Fantasy

Ce inseamna sa citesti literatura fantasy?

de / January 11th, 2013 / 953 vizualizari

Campania “Cautam recenzii, recompensa in carti” ne-a adus nu numai recenzii minunate, recomandari de carti pe care altfel nu le-am fi aflat, dar si prieteni noi, oameni frumosi care iubesc cartile asa cum numai un serial reader stie sa o faca. Sorin este unul dintre cei care ne-au trimis recenzii si care, pe langa faptul ca a primit cartile noastre, ne-a onorat invitatia de a scrie o confesiune de serial reader. Si speram ca nu va fi singura!

Guest Post scris de Lucian-Sorin Berbecar.

Nu stiu exact cum sa redau in cuvinte, dar eu am avut inca de mic o atractie catre fantastic. Orice depasea barierele cotidianului mi-a suscitat interesul. In acest fel si lecturile mele s-au indreptat intr-acolo. Cartile cu elemente magice, vrajitoresti, fantasy, paranormale, SF, gotice ori mistery au devenit mai numeroase in biblioteca mea, in listele mele, in sufletul meu.

Si asa am intrat intr-un cerc vicios: cartile fantastice imi hranesc si imbogatesc imaginatia, iar imaginatia mea bogata construieste cu repeziciune universurile descrise pe hartie, creandu-mi noi si noi provocari si cerandu-mi totodata sa o hranesc cu alte lecturi.

Basmele au reprezentat punctul de plecare, insa curand povestile cu balauri, zmei, zane si feti frumosi nu-mi mai ajungeau, erau prea scurte si nu-mi ingaduiau sa “traiesc” suficient de mult in lumea lor. Astfel m-am indreptat spre carti mai lungi, catre romane.

Si a mai fost ceva care m-a impins spre fantasy: in copilarie era cam introvertit (uneori si acum mai sunt) si neavand prea multi parteneri de joaca (cei putini care erau nu indeplineau criteriile mele) mi-am inventat parteneri si am descoperit ca pot oferi atat lor cat si mie abilitati dincolo de limitele umanului.

In acest fel vrajitorii, magicienii, dragonii, inorogii si alte creaturi fantastice mi-au devenit prieteni sau dusmani, in functie de dispozitie ori de contextul inventat, iar magia si tehnologia super-avansata imi erau intotdeauna la indemana si le utilizam ori de cate ori simteam ca lumea in care traiesc are nevoie de ajustari.

Botezul Fantasy:

Cartea (prima dintr-o serie de sapte) care m-a aruncat cu capul inainte intr-o lume fantasy ce exista atat de aproape de realitate, a fost “Harry Potter si Piatra Filosofala”. Desi multi spun ca romanele lui Rowling au fost doar niste aiureli comerciale menite sa fabrice bani, pentru mine au reprezentat un punct de cotitura in viata mea de cititor, un moment in care am decis sa ma dedic literaturii fantasy. Am reusit acest lucru, deoarece am citit sau inca citesc numeroase serii fantasy si de parca nu ar fi fost destul am mai si scris o licenta bazata pe Stapanul Inelelor si Urzeala Tronurilor. Si daca asta nu inseamna ca sunt fan infocat al genului fantasy atunci nu stiu cum altfel sa va demonstrez.

De cand am descoperit genul fantasy si pana in prezent i-am explorat numeroase forme si subgenuri lecturand o paleta vasta de romane sau serii, mai bune, mai slabe, mai apreciate, mai denigrate, precum: Harry Potter, Cronicile Narniei, Roata Timpului, Stapanul Inelelor, Cantec de Gheata si Foc, Trilogia Farseer, Sword of Truth Saga, Trilogia Vechiul Regat, Seria Twilight, Cronicile Wardstone, Jocurile Foamei, Sabia Shannara, Gradinile Lunii, Jonathan Strange & Mr. Norrel, Cantul Vrajitoarelore etc.

Concluzia la care ajung, singura de altfel, e ca fantasy-ul a devenit o parte din mine, o parte la care nu as renunta niciodata!

# # # # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare