3 cărți excelente pentru cadrele didactice în organizarea serbărilor școlare

de / March 20th, 2017 / 1,446 vizualizari

Cu toții ne amintim cu drag de serbările din anii copilăriei mici. Stăteam frumos îmbrăcați, aranjați în semicerc, și recitam în fața părinților poezii sau replici din piese de teatru pe care le-am repetat săptămâni la rând. Erau momente unice, când părinții se adunau la un loc și ne aplaudau, mândri de reușitele noastre. Ani la rând am urmărit-o pe sora mea, cu ceva ani mai mică decât mine, cum își lua rolul în serios… parcă o aud și acum, după atâția ani: „margareta e regina florilor în plină vară…“.

În ultimii ani, serbările de ziua mamei, de Paște, uneori chiar și cele de Crăciun au fost înlocuite de activități de lucru manual realizate împreună cu părinții, iar asta nu e deloc un lucru rău. Totuși lipsește acea serbare simplă și drăguță…

În apropiere de 1 decembrie eram la școală și doamnele învățătoare căutau poezii patriotice noi, mai moderne. Toată lumea s-a săturat de același program artistic reluat la nesfârșit. Atunci, mândră, am scos din geantă volumul „Câte taine se-ascund, oare…“, semnată de Valeria Tamaș, am căutat repede la cuprins și am indicat capitolul cu poezii pe această temă. Rapid, fotocopiatorul s-a pus în funcțiune și 3 doamne învățătoare au ales să includă în serbarea lor poezii din carte. Acum un exemplar din carte stă cuminte în raftul bibliotecii școlii și e scos cu grijă la fotocopiat pentru toate serbările și materiile cu tematică specială.

Valeria Tamas

Câte taine se-ascund, oare…“ este o antologie tematică de poezii pentru preşcolari şi şcolari mici semnată de prietena și mentorul meu, Valeria Tamaș. Volumul conține 750 de poezii împărțite în 21 de capitole tematice (208 pagini format A4), conținând poezii specifice temei anunțate de titlul capitolului. Nu există o temă din curricula școlară sau din desfășurarea anului calendaristic care să nu fie acoperită în cartea Valeriei.

Poezia Valeriei este una copilăroasă, jucăușă, scrisă în versuri cursive și line, folosind cuvinte uzuale și ușor de pronunțat de copiii mici. Sunt poate subiectivă, o admir enorm pe Valeria pentru lejeritatea cu care scrie versurile, pentru talentul său, imaginația debordantă, prolificitate și dedicare.

Am întrebat-o pe Valeria de ce scrie texte pentru copii și ce o motivează. Răspunsul ei m-a bucurat mult: Cuvintele sunt singura avere și durabilă, și neperisabilă. Dacă îi vom învăța pe copii să iubească poezia, îi vom învăța să lege prietenii pe viață. Poezia pentru copii îți menține bucuria de a trăi, jocul cuvintelor te menține mereu în formă, devii și tu părticică din caruselul cuvintelor și rămâi mereu parte din copilărie. A scrie pentru copii înseamnă să nu uiți niciodată să te bucuri și să găsești frumosul și fericirea în toate lucurile mărunte și neînsemnate, dar pline de tâlc.

Pe scurt, „Câte taine se-ascund, oare… “ este o antologie de poezii pentru preșcolari și școlari, un auxiliar didactic excelent și un suport de nădejde pentru serbările școlare!

Scenete și scenarii de serbări

Un alt suport didactic excelent pentru serbările școlare este, după cum îi spune și numele, colecția Scenete şi scenarii de serbări, coordonat de doamna Anca Bulboacă. Și de această dată sunt extrem de subiectivă, dar din motive și mai personale: una dintre piesele de teatru pentru copii scrisă de mine a fost cuprinsă în cel de-al doilea volum al colecției. Nu îmi mai încap în piele de mândrie, e o onoare, știind cât de drastică a fost selecția lucrărilor. Volumele sunt o comoară pentru cadrele didactice: primul volum se adresează nivelurilor I și I-II de gradiniță și conține 42 de scenete și scenarii, iar volumul al doilea are ca grup țintă copiii din grupele mari și școlarii mici și prezintă 50 de astfel de piese pentru serbări. Deci, peste 90 de scenete și scenarii pentru serbări, scrise într-un limbaj accesibil copiilor, originale, contemporane, scrise de oameni care chiar lucrează cu copii în activitatea de zi cu zi.

Așadar, dacă sunteți cadru didactic din învățământul preșcolar sau școlar mic, cu siguranță veți găsi utile aceste 3 cărți de la editura Arlequin! Sunt o sursă minunată de materiale pentru serbările ce vor urma și cu care sigur veți impresiona tot auditoriul!

Cărțile sunt disponibule pe situl editurii Arlequin, aici >>

Foto cover: pinterest.com
Foto articol: arhiva personală

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare