Barbatii seducatori din literatura

de / July 11th, 2015 / 291 vizualizari

Valmont-film

Imagine din filmul “Valmont” (1989) regizat de Milos Forman, cu Annette Bening si Colin Firth

Exista numeroase personaje masculine in literatura, “domni Grey” ascunsi prin cartile din bibilioteca, pe care din pacate ii trecem cu vederea. In schimb, ne concentram pe modelele prefabricate, cu caractere unilaterale, facute dinadins sa atraga un numar cat mai mare de admiratoare.

“Atractia” pentru un personaj de sex masculin nu apare doar pentru ca autoarea il descrie ca fiind un familist convins, cu un look de-ti taie respiratia, care desi a avut nenumarate femei s-a oprit miraculos la una. Nici daca aflam ca are o garderoba plina de camasi impecabil calcate la dunga, dar in acelasi timp arata sexy intr-o pereche de blugi gauriti.

Nu am intalnit multe personaje masculine care sa ma fi fascinat, chiar daca o buna parte au reusit sa se faca simpatici intr-un fel sau altul. Treapta superioara au urcat-o foarte putini si fac parte mai mult din literatura clasica. Poate din cauza ca dramele care i-au implicat au fost mai complexe, cum doar pe vremuri se intampla. Da, ma cam atrag dramele si mai ales cum se face uneori trecerea spre final fericit. Sau cum exista speranta unui final fericit, dar acesta nu apare.

Iata si o lista scurta cu personaje de romane, care s-au distantat de ceilalti, avand “ceva” fascinant si unic:

  • Angel Clare (“Tess D’Urberville” de Thomas Hardy) este un personaj care odata ce-si face aparitia in roman, ramane in prim plan si raspandeste pe “scena” un farmec incredibil. Perseverenta cu care incearca s-o cucereasca pe Tess ar flata orice femeie. Cand afla ca femeia iubita nu a respectat principiile morale in care el credea cu sfintenie, intreaga afectiune e inlocuita de indiferenta si repulsie. Fiind crescut intr-un mediu rigid, cu reguli stricte despre conduita femeii in societate, Angel nu imbratiseaza extremele, dar asta nu exclude conflictul interior. Este suficient de inteligent pentru a reusi sa vada intr-un final adevarul dincolo de stigmatul social pus asupra lui Tess. Chiar daca o face putin cam tarziu…
  • Gilbert Markham (“Necunoscuta de la Wildfell Hall” de Anne Bronte). Acest roman ar concura lejer “Mandrie si Prejudecata” sau “Jane Eyre”. Din pacate, nu a fost popularizat asa cum ar fi meritat. Are o poveste originala si captivanta, combinata cu un romantism specific epocii, ceea ce ma determina sa-l recomand cu caldura. Gilbert Markham este cel care nareaza la persoana I in prima parte a cartii, transformand-o in file de jurnal. El este atras de vaduva necunoscuta, Helen Graham, recent stabilita pe proprietatea Wildfell Hall. Desi este tanar, da dovada de rabdare pentru a descoperi secretele lui Helen si a o intelege. Se indragosteste sincer si o accepta impreuna cu copilul, in ciuda traumelor prin care ea a trecut in casnicia anterioara.
  • Cesare Boldrani (“Anna cu ochii verzi” de Sveva Casati Modignani). Este un personaj pe care-l cunoastem de cand este copil. Traim alaturi de el conflictele interioare, situatiile limita si punctele de cotitura ale vietii. Aproape respiram la unison cu el, realizand de la un anumit punct ca devine un barbat influent si periculos de atragator. Fiind urmarit indeaproape de autoare, acest lucru il face mai accesibil si ii putem cunoaste atat latura retrasa, gandurile, cat si pe cea expusa in fata lumii.
  • Vicontele de Valmont (“Legaturi primejdioase” de Choderlos de Laclos). Romanul scris in forma de epistole acum mai bine de 300 de ani a avut cateva ecranizari, in care Sebastien de Valmont este ilustrat ca un libertin din clasa sociala superioara. Am considerat ca merita inclus in lista, mai ales ca am adorat “legaturile” in forma celor trei filme care s-au facut dupa acelasi scenariu, unul mai bun decat celalalt. Ceea ce m-a atras la contele Valmont nu a fost doar increderea in sine si abilitatile de cuceritor perfid. Ci faptul ca a reusit sa pice in propria capcana, indragostindu-se de ultima sa “victima”.

Voua ce personaje masculine (sau feminine) din romanele citite v-au placut, cu care ati fi evadat dincolo de paginile cartii?

Foto: www.cinema.de

# # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

2 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare