Carte și puzzle – un duo excelent pentru copii curioși: În lumea zânelor de Shirley Barber

de / July 6th, 2016 / 536 vizualizari

Citeam de zor și aproape ținându-mi respirația niște cărți pentru adolescenți aventurieri, când mi s-a cerut imperativ (aka dându-se cu fundul de pământ) să citim ceva pentru copii cu scutec. Așa că am luat o scurtă pauză de la lectura în curs pentru a ne delecta cu aventuri colorate citite din cartea-puzzle În lumea zânelor, de Shirley Barber.

Lumea zanelor1

Poveștile în sine, două la număr, sunt scrise pe pagina din stânga, complementară unui puzzle, și sunt scurte, ușor de urmărit, fiind presărate cu imagini vii. Cele 4 puzzle-uri sunt compuse din câte 96 de piese, ceea ce le face relativ dificile pentru copii cărora li se adresează poveștile. Însă odată înlăturate piesele, rămâne în loc imaginea reprezentativă, extrem de sugestivă și frumos colorată. Cartea poate fi însă folosită și ca suport de învățare a cititului pentru copii preșcolari mari sau școlari mici, scrisul fiind mare, citeț, frazele concise, cuvintele simple, astfel că cititorii mai mărișori vor fi fascinați să reconstituie scena pe care o lecturează cu ajutorul puzzle-urilor.

Lumea zanelor2

In lumea zanelor 3

Prima poveste (două pagini) o urmărește pe Sarah Jane, o fetiță care ia parte în mod magic la căsătoria și banchetul dat în cinstea frumoasei prințese a zânelor. Textul este simplist, fără multe informații, poate chiar prea simplu pentru gustul meu. Însă pentru mine a fost un excelent punct de plecare pentru inventarea de noi detalii – descrieri ample ale peisajelor și personajelor, având la bază locuri și persoane cunoscute nouă, transformarea “trecerii magice” într-o recompensă pentru ceva ce am vrut să corectez în comportamentul celui mic, sublinierea sentimentelor personajelor, în vedea conștientizării lor.

Cea de-a doua istorioară (3 pagini) îl are protagonist pe Sandy, spiridușul țărmului, care ajută o mică și frumoasă sirenă care s-a rănit când încerca să scape de un rechin să ajungă înapoi la familia ei. În acest caz am abordat povestea din perspectiva moralei: să îi ajutăm dezinteresat pe cei aflați în nevoie.

Deși în mod normal aș spune că poveștile nu se adresează unui anumit gen, prima poveste va fi mai atrăgătoare pentru fetițe, care se vor imagina în pielea (și rochița) micuței Sarah Jane, iar cea de-a doua va fi mai interesantă pentru băieței, care se vor identifica în curajosul Sandy. Și, deși vizibil schematice, poveștile pot sta la baza unor discuții educative cu cei mici, facilitând corectarea unor comportamente greșite.

Din păcate, cartea nu se mai găsește în librării, cel puțin nu în cele pe care le frecventez. Dacă se întâmplă să știți unde poate fi comandată, vă rog să-mi spuneți. Este o carte-cadou absolut minunată!

Foto: arhiva personală

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare