Cartea lunii septembrie: Elevul Dima dintr-a șaptea

de / September 2nd, 2016 / 821 vizualizari

elevul-dima-dintr-a-sapteaCopil fiind, percepeam luna septembrie ca un nou început. Totul mirosea a nou, hăinuțele de școală, caietele și, cel mai important, cărțile erau noi. Pentru că era vorba de școală, entuziasmul îmi dispărea în câteva zile, desigur. Totuși, prima zi avea ceva magic în ea. Unde ai fost, ce ai citit, unde te-ai bronzat așa, cu cine te-ai întâlnit, erau doar câteva dintre subiectele fierbinți pe care le abordam încă de la careu, în timpul festivității de deschidere a noului an școlar. Zumzetul general era redus la tăcere de vocea doamnei directoare și, după discursul la care cu greu eram atenți, ne îndreptam doi câte doi spre școală – care, de asemenea, mirosea a nou.

Luna aceasta vă invităm să ne întoarcem pe băncile școlii. Am ales o temă care să ne aducă aminte de primul clopoțel, de vremurile în care grijile și responsabilitățile erau departe de noi. Cartea lunii septembrie, cea care a primit cele mai multe voturi din partea voastră și pe care o vom citi luna aceasta, este Elevul Dima dintr-a șaptea de Mihail Drumeș.

Despre carte:

Una dintre cele mai bine vândute cărţi de literatură română din toate timpurile, Elevul Dima dintr-a şaptea reprezintă cartea de suflet a multor generaţii, care farmecă într-o măsură atât de covârşitoare de la prima lectură, încât se cere citită şi recitită, cu un nou val de emoţii, la vârste diferite. Într-o curgere alertă, aproape filmografică, romanul desfăşoară în faţa cititorilor săi aventurile lui Grig Dima care, după ce-şi petrece prima parte a vieţii la Londra, se mută la liceul Mihai Bravu din Craiova. Aflat la vârsta adolescenţei, când libertatea e deplină, iar visele sunt trăite su maximă intensitate, eroul descoperă dragostea şi odată cu aceasta fericirea, dar şi mecanismele unei lumi ruinate, pe care îşi doreşte s-o schimbe.

„Viaţa nu are nevoie decât de iubirea simplă, de toate zilele, cu scopul ei cert. Marile pasiuni înfruntă timpul, legile firii, toată orânduiala lumii, în goana lor nebună, fără ţintă şi fără frâu.” – Mihail Drumeş

Nu am citit cartea, însă nu pot uita zilele în care o citea sora mea. Citea și râdea, citea și râdea. Eu râdeam de râsul ei. Nu știu de ce nu am citit-o la moment respectiv, poate eram prinsă de alte lecturi, poate nu voiam să citesc despre școală… Acum, la mai bine de douăzeci de ani distanță, cred că i-a venit rândul elevului Dima. Ar fi cazul să îi aflu povestea. Voi ați citit cartea? Cum vi s-a părut? Vă e dor de perioada școlii? Și, cel mai important, ce cărți v-ar fi plăcut să fie atunci în programă?

Ați scris o recenzie a acestei cărți? Ne-o puteți împărtăși pe site, aici >>

Dacă nu aveți cartea Elevul Dima dintr-a șaptea, o puteți comanda de pe Libris.ro aici sau Elefant.ro aici și vă așteptăm la povești!

# # # # # #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

9 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare