Bel Ami personaj

Acel moment când personajul cărții este enervant

de / August 21st, 2017 / 296 vizualizari

Se întâmplă uneori ca personajul principal (sau secundar) din cartea citită, să mi se pară extrem de antipatic. Și este un sentiment confuz, din moment ce poate influența ușor părerea pe care mi-o creez despre carte, ca întreg.

Unul dintre personajele care m-a enervat la culme și de care îmi amintesc bine, este Bel Ami, al lui Guy Maupassant. Am scris acum mulți ani recenzia acestei cărți și, recitind-o, mi s-a părut puțin haioasă. Mai ales când am realizat că din ea răzbate o revoltă sinceră și naivă vizavi de acest individ. Probabil revolta a fost cauzată și de faptul că aveam cu totul altă imagine în minte despre relațiile acelei perioade, despre gentlemani și ladies (sau mademoiselles în cazul de față). Imagine pe care această carte a cam zdruncinat-o, lovind astfel și mândria mea de cititor visător.

Ce să mai vorbim, zici că Bel Ami a trecut prin sufrageria mea, nu că ar fi doar un ins fictiv, care aparține unui trecut îndepărtat. Ca dovadă, vă invit să vă delectați cu o recenzie plină de indignare, scrisă acum mulți ani, pentru acest dandy de literatură clasică:

Bine ați venit în Parisul de la sfârșitul secolului XIX. Dar în cartea de față, nu vom face cunoștință cu romantismul acestui minunat oraș în perioada respectivă, ci cu “crema” a societății. În special cu personajul principal, un anumit Duroy, pe care nu sunt sigură câți cititori îl vor îndrăgi.

 Pe măsură ce avansam în lectură, simțeam efectiv, fără să mă pot împotrivi, că personajul principal, ca și altele câteva din jurul lui, începeau să-mi repugne. Iar la ultimele pagini, sentimentul de scârbă a fost unul total, autentic. Pai cum să nu mă enerveze?? Un individ cu inteligență medie, reușește prin stilul său simplist, care nu solicită neuronii amorțiți ai baroanelor pariziene, să le aducă pe fiecare în patul său. Rând pe rând, cu ușurință incredibilă, cu seninătate și, mai ales, fără nici un strop de remușcare sau regret ulterior. Indiferent că respectiva amantă avea un soț și un copil (care-l considera [pe Bel Ami] un fel de unchi), sau că era vorba de nevasta patronului său, sau soția celui mai bun prieten, sau chiar FIICA PATRONULUI!! Toate aceste femei cu care nici cel mai josnic bărbat n-ar îndrăzni să se încurce, toate au trecut prin brațele lu’ ăsta care a mai avut și tupeul să le promită la fiecare în parte marea cu sarea și Turnul Eiffel. Urmând ca mai apoi să se descotorosească de ele, folosind următoarea logică a creierului său aerisit: “Cutăreasca 1 e bună, dar cutăreasca 2 are și mai multe avantaje, de aceea o să-i dau papucii primei cutărește și o să încerc cu a 2-a!” 

 Adică pe bune, nici cu un obiect cumpărat nu faci așa.  Dacă l-ai probat și l-ai plătit, l-ai folosit un an sau doi, nu-l înapoiezi la magazin pe motiv de uzură și ceri altul pe gratis. După UN AN SAU DOI! Cum mama naibii își permitea viermele ăsta să facă așa cu femeile?!?! Nu zic că ele erau uși de biserică. Oportuniste, prefăcute, ușuratice, cu pretenții de mari doamne, cu mizeria sub covorul imaginii publice….

 Finalul nu este decât capacul pus peste acest borcan de lături: o nuntă pompoasă cu fiica patronului, cea care s-a dovedit a avea cele mai multe avantaje, după aventura cu mă-sa și divorțul bine planificat de fosta nevastă a prietenului său.

 În concluzie, Bel Ami este oricum altfel în afară de “Bel”. Este o javră nenorocită care datorită anumitor avantaje personale, se strecoară în toate mediile sociale și urcă treptele afirmării, sprijinindu-și “organul” în femei ahtiate după diversitate și plafonate în căsnicii monotone. Însă “Bel Ami” este un roman excelent, ce conturează personaje complexe și menține viu interesul cititorului până la sfârșit.    

Voi ați întâlnit personaje care v-au enervat? A devenit astfel toată cartea la fel de neplăcută, sau ați putut face diferența?

Comandă cartea la Elefant, aici, la Cartepedia, aici, sau la Libris, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Silvia

Silvia este o cititoare si o visatoare, dar suficient de ancorata in realitate cat sa observe frumusetea din jur si sa scrie despre ea. Considera ca orice carte citita ofera o experienta valoroasa, iar imaginatia este un mijloc de transport sigur catre lumile ascunse in carti.

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare