Citești, crești și te însănătoșești.

Citești, crești și te însănătoșești: înființarea de biblioteci intraspitalicești a început!

de / July 5th, 2018 / 937 vizualizari

Cititul vindecă. Vindecă răni, vindecă suferințe, vindecă emoții. Cărțile crează prietenii, leagă oamenii. E un proverb românesc care pe mine mă enervează la culme, dar uneori chiar se potrivește: spune-mi cu cine te însoțești ca să îți spun cine ești. Este, fără îndoială, foarte valabil în cazul echipei proiectului Citești, crești și te însănătoșești.

Proiectul a fost inițiat de două domnișoare tinere și simpatice, pe care cu mândrie le prezint ca ajutoarele mele în proiectele asociației: Larisa Vasile și Anca Duducea. Tot ce am făcut eu a fost să le pun la dispoziție baza legală, Asociația Bastionul ArtLitTim, și toate cunoștințele și legăturile mele. Să le mentorez, ca să sune atât de profesionist și profesional. Și sunt atât de mândră de ele!

Larisa și Anca s-au cunoscut și au legat o prietenie la mii de km distanță de casă, pe tărâm american, ajunse acolo prin binecunoscutul program oferit de universități, Work&Travel: Orele de muncă au trecut mult mai ușor atunci când ne-am împărtășit poveștile, planuri și imaginea unui viitor cu multe reușite. Discuțiile lor erau mai ales despre cărți, Larisa povestea cu multă pasiune despre unul din proiectele în care era implicată – amplasarea unei biblioteci stradale în orașul ei natal, Jimbolia, iar Anca visa să înființeze biblioteci în secțiile de pediatrie din spitale, în special în acelea în care copiii petrec mai mult timp internați. Dorința Ancăi era venită din realitatea imediată: În perioada de practică pe secția de pediatrie din Drobeta Turnu Severin, orașul meu natal, o fetiță de 10 ani internată a cerut zilnic cărți pentru a-și ocupa timpul. Great minds think alike (mințile luminate gândesc la fel), spune Carl Theodor von Unlanski în biografia The woful history of the unfortunate Eudoxia. Cam așa a fost și aici, un gând sădit în sufletul potrivit, împărtășit persoanei potrivite a generat un proiect de suflet și cu mare răsunet în inimile oamenilor.

Inițial, când proiectul era doar la nivel de schiță, totul părea ușor de rezolvat, dar, ulterior, când ne-am întors în țară, am văzut că granițele lui pot fi nelimitate.

Citești, crești și te însănătoșești

Mă simt mândră să fac parte din această echipă de proiect, că pot să le ajut să își ducă la bun sfârșit proiectul: Când i-am povestit proiectul nostru Patriciei, s-a bucurat la fel de mult și am avut parte de o implicare la fel de hotărâtă din patea ei, bucurându-ne de sprijinul ei în orice moment. Primele donații considerabile au venit din partea Asociației Bastionul ArtLitTim, pe care ea o conduce, din care astăzi facem parte și noi.

Ne bucurăm că într-un timp atât de scurt am reușit să amplasăm 3 biblioteci și am mobilizat zeci de oameni care ne-au susținut prin donații și fapte bune. Primele două biblioteci pe secțiile de pediatrie au fost amplasate pe Secția Oncohematologie din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara și Secția pediatrie din Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu–Severin. Și, deși la început ne-am propus să creăm biblioteci intraspitalicești pe secțiile de pediatrie, pe măsură ce proiectul nostru s-a dezvoltat ne dăm seama de nevoia de cărți și lectură în secțiile unde pacienții adulți petrec mult timp. De aceea, cea de-a treia bibliotecă din proiect a fost prima bibliotecă pe o secție de spital adulți: secția pneumologie a Spitalului Dr. Karl Diel Jimbolia.

Suntem mândre de reușită și, mai ales, de faptul că în 3 săptămâni am putut crea, doar din donații, 3 biblioteci intraspitalicești! Oamenii primesc cu sufletul și brațele deschise acest proiect, această idee și doar împreună o să răspândim proiectul în cât mai multe spitale din țară, pentru a aduce cât mai multe zâmbete pe fețele micilor pacienți.

Secția pediatrie din Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu–Severin

Secția Oncohematologie din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu

Dar evoluția proiectului ține și de comunitate, de oamenii de lângă noi. Nu cerșim, ci știm că dar din dar se face Rai! Așa că apelăm la cititorii împătimiți să ne susțină:

Vă rugăm, direcționați către noi cărțile ce “v-au rămas mici” sau pe care credeți că nu le veți reciti, jocurile educative care doar adună praf, uitate în vreun colț… În fiecare secție avem de umplut 5 rafturi – 4 de cărți pe categorii de vârstă (2-6 ani, 6-10 ani, 10-14 ani, 14+ – incluzând părinții ce însoțesc copiii) și un raft cu jocuri educative, cărți și creioane de colorat. Menționăm, deși poate că nu e cazul, că toate cărțile trebuie să fie noi sau în stare foarte bună, deoarece, din păcate, nu se poate face igienizarea acestora și e nevoie de un mediu cât mai curat pentru copiii aflați în aceste situații vulnerabile.

Pasiunea nu are vacanță sau concediu. Larisa se luptă cu lucrarea de licență, Anca este din nou pe tărâm american, iar eu îmi văd în continuare de viața corporatistă. Dar pe noi ne leagă o dorință și un vis: să facem lucrurile să se miște și să înființăm cât mai multe biblioteci intraspitalicești. Chiar dacă este vară, proiectul nu intră în vacanță, ci doar realimentăm stocul de cărți necesar pentru a ne duce la îndeplinire dorința și visul de a ajuta, măcar puțin, copiii internați în spitale să uite de suferință și să îmbrățișeze aventuri pe care altfel nu le-ar putea trăi. Dacă vreți să ne ajutați cu donații sau doar doriți să ne transmiteți un gând bun sau o încurajare, ne puteți scrie pe adresa [email protected] și vom răspunde negreșit.

# # # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

5 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare