut. Un lucru extrem de bun a rezultat totuși: m-am făcut cu două cărți excepționale, care mă vor ajuta în relația cu fiul meu. Este vorba despre Comunicarea umană. Pragmatică, paradox și patologie și Copilul care îți dă de furcă. Cinci tipuri de copii “dificili”. Deși la mintea cocoșului, până nu am citit în prima carte că simptomele și comportamentul nu pot fi înțelese, în domeniul sănătății mentale, fără a lua în considerare contextul, interacțiunea și comunicarea, nu am realizat cât de mult ne manipulăm unii pe alții, conștient și inconștient, numai prin cuvintele spuse într-un anumit context. Și chiar dacă temperamentul fiului meu nu se înscrie în cele 5 tipologii analizate în cea de-a doua carte – hipersensibil, interiorizat, sfidător, agresiv sau neatent – mi se pare extrem de important să conștientizez cum trebuie adaptată educația în fiecare dintre aceste cazuri, pentru a preîntâmpina orice obstacole posibile.

PSI - seara2

Seara de marți însă a depășit cu mult așteptările mele. Moderatoarele serii, doamnele psiholog Dora Kelemen și Oana Bot au transformat evenimentul într-un adevărat workshop interactiv. Am povestit despre amintirile noastre din copilărie, bune și rele, am râs cu toții la confesiunile haioase împărtășite de unele mămici din public, am oftat la tristețea altora și am făcut exerciții de identificare a moștenirii materiale și emoționale pe care o transmitem copiilor noștri. Și în această seară am plecat acasă cu o carte pentru studiu aprofundat: Cum să te dezvolți odată cu copiii tăi. Cartea oferă o perspectivă asupra principalelor puncte de cotitură din viața de părinte, în contextul vieții de familie. Poveștile ne vorbesc despre adevărata putere a părinților, apărarea intereselor copiilor, sentimentele de vinovăție, viața individului și comunitatea, forța transformatoare a recunoștinței, despre iertare și credință.

PSI - seara3

În a treia seară din Săptămâna PSI pentru părinți l-am cunoscut pe domnul psiholog Ali Baeram, un terapeut mai nonconformist, care ne-a introdus într-o psihologie filosofică. Am discutat despre imaturitatea emoțională, anxietate, mobilizarea forțelor interioare și despre cum “vrem pentru că putem” și nu “putem pentru că vrem”. Am plecat acasă cu un bagaj de informații neașteptat de valoros și cu o nouă carte pentru biblioteca mea de mamă începătoare: Reţete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietăţii şi fricii copiilor. Titlul este auto-explicativ și orice descriere în plus e inutilă.

Ultimul atelier din Săptămâna PSI pentru părinți a fost dedicat jocului și educației prin joacă. Doamna psiholog Oana Dău-Gaşpar ne-a povestit despre importanța jocului și despre cum să ne lăsăm atrași în jocul copiilor noștri mai degrabă decât să îi cenzurăm, să îi închidem într-o cutie a regulilor. Workshop-ul m-a determinat să cumpăr cartea să pun în practică ce am învățat din tema zilei: Arta hârjonelii. Exerciții amuzante de practicat cu copiii. Cartea este o culegere de exerciții de realizat cu copilul, însoțite de imagini și explicații succinte, împărțite în functie de varsta si de grad de dificultate. Abia aștept să pun în practică jocurile din carte, astfel încât timpul pe care-l petrecem împreună să fie unul de calitate.

PSI - seara 4

Acum aștept cu nerăbdare și maxim interes Săptămâna PSI din luna noiembrie. Oare ce teme se vor aborda? Oare va fi ceva și despre cupluri?

# # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul urmator

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare