7 cărți pentru copii. Poveștile vindecă încă din copilărie

de / June 5th, 2017 / 697 vizualizari

Tind să cred că putem fi copii indiferent de vârstă atât timp cât suntem mereu deschiși în a învăța, descoperi lucruri noi și atât timp cât știm să ne bucurăm de tot ce ne încojoară. Cărțile cu povești au capacitatea de a te face să zâmbești și de a-ți da câte o lecție de viață indiferent de câți ani zice buletinul că ai. Au ele ceva magic, ceva care te readuce în acea etapă a vieții când totul era perfect, când nu aveai nici o grijă și sufletul îți era ușor ca o petală de floare.

Nu trebuie să ai neapărat copii ca să-ți aduci aminte cum e să fii unul, însă e mai frumos să-ți aduci aminte împreună cu ei, într-adevăr. Mie-mi plac la nebunie cărțile cu povești pentru copii, de aceea în biblioteca mea deja există un colț dedicat, chiar dacă încă nu sunt mămică. Ba chiar le aveam și înainte de a mă bucura de nepoți. E un colț pentru sufletul meu de copil, suflet ce sper să rămână așa cât mai mult timp.

carti pentru copii, copilarie

Printre ultimele mele lecturi adorabile se numără și câteva cărți de la editura Integral, cărți ilustrate frumos ce cuprind povești faine și învățături pline de înțelepciune, câteva chiar cu mesaj psiho-social. Poveștile ajută copiii să se identifice cu personajele și să-i facă să comunice mai ușor.

Așa că, fie că vrei să-ți faci ție un cadou, fie unui prichindel simpatic din viața ta, iată aici câteva recomandări vindecătoare:

Oița veselă și blana încâlcită – Antonia Noël

Oița Zglobia era diferită atât la caracter cât și la aspect față de celelalte oițe din jurul ei. Părinții și apropiații n-au știut că aceste diferențe nu erau neapărat rele și nici n-au știut cum să-i explice acest lucru. Aceste diferențe o făceau unică și specială, o reprezentau. Ei nu au apreciat-o pentru curajul și entuziasmul ei, au pus mereu în prim plan primejdia, nu faptul că ea se bucura pe deplin de viață. Zglobia a adunat în sufletul ei toate aceste critici și respingeri, iar treptat acest lucru s-a exteriorizat, blana ei se încâlcea tot mai mult. Povestea încearcă să evidențieze cât de mult pot afecta aceste etichetări ce le facem unii celorlalți și cum putem face să schimbăm acest comportament.

Rătușca, șarpele și barza înțeleaptă – Antonia Noël

Fina e o rățușcă drăgălașă ce a avut de-a face cu vecinul ei, șarpele Lie. Acesta era bun prieten de familie, așa că Fina a avut încredere în el, iar Lie a profitat de naivitatea ei. Rățusca nu a vorbit cu nimeni, nici cu părinții ei despre faptul că Lie i-a făcut avansuri. Întâmplarea a făcut-o să devină retrasă și să nu mai aibă încredere în cei din jur. Ceea ce nu spunem ne îngreunează sufletul și ne întunecă viața, ne traumatizează fără să ne dăm seama.

Mama iepuroaică și bulgărele otrăvit – Antonia Noël

Uneori spunem vorbe fără să ne gândim înainte și fără să ne dăm seama de gravitatea lor. Așa a fost și în cazul iepurașului Bebe. Acesta și-a jignit bunica, iar acea insultă a avut un efect mai mare decât și-ar fi putut închipui. La fel ca în cazul bulgărelui de zăpadă ce se face tot mai mare pe măsură ce se rostogolește, în carte ne este prezentată insulta ca un bulgăre otrăvit care tot crește și ajunge să rănească cât mai multe persoane. Nu ar fi mai bine dacă ne-am controla și am avea grijă cum vorbim cu cei din jur?

Șoarecele și bursucii – Antonia Noël

Pufi e un pui de șoricel ce a fost adoptat de un cuplu de bursuci. Oricât au încercat aceștia să-l modeleze pe Pufi astfel încât să fie pe placul lor, nu au reușit să-l facă să se comporte ca un bursuc adevărat. Suntem diferiți chiar de avem același sânge, aceeași mamă, așa că n-ar trebui să ne mire faptul că se mai întâmplă să nu ajungem la un comun acord atunci când venim din familii diferite. Uneori, mai ales ca și părinte, trebuie să faci și să alegi și în funcție de nevoile celorlalți, de nevoile copilului, chiar dacă nu se potrivesc cu ale tale. Celălalt trebuie să se simtă iubit, acceptat, ascultat și înțeles. Doar așa veți avea o relație armonioasă.

Povești cu îngeri – Claudia Groza

Cartea cuprinde 15 povestioare ce transmit faptul că niciodată nu suntem singuri și mereu suntem păziți și ghidați de îngeri. Aceștia ne îndeamnă doar la fapte bune și ne învață cum să trăim în armonie, așa că dacă suntem atenți la semnalele lor, vom ști în orice situație cum să procedăm astfel încât totul să fie bine. Îngerii ne ajută să fim în armonie atât cu noi înșine cât și cu cei din jur. Așa vom fi mereu senini, cu sufletul curat și inima împăcată. Cea mai simpatică povestioară mi s-a părut cea despre “Îngerii bucuriei”, îngerii care ne ajută să învățăm să apreciem cele din jurul nostru și să ne bucurăm de ele. Ploaia a întrerupt joaca dintre Cristina și Elena. Una era nervoasă că ploaia îi udase rochița și că le trimisese la adăpost, alta se bucura că ploaia face florile să crească și curcubeul să apară. Privind partea bună a lucrurilor vom avea mereu inima senină și plină de bucurie.

Aventurile căpitanului Ronț – Vlad Stoiculescu

Ronț e un hamster pufos și drăgălaș care datorită petei negre din jurul ochișorului stâng și poveștilor spuse de Codruț, băiețelul ce are grijă de el, visează să fie pirat, să aibă propriul echipaj și să se avânte în aventuri pe mare. Alături de Toni – porcușorul de Guineea ce locuia în aceeași casă cu el, Bela – veverița din copacul de lângă casă și Otto – dihorul prietenos din grădină, pornește în căutarea comorii ascunsă de porcii mistreți în livadă. În drum spre comoară au de înfruntat fel și fel de peripeții în care curajul le este pus la încercare, dar împreună trec peste toate.

Povești cu mămici și tătici – Cristina Beatrice Preda

În carte găsim două povești frumoase ce ne subliniează faptul că mama și tata sunt de neînlocuit. “Îmbrățișarea mamei” ne prezintă povestea Perlinei și Perla, mamă și fiică ce erau cât pe ce să fie despărțite de un lacăt singuratic. Fiind departe de Perlina, Perla își dă seama că nimeni nu poate înlocui îmbrățișarea și iubirea mamei. În povestea “Muntele tăticilor”, Șervo și Șervețel pornesc într-o călătorie spre a face mai unită legătura tată-fiu. Atunci când iubirea dintre un tată și un fiu e pe deplin sinceră și împărtășită, o flacără se aprinde pe Muntele tăticilor. Invidioasă pe dragostea dintre cei doi, Scobitoarea Urâcioasă încearcă să împiedice ca flacăra să se aprindă. Ajutată de Castronul Pârâcios, slujitorul ei, ea încearcă să le pună piedici, însă Șervo și Șervețel scapă teferi. Șervo îl învață pe Șervețel să fie perseverent, darnic și răbdător. Aceste lecții și sfaturi ne prezintă cum trebuie un tată să fie cu adevărat și cât de important e ca el să fie apropiat de copilul său.

Pe mine m-au încântat aceste povestioare. Le-am citit și nepoțeilor și copiilor unor prieteni și au fost încântați de replicile amuzante și pozele simpatice și colorate.

Cărțile sunt disponibile pe Elefant, aici, pe Libris, aici, sau pe situl editurii Integral, aici >>

# # # # #

Cornelia Popa

Mă bucur de lucrurile mărunte ale vieții, îmi pun o carte și-un termos cu ceai în coșul bicicletei, pedalez până-ntr-un colțișor al naturii și sunt cea mai fericită! Iar dacă am și-o bucățică de hârtie… imediat îi dau o formă și-un nou sens! O găsiți și pe: https://www.facebook.com/douamanute/

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare