librarii

Cele mai frumoase 10 librării din lume care merită vizitate

de / June 27th, 2017 / 967 vizualizari

Nu știu despre voi, dar eu am o pasiune pentru librării. Desigur, sunt sigură că fiecare cititor adoră aceste locuri magice, unde mirosul de cărți predomină și unde toți ne simțim ca acasă. Pentru mine, librăriile, anticariatele și bibliotecile reprezintă mici părți din Paradis, iar simpla acțiune de a mă plimba printre rafturile pline de cărți îmi oferă un sentiment de liniște și de mulțumire. A intra într-o librărie este sinonim cu a merge într-o aventură care nu știi niciodată cum se va termina.

Pentru unii, librăriile reprezintă și atracții turistice. Spre exemplu, de fiecare dată când plec într-un loc nou, mă asigur că verific dacă există o librărie mai specială pe care o pot vizita și din care îmi pot cumpăra un titlu ca amintire. Până acum, am vizitat renumita librărie ”Shakespeare & company” din Paris, care mi-a plăcut la nebunie și care m-a convins că trebuie neapărat să vizitez cât mai multe librării cu renume din întreaga lume. Și credeți-mă, există destule pe care aș putea să le vizitez. Tocmai pentru că vreau să mă asigur că știu unde se află fiecare loc magic pentru cititoarea din mine, am stat ore întregi, am răscolit internetul, și am făcut cu o listă a celor mai frumoase 10 librării pe care consider că fiecare cititor trebuie să le viziteze o dată în viață.

  1. El Ateneo Grand Splendid” în Buenos Aires, ArgentinaLibraria El Ateneo Grand Splendid

În 2008, librăria ”El Ateneo Grand Splendid” a fost votată a doua cea mai frumoasă librărie din lume, făcând parte din atracțiile turistice ale orașului Buenos Aires. Clădirea a fost deschisă în 1919 ca și teatru, iar în 2000, a fost cumpărată de grupul Ilhsa, care deține peste 40 de librării. ”El Ateneo Grand Splendid” impresionează datorită arhitecturii și a atmosferei boeme pe care vizitatorii o simt imediat ce pășesc în interiorul acestui loc dedicat lecturii. Tavanul, ornamentele, draperiile, luminile și multe dintre detaliile arhitecturale din anii în care clădirea era teatru au rămas și sunt admirate în fiecare zi de sute de oameni.

  1. Selexyz Bookstore” în Maastricht, OlandaSelexyz Bookstore

Librăria ”Selexyz Bookstore” se află în Maastricht, un important oraș din Olanda. Clădirea în care se află librăria a fost, de fapt, o biserică Dominicană construită în 1294, care nu a mai ținut un eveniment religios din secolul al 18-lea. În 2005, Boekhandels Groep Nederlands a decis să o transforme în librărie, îmbinând detaliile gotice și atmosfera specială a clădirii cu literatura contemporană și lumea magică a cărților, rezultatul fiind una dintre principalele atracții turistice ale țării.

  1. Shakespeare & company” în Paris, FranțaShakespeare & Company

Prima librărie ”Shakespeare & company” a fost deschisă în 1919 de Sylvia Beach și a funcționat până în 1951, timp în care a fost locul de adunare a unor scriitori ca Ernest Hemingway, James Joyce, Ezra Pound și mulți alții. În 1951, librăria a fost redeschisă într-o nouă locație de către George Whitman, fiind inițial numită ”Le Mistral”, iar în 1964 a fost redenumită ”Shakespeare & company” în onoarea Sylviei Beach și cu ocazia aniversării de 400 de ani de la nașterea lui Shakespeare. Astăzi, ”Shakespeare & company” adăpostește mii de exemplare de cărți second-hand sau noi, un pian și o cafenea, iar numele tuturor autorilor celebrii care i-au trecut pragul oferă locului un statut important în lumea literară.

  1. Livraria Lello” în Porto, PortugaliaLivraria Lello

Originile librăriei datează din 1881, când doi frați au deschis o instituție de publicare și vânzare a cărților. Mai apoi, cei doi au cumpărat librăria Chardron, iar extinderea afacerii i-a determinat să construiască o nouă casă pentru proiectul lor. Deschisă în 1906, ”Livraria Lello” se bucură de o fațadă în stil gothic, iar interiorul ei este împânzit de rafturi pline de cărți vechi și noi. Cu toate acestea, detaliile  care au făcut ca librăria aceasta să fie adesea desemnată ca cea mai frumoasă din lume, sunt scara impresionantă și fereastra din sticlă, pe care sunt scrise monograma librăriei și motto-ul acesteia, ”Decus in labore” (Demnitate la locul de muncă, în latină).

  1. Rizzoli Bookstore” în New York, AmericaRizzoli Bookstore

”Rizzoli Bookstore” este situată în New York și este considerată una dintre cele mai frumoase librării din America. Aceasta a fost deschisă inițial în 1964 de Angelo Rizzoli într-o clădire cunoscută pentru frumusețea arhitecturală, aspect care a adus renumele locului. În 1985, librăria a fost relocată pe West Street, într-un vechi magazin de piane. De-a lungul anilor, câteva filiale au fost deschise în diverse state din America, însă atracția principală a afacerii lui Rizzoli a rămas locația din New York. În 2014, când contractul clădirii din West Street a expirat, librăria s-a închis din nou, iar acum aceasta se află pe Broadway, unde operează până astăzi. Rizzoli Bookstore este renumită pentru stilul italienesc, pentru titlurile diverse și numărul vast de cărți pe care îl deține, dar și pentru evenimentele care au loc acolo frecvent.

  1. Mendo” în Amsterdam, OlandaLibraria Mendo

Descrisă ca fiind ”un magazin de bomboane pentru iubitorii de cărți”, librăria ”Mendo” are sediul central  în Amsterdam, cu filiale în toată lumea. Design-ul minimalist, foarte modern al clădirii, dar și titlurile atent selectate au făcut din această librărie o adevărată atracție, fiind vizitată de mii de cititori în fiecare săptămână. ”Mendo” diferă prin titlurile pe care le vinde, concentrându-se pe cărți de specialitate, dar și pe ediții de colecție.

  1. Daunt books” în Londra, AngliaDaunt books

Lungi galerii în stil Edwardian și mii de titluri vechi și noi au oferit librăriei ”Daunt books” un loc în topurile celor mai frumoase librării din lume. Aceasta a fost înființată în 1990 de James Daunt, iar clădirea a fost construită în 1910 pentru un vânzător de cărți de antichitate. Bineînțeles, arhitectura locului este aspectul care impresionează miile de vizitatori, dar și titlurile oferite: o gamă largă de literatură modernă și clasică.

  1. Faulkner House” în New Orleans, AmericaFaulkner House

”Faulkner House” reprezintă principala atracție literară din New Orleans, oraș vestit pentru viața de noapte și poveștile cu vrăjitoare care au speriat o lume întreagă. Cândva, scriitorul Faulkner a fost și el atras de acest oraș, unde a închiriat o casă alături de William Spratling. Astăzi, aceasta găzduiește o impresionantă colecție de cărți de vânzare. După moartea scriitorului, casa a fost cumpărată și transformată într-o librărie de un cuplu pasionat de literatură, iar design-ul interior șarmant, ce încă păstrează urmele faimosului autor, fascinează în fiecare ani mii de vizitatori și cititori. ”Sanctuarul literaturii fine” cuprinde titluri moderne, dar și literatură clasică și ediții rare ale celor mai căutate cărți din lume.

  1. Aqua alta” în Veneția, ItaliaAqua alta

Veneția a cucerit inimile a milioane de cititori prin atmosfera boemă și prin frumusețea locului. Gondolele ce se plimbă pe apă, în timp ce italienii își văd de treburile zilnice, conferă orășelului un aer greu de găsit în altă parte. Pentru împătimiții de lectură, Veneția vine, totuși, cu o problemă: apa nu este un mediu favorabil pentru păstrarea cărților, așa că deținătorii de librării au trebuit să vină cu o soluție ingenioasă, și așa a apărut librăria pe apă! În ”Aqua alta”, volumele disponibile pentru vânzare sunt ținute în căzi, bărcuțe și tot felul de obiecte rezistente la apă, ceea ce a transformat afacerea într-o adevărată atracție turistică! Locația micuță, șarmantă, și unicitatea ideii atrag în fiecare an milioane de cititori din întreaga lume, care se pot juca, de asemenea, cu cele câteva pisici care își duc veacul printre cărți.

  1. Albertine” în Manhattan, AmericaLibraria Albertine

Situată în istoricul conac Payne Whitney din Manhattan, ”Albertine” este singura librărie din Statele Unite ale Americii care se concentrează pe vânzarea cărților în limba franceză și engleză. Scopul principal al acestei librării este acela de a aduce împreună comunitatea franceză și pe cea americană, dar și pe organizarea de evenimente, discuții și saloane de cărți. Oferta librăriei este impresionantă: în frumosa clădire se găsesc 14.000 de titluri în franceză și în engleză, iar tavanul pictat manual impresionează cu design-ul ce imită constalții, stele și planete.

Cititoarea din mine este foarte fericită acum și abia așteaptă să vadă locurile acestea cu ochii ei! Voi ce părere aveți de librăriile de mai sus? Aștept să îmi spuneți pe care vreți să le vizitați și, bineînțeles, dacă aveți pe listă și alte librării decât cele de mai sus, le aștept cu nerăbdare.

Sursă photo: Buzzfeed

# # # # # # # # # # # # # # #

Bianca

Cititoare, bloggeriță, visătoare, fashion addict, iubitoare de muzică, călătoare înrăită, om. Adoră să citescă și să împărtășescă pasiunea pentru cărțile sale preferate cu alți cititori. Visează la o viață plină de muzică, cărți, iubire si fericire. Blog personal: http://bianca2b.wordpress.com

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare