Palaria presedintelui

Antoine Laurain: “Cred că toți ar trebui să ne găsim propria pălărie”

de / June 29th, 2018 / 687 vizualizari

Dacă nu înțelegeți ce vrea să spună autorul, înseamnă că nu ați citit, încă, Pălăria Președintelui. Sperăm că interviul de mai jos, cu Antoine Laurain, autorul acestei cărți atât de ușor de citit și atât de greu de uitat, să vă stârnească interesul. Mulțumesc prietenilor de la Humanitas Fiction, pentru că mi-au prilejuit această întâlnire memorabilă, și traducătoarei Alice Mehedințeanu, care mi-a ușurat foarte mult munca.

Cum ți-a venit ideea acestei cărți? De ce o pălărie? De ce Mitterand? Există o poveste în spatele poveștii?

Am vrut să scriu o carte care să fie ca o poveste și a cărei acțiune să se petreacă  în anii `80. Intenția mea a fost să îi imprim o dimensiune mai stranie, să creez personaje aflate într-o continuă căutare; astfel, mi-a venit în minte imaginea președintelui Mitterand, cu pălăria lui neagră, eșarfa lui roșie și paltonul negru și mi-am zis că poate ceea ce căutăm este pălăria lui.

Există, totuși, și o mică anecdotă personală: acum 4-5 ani, am fost la o cafenea din Paris și mi-am uitat acolo pălăria. M-am întors după ea și patronul cafenelei a deschis un sertar de unde a scos mai multe pălării, dar a mea nu era printre ele.

Așadar, chiar există o poveste în spatele poveștii!

Da, într-adevăr: totul a plecat de la faptul că nu mi-am găsit niciodată pălăria. Încă o caut. Poate, cine știe, cel care o poartă în prezent – și asta este periculos pentru mine – a devenit el însuși scriitor.

Da, poate că și pălăria ta, la rândul ei, a schimbat niște vieți.

Poate.

Lansare Antoine Laurain

 

Te-ai gândit vreodată ce părere ar fi avut Mitterand despre cartea ta? Crezi că i-ar fi plăcut?

Cred că i-ar fi plăcut. Știu sigur că persoanele care l-au cunoscut pe Mitterand au citit cartea.

Mai am o anecdotă: în momentul în care am terminat de scris cartea, mi-a ajuns în mâini adevărata pălărie a lui Mitterand. Timp de câteva minute, obiectul acela la care m-am gândit timp de un an, cât am scris la carte, s-a materializat în mâinile mele. M-am uitat la interior și chiar erau acolo inițialele lui. Totul a durat doar câteva minute, pentru că am fost nevoit să o returnez dar, evident, am simțit imboldul de a mi-o așeza pe cap și exact asta am și făcut. M-am uitat la imaginea mea reflectată în fereastră și, după aceea, romanul meu a devenit un bestseller. Prin urmare, sigur există ceva în pălăria președintelui.

Apar multe personaje în cartea ta, toate diferite. Te simți mai atașat de vreunul anume? Ce personaj te-a provocat cel mai mult și care a fost cel mai ușor de creionat?

Eu îmi iubesc toate personajele, dar poate că am o slăbiciune pentru parfumier, pentru că am cunoscut multe persoane care practică această meserie – sunt ”nasuri”, așa cum numim noi specialiștii în parfumuri. Pentru a construi acest personaj, am făcut o adevărată anchetă.  Ușor de conturat nu a fost niciun personaj, important era ca toate sa fie vii.

Titlul original al cărții este ”Le chapeau du Mitterand”, dar, pentru publicul internațional, a fost tradus drept ”The President`s Hat”. Bănuiesc că a fost o decizie deliberată.

Prima traducere a cărții a fost în limba engleză și s-a pus problema că s-ar putea ca cititorii din Statele Unite să nu fie familiarizați cu Mitterand, așa că am mers pe varianta ”The President`s Hat”. Mi se pare o idee bună, îi conferă cărții o dimensiune universală.

Palaria presedintelui

Ca femeie, rezonez cu ideea că felul în care te îmbraci îți poate influența starea de spirit – când arăți bine, te simți bine și începi să ai mai multă încredere în tine. De asemenea, la final m-am surprins întrebându-mă ”Ce aș schimba în viața mea dacă aș avea pălăria președintelui?” Ți se întâmplă să primești mesaje de la cititori care au fost inspirați de această carte în luarea unor decizii importante?

Da. Primesc multe scrisori, dar și email-uri, în care oamenii îmi povestesc lucruri foarte personale. Le răspund tuturor. Cred că pălăria, în sine, este un simbol – ce se poate întâmpla în viața noastră astfel încât să fim ghidați pe o cale mai bună. De fapt, pălăria lui Mitterand este un element filozofic. Cred că toți ar trebui să ne găsim propria pălărie.

Dacă ar fi așa de simplu…

Nu este ușor, bineînțeles. De altfel, romanul acesta a devenit pălăria mea: a fost tradus în 25 limbi și, datorită lui, am călătorit foarte mult, am cunoscut o mulțime de oameni, viața mea s-a schimbat.

Poate că romanul acesta a devenit și pălăria altora, atât timp cât a inspirat oamenii în luarea unor decizii importante.

Am cititori care după ce au terminat lectura, au luat decizii care le-au schimbat viața și pe care mi le-au împărtășit. De exemplu, un cititor și-a schimbat domiciliul, iar un altul… soțul.

Și ai păstrat legătura cu ei? Ai idee dacă sunt fericiți cu decizia luată?

Da, au fost decizii bune. De obicei rămân în contact cu cititorii mei, ne scriem cam de două-trei ori pe an.

Și cum te simți când știi că ai puterea să influențezi oamenii prin cărțile tale?

Prefer să nu mă gândesc la asta.

Mai bine, doar continuă să scrii!

Cărțile au propria lor viață. După ce le scriu, nu mai am de-a face cu ce se întâmplă.

Ce locuri recomanzi din Paris pentru cititorii pasionați de călătorii? Ai vreun loc preferat?

Trebuie să mergeți la Saint-German-des-Prés și la Pont des Arts, să beți o cafea sau un kir într-o cafenea pariziană (kir-ul este o băutură tradițională pe bază de vin alb și lichior cremă de coacăze). Puteți să beți un cocktail la Harry`s Bar, un bar American care se află aici de 120 ani. Plimbați-vă, pur și simplu, rătăciți-vă pe străduțe.  Dintre librării, recomand L`ecume des Pages (spuma paginilor), lângă piața din Saint-Germain-des-Prés, și librăria de cărți în engleză, Shakeaspeare & Co.

Ce carte ar trebui să citesc în continuare?

The Red Notebook, dintre ale mele. Sau orice de Patrick Modiano. Este unul dintre cei mai buni scriitori francezi.

Antoine Laurain

Comandă cartea pe Libris, aici, pe Cartepedia, aici sau pe Elefant, aici>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

Credit foto: Radu Sandovici, vertizontal.ro

# # # # # # # # # #

MissValery

Miss Valery este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Cititoare in serie (cum altfel?) si pasionata de calatorii, filme si evadari, daca nu o vezi citind, inseamna ca e ori plecata prin cine stie ce locuri, ori la cinema, ori evadeaza din vreun escape room. O gasiti si la: viatasiacorddeoane.ro

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare