codarea vizuala

Codarea vizuală a tipurilor de carte de către edituri (3 exemple concrete)

de / October 12th, 2018 / 434 vizualizari

Când nu ai nici o recomandare de lectură, ai intrat direct în librărie fără să te gândești înainte ce carte ai vrea să iei copilului tău sau pentru un cadou, e destul de greu să iei la rând toate rafturile, să răsfoiești volum după volum în speranța că vei nimeri un fragment care să te fascineze atât de tare încât te hotărăști pe loc că aceea e cartea sortită dăruirii. Pe piață există foarte multe titluri noi, captivante, autori autohtoni sau de import nu foarte cunoscuți, dar cu texte minunate, însă gusturile cititorilor, mici sau mai mari, sunt atât de variante încât e foarte greu să iei o decizie imediat. Așa că apreciez foarte mult intenția editurilor care au realizat o codare vizuală a tipurilor de carte, pentru a face munca adulților mai ușoară. Personal, ador codarea pe culori (deși îmi amintește de anii de facultate, când determinam valoarea rezistențelor pe baza codurilor de culoare!), dar orice indiciu ajutător e binevenit.

Cum te ajută codarea? E simplu! Intri în librărie, mergi la raftul editurii X și începi să te uiți pe coperți, după semnul distinctiv al cărții pe care o cauți.

Editura Arthur a ales să clasifice pe culori pe baza genului cărții. Așa că tot ce ai de făcut, după ce ai ajuns la raft, e să accesezi partea de creier responsabilă de memorie și să îți amintești:

 1. cărțile amuzante sunt întotdeauna verzi
 2. cărțile clasice sunt întotdeauna galbene
 3. cărțile fantasy sunt întotdeauna portocalii
 4. cărțile desenate sunt întotdeauna alb-negru
 5. cărțile pline de aventură sunt întotdeauna roșii
 6. cărțile deștepte sunt întotdeauna albastre
 7. cărțile istorice sunt întotdeauna violet

Editura Litera are o colecție pentru copii clasificată pe codul culorilor, Prima mea lectură. În cazul acesta, la raftul cu cărți te poți uita pe coperta față, sus, să cauți după următoarele culori:

 • verde – ilustrația color și textul de dimensiuni reduse îi încurajează pe copiii care încep să citească singuri, sunt în general povestiri amuzante, din literatura contemporană.
 • violet – narațiunea împărțită pe capitole și ilustrația alb-negru oferă o lectură atractivă celor care încep să citească fluent, sunt în general povestiri amuzante, serii cu animăluțe, din literatura contemporană.
 • rubin – narațiune cu un nivel de complexitate mai ridicat, din literatura modernă și contemporană, sunt în general romane de mici dimensiuni, pentru pasionații de lectură.

Editura Gama are marca Învăț să citesc!, cărți clasificate în funcție de gradul de dificultate. Marcarea cărților se face prin scrierea numelui colecției și nivelului aferent pe copertă, stânga sus pe coperta față:

 • Nivelul 0 se adresează copiilor care abia învaţă să desluşească tainele lecturii. Textul este prezentat în două variante: cu majuscule şi imagini ajutătoare pentru cititorii începători, dar şi cu litere mari şi mici de tipar, pentru cei care vor să exerseze cititul cursiv. Fiecare volum conţine o listă de cuvinte scrise cu majuscule, pe care copilul le va citi înainte de a începe cartea. Apoi, va căuta coala cu autocolante şi va lipi în dreptul fiecărui cuvânt abţibildul cu imaginea corespondentă.
 • Nivelul 1 se adresează micilor cititori începători, care abia încep să citească fluent. Fiecare volum include ilustrații deasupra cuvintelor, pentru a ușura asocierea cuvânt-sens.
 • Nivelul 2 conține texte originale din opera celor mai importanţi scriitori români. Cărțile sunt uşor de citit, datorită dimensiunii mari a caracterelor.
 • Nivelul 3 a fost creată pentru a facilita accesul elevilor, de la vârste fragede, la marile capodopere ale literaturii universale pentru copii. Textele sunt adaptate şi prescurtate, pentru a-i ajuta să parcurgă cu uşurinţă cartea, să se familiarizeze cu subiectul romanului şi să citească fluent. Astfel, volumele reprezintă primul pas pe care micii cititori îl pot face ca să descopere frumuseţea lecturii şi să-şi dezvolte dragostea pentru literatură.

Din discuțiile cu părinții am aflat că și pentru ei sunt utile aceste clasificări, deoarece le ușurează deciziile de achiziții. Mi-ar plăcea ca tot mai multe edituri să aibă o formă de determinare rapidă și ușoară a categoriei din care face parte cartea, pentru a ajuta copiii și părinții să ia hotărârea. De mare ajutor ar fi, de asemenea, ca editurile să marcheze într-un fel sau altul cărțile scrise cu majuscule, pentru a veni în preîntâmpinarea nevoilor copiilor de clasa pregătitoare și clasa întâi, novici în arta cititului.

Foto: pexels.com

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Postul precedent

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare