Ce aduc bun cărțile cu subiecte de educație

de / December 8th, 2015 / 179 vizualizari

educatieA fi sau a nu fi implicat în procesul de educație al tinerilor este o întrebare care poate fi retorică dar pentru mine are un răspuns cert: DA, cu toții jucăm un rol, că avem sau nu copii de școală. Cărți precum ”Școli creative” sau ”O singură școală pentru toată lumea” nu fac decât să-mi întărească această convingere.

Chiar dacă o carte sau un om nu pot schimba un sistem, cu picătura se va umple într-o zi paharul. Trebuie să regândim modul cum ne educăm copiii, dar asta începe din interior – în familii – și se continuă la școală, unde orice urmă de creativitate e catalogată ca indisciplină sau abatere.

Cu excepția câtorva sisteme de învățământ – printre care Finlanda despre care s-a tot discutat/scris în ultimile săptămâni în presă cum că și-ar reorganiza programa și ar scoate materiile – majoritatea țărilor au probleme. Autorii și cărțile la care voi face referire trăiesc de ceva timp în SUA și se referă cu precădere la exemple din acest loc dar lucrurile au implicații pshilogice cu care se confruntă și copiii noștri.

scoli-creativeUltima carte citită și pe care v-o recomand cu drag pentru exemple și sfaturi de ce ar trebui să facă profesorii și părinții ca să nu mai omoare creativitatea copiilor lor se cheamă ”Școli creative”, apărută la editura Publica și este scrisă de Ken Robinson și Lou Aronica. Volumul a pornit de la discursul lui Ken Robinson de la TED-ex – de mare succes – care spunea printre altele că trebuie să regândim concepția despre inteligență.

Robinson spune că ”joaca este fundamentală pentru învățare: este rodul natural al curiozității și al imaginației”. Adică să ne lăsăm copiii să învețe prin joacă, pentru că așa experimentează mai bine și așa capătă, în timp, controlul asupra propriei vieți. Probabil vă sună familiar faptul că părinții sunt rugați de către profesori/ școală să-și ”sprijine” copiii prin exerciții suplimentare peste temele și-așa multe care le ocupă tot timpul.

De ce-mi place să citesc cărți cu subiecte de educație? Pentru că vreau să fiu un părinte informat, pentru că-mi doresc să educ copilul într-un spirit universal nu românesc (unde trebuie să știm de toate dar nu excelăm în nimic), pentru că vreau să știu unde greșesc profesorii din România, pentru că vreau să-mi ajut odrasla să învețe logic (nu tocit), să înțeleagă, să o las să-și urmeze pasiunea, chiar dacă școala nu-i permite acest lucru.

Uneori, când ai semne de întrebare asupra sistemului, asupra intuiției tale ca părinte dacă faci sau nu bine ce faci (că-i permiți sau nu copilului anumite lucruri), cărțile mă ajută să știu dacă sunt pe drumul cel bun. Pentru mine, inteligența emoțională (a se citi cărțile lui Daniel Goleman pe această temă) este la fel de importantă ca IQ-ul. ”Abordarea școlară convențională este concentrată aproape exclusiv pe lumea din jurul nostru și acordă puțină atenție lumii interioare. Vedem rezultatele acestei abordări zilnic în plictiseală, lipsă de interes, stres, agresivitate, anxietate, depresie și abandon școlar. Acestea sunt probleme umane și au nevoie de răspunsuri umane” – scrie Robinson în Școli Creative.
o singura scoala

Ritmul învățării este o chestiune de stil și nu de inteligență”, spune Salman Khan care militează în paginile sale spre o altfel de școală. El spune că, ”prea des se întâmplă ca elevi sau studenți inteligenți și motivați să fie dezamăgiți de experiențele lor educaționale. Prea mulți copii își simt încrederea trădată”. În opinia lui Khan, școala viitorului ar trebui gândită ca o versiune actualizată a unei instituții cu o singură clasă. El preferă varianta lucrului cu mai mulți copii și mai mulți profesori la o clasă și nivel individual de studiu, după ritmul fiecăruia.

De aceea, spune Khan, ”de vreme ce nu putem prezice ce vor trebui să știe copiii noștri peste zece sau douăzeci de ani, ce îi învățăm este mai puțin important decât cum îi învățăm să învețe singuri. Sarcina primordială a educației este să le arate copiilor cum să învețe. Să-i facă să vrea să învețe”. Cu alte cuvinte,  să nu-i obligăm să știe date și cifre care nu le folosesc niciodată în viață, cu scuza că asta ajută la memorie sau la logică.

Nu am văzut sau auzit în România despre viitoare teste de predictibilitate sau de cunoaștere a înclinațiilor elevilor, că tare aș fi fost de-acord să se dea pentru a îndrepta copilul mai devreme spre înclinațiile sale. Robinson a subliniat importanța stimulării elevilor în a-și urmări propriile pasiuni și puncte forte; adaptarea programului la ritmurile diferite în care învață elevii și evaluarea elevilor prin asemenea metode încât să le sprijine progresele și realizările. Cheia pentru dezvoltarea elevilor este renunțarea la rigiditatea și conformismul sistemului academic în favoarea unuia personalizat în funcție de aptitudinile autentice ale fiecărui elev.

Actul învățării poate avea loc atunci când elevii aleg ce vor să învețe și atunci când mediul școlar este unul al aventurii și al descoperirii, în loc de a fi unul al stricteții” – din cartea No homework and Recess all day, by Jerry Mintz, fondator al organizației pentru resurse educaționale alternative.

Scopul esențial al educației este de a-i pregăti pe tineri pentru viața de după terminarea școlii, de a-i ajuta să-și formeze resursele mintale, emoționale, sociale și strategice pentru a se bucura de provocări și pentru a se descurca cu incertitudinile și complexitatea.

Salman Khan mai spunea și că lungimea chinuitoare a orelor reprezintă un obstacol în calea creativității ca și ciopârțirea timpului în lecții.

Ca o concluzie, Khan apreciază că în condițiile în care legăturile dintre oameni se înmulțesc și avem nevoie de mai multe inovații, educația convențională continuă să descurajeze și să excludă.

# # # # # #

Oana Grecea

Oana Grecea este mamă, jurnalist, blogger, un om pasionat de lucrurile care se întâmplă într-o bucătărie. Îi place să citească - cărțile sunt cele care au scos-o din impas în multe cazuri - și împărtășește cititorilor ei experiențe care speră să-i inspire, să le stârnească pofta pentru citit și bucătărit. O găsiți și pe: http://gandurisibucatareala.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare