carti

Cărți al căror conținut l-am uitat

de / May 30th, 2017 / 318 vizualizari

Au fost mulți ani în care citirea unor cărți nu a fost urmată de scrierea recenziilor: ani de cititor, poate nu în serie, dar cititor consecvent de vacanță de vară, în programul căreia aveam întotdeauna grijă să includ și această activitate. În timpul liceului aveam permis de intrare la biblioteca orașului. Pe atunci se afla în incinta acestei frumoase clădiri din Brăila.

biblioteca Panait Istrati Braila

Am împrumutat multe cărți de acolo și mă frământă faptul că am uitat ce am citit în acei ani. Din cauză că returnam cărțile după citire și că nu le-am cumpărat niciodată (nu aveam nici acest obicei pe vremea aia), face aproape imposibil procesul rememorării. A trecut prea mult timp și, cărți care m-au impresionat și care m-au ținut pe jar, acum sunt de negăsit în arhivele memoriei. Am avut totuși inspirația de a-mi nota, în jurnalele adolescentine pe care le țineam, și câteva recenzii. În plus, ecranizările văzute ulterior m-au ajutat să-mi întipăresc mai bine în minte poveștile respective. Dar la cea mai mare parte a cărților care mi-au trecut prin mâini în timpul liceului – cu atât mai mult cele citite în școala generală, am uitat până și titlul și autorul. Astfel, nu le-am putut căuta pentru a le reciti descrierea, aranjând o eventuală reîntâlnire cu ele.

Însă câteva cărți – printre care și cele de mai jos, au reușit într-un fel să “scape”, în special datorită faptului că au fost citite relativ mai recent. Detaliile poveștilor și personajele nu mai sunt proaspete în memorie, dar emoțiile legate de aceste lecturi au fost pozitive și au rămas încă acolo. Este vorba mai mult despre cărți clasice, deoarece ele m-au fascinat cel mai mult în acea perioadă a vieții, în care romantismul era în floare (nu în realitate, ce-i drept, mai mult în mintea mea).

  1. Casa de la Riverton (Kate Morton). Am recenzia ei – destul de slăbuț scrisă – într-unul din caietele-jurnal pe care le-am umplut de impresii, în primul an de facultate și clasa a doisprezecea. Îmi amintesc bine cât de wow mi s-a părut această carte. E drept că pot citi sinopsis-ul, precum și recenzia cea veche, însă detaliile esențiale ale acestei povești, scenele cheie și personajele, nu mi-au rămas vii în memorie. Prima mea întâlnire cu Kate Morton a fost un succes răsunător. A doua, cu cartea “Grădina uitată”, a fost în schimb puțin dezamăgitoare.
  2. Necunoscuta de la Wildfell Hall (Anne Bronte). Am mai vorbit și în alte rânduri despre această carte. Dar trebuie să o reamintesc și aici, fiindcă mi-a plăcut extraordinar de mult. Atât de mult, încât nici nu a putut fi vorba de uitarea autorului sau titlului. Deși nu foarte cunoscută între cărțile surorilor Bronte, pentru mine a avut ceva captivant, care nu s-a șters din memorie nici peste ani. Nici în acest caz nu-mi amintesc cu acuratețe detaliile acțiunii și am o mică teamă că dacă o recitesc, nu voi regăsi acea scânteie, cum se mai întâmplă uneori cu cărțile citite de mult.
  3. Stânca lui Tanios (Amin Maalouf). Am citit vreo două sau trei cărți ale acestui autor libanez. Nu-mi mai amintesc nimic din “Stânca lui Tanios”, dar o pot recomanda cu căldură cititorilor, deoarece știu că este o carte foarte bună. În plus, Amin Maalouf, supranumit și “Domnul Orient”, a obținut premii pentru scrierile sale și este apreciat în toată lumea.
  4. La Paradisul Femeilor (Emile Zola). O altă carte care m-a intrigat și mi-a deschis apetitul pentru cumpărături, chiar dacă era vorba de cumpărături de țoale specifice secolului XIX. Acțiunea din carte mi-o amintesc vag, dar știu că a fost prima carte citită a lui Emile Zola și cea care l-a făcut să se numere printre autorii mei preferați.
  5. Vârsta inocenței (Edith Warton). Amintirea acestei cărți este extrem de fragilă, deoarece întâlnirea cu ea s-a petrecut acum foarte mult timp. Ceea ce o stabilizează este filmul care s-a făcut după ea, avându-i în rolurile principale le Michelle Pfeiffer și Daniel Day-Lewis. Plănuiesc să-l revăd cât de curând și să reîmprospătez amintirea acestei povești.

Există și la voi cărți pe care le-ați citit de mult, dar din diferite motive, le-ați uitat?


Foto: Pexels.com

# # # # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare