5 mini-romane pentru micii cititori

5 mini-romane pentru micii cititori

de / August 20th, 2018 / 226 vizualizari

Uneori stau și mă gândesc ce greu trebuie să le fie părinților să aleagă cărți potrivite pentru copiii lor, micii cititori. Piața abundă de volume, unele de mare calitate, altele, îndoielnice, însă în lipsa unei recomandări obiective există (ne)șansa de a alege ceva care să vătămeze ireversibil pasiunea copiilor pentru lectură. Mi-ar plăcea să pot citi toate cărțile de pe piață, să fiu la curent cu absolut toate noutățile, dar asta ar însemna să nu dorm și să mor de foame! Dar, dincolo de orice, simt că am o responsabilitate față de fiul meu, față de copiii cu care el interaționează, față de părinții lor, să mă implic cât mai mult în schimbarea sistemului de valori actual și recomandări sincere și dezinteresate de lectură sunt un prim pas, mărunt, e drept. De această dată, cinci titluri de cărți simpatice, ideale pentru copiii de 8-10 ani.

Gorila care voia să se facă mare de Jill Tomlinson

Gorila care voia să se facă mare de Jill TomlinsonEditura: Nemira
Număr pagini: 104

Pongo este un pui de gorilă care trăiește alături de familia sa în munții din Africa, îi place la nebunie să se joace, se leagănă din liană în liană și urcă și coboară din copaci. Însă Pongo își dorește să fie la fel de curajos și de isteț ca tatăl lui, Marele Șef, vrea să aibă un piept lat și argintiu, în care să se bată cu pumnii să avertizeze grupul de pericole. Jungla africană e însă un loc plin de pericole pentru gorile, mari și mici, fie că vorbim de pericole naturale sau de oameni rău-voitori. Astfel, Pongo are ocazia să învețe lucruri importante și să se maturizeze, devenind o gorilă adevărată, un viitor șef de grup.

Ce mi-a plăcut la această carte e că îmbină cu succes mai multe elemente educative, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Când mama lui Pongo dă naștere unei fetițe, Pongo este imediat luat în considerare în educația și relaționarea celui mic cu lumea din jur: el îi alege numele, el o inițiază în jocurile grupului de copii, el o învață să se cațere în copaci, el o salvează când este în primejdie. În același timp, tatăl îi arată încredere totală și îl lasă să exploreze și să învețe singur despre oameni. Este, pe scurt, o transpunere a lumii noastre de zi cu zi, de familie, într-o poveste cu personaje principale simpatice, cu care copiii pot relaționa și de la care pot învăța lucruri importante.

Gorila care voia să se facă mare de Jill Tomlinson

Povestea frindelului de Andrew Clements

Povestea frindelului de Andrew ClementsEditura: Arthur
Număr pagini: 124

Nicholas Allen e cel mai faimos puşti din şcoală: de pildă, toţi elevii ştiu cum, în plină iarnă, Nick a transformat sala de curs într-o insulă tropicală, iar profesorii se străduiesc să lupte cu talentul său vestit de a trage de timp la finalul orei, care-i face să uite de tema pentru acasă. Însă clasa a cincea vine cu o mare provocare: doamna Granger, sobra profesoară de limba engleză, maestra absolută a dicţionarelor, are şi ea talentele ei. Aşa că Nick se hotărăşte să dea culoare orelor plictisitoare, iar doamna Granger crede că poate să facă faţă şuvoiului de idei năstruşnice ale băiatului. Nick nu se dă bătut şi se foloseşte chiar de armele temutei profesoare, aşa că născoceşte un cuvânt. Însă mica sa invenţie ia o amploare de nebănuit…

Dincolo de povestea haioasă, două lecții importante ies în evidență: orice faptă are o urmare, o repercursiune, fie ea bună sau mai puțin bună, și că limba, limbajul, e un organism viu, care nu are nevoie de protecție pentru se dezvolta “firesc”. Copiii învață despre dicționar, cum sunt adăugate cuvintele în dicționar, despre originea cuvintelor, aspecte teoretice greu de înțeles în general și abstracte.

Povestea frindelului de Andrew Clements

Misterul papirusului regal de la Torino de Maria Mañeru

Misterul papirusului regal de la Torino de Maria MañeruEditura: Girasol
Număr pagini: 142

Frații Callender – Ahmed, Laurie, Joseph și Elizabeth – nu cred ceea ce li se spune până nu văd cu ochii lor. Împreună ei au înființat Clubul detectivilor, cu scopul de a rezolva enigme și mistere în orice parte a lumii. De această dată, aventura începe într-o luni dimineață, când tatăl copiilor, faimosul arheolog James Callender, anunță plecarea în Egipt. Extrem de curioși, nu stau deloc liniștiți atunci când, asistând la inaugurarea expoziției unde putea fi admirat celebrul papirus regal de la Torino, descoperă că… papirusul a dispărut!

Cartea este extrem de atractivă vizual pentru copii, cu ilustrații vii, textul scris mare și cuvinte cheie îngroșate și colorate. Aventura copiilor are repere mitologice reale, explicate frumos copiilor, pe înțelesul lor. La finalul cărții este un dicționar care prezintă succint termeni mai greu de înțeles din poveste.

Misterul papirusului regal de la Torino de Maria Mañeru

Ultimii urși polari de Harry Horse

Ultimii urși polari de Harry HorseEditura: Pandora M
Număr pagini: 80

Bunicul pleacă într-o expediţie la Polul Nord, în căutarea ultimilor urși polari, și cu el merge Roo, un câine cu personalitate și opinii ferme. Îndrăzneţii exploratori se îmbarcă pe un vapor trainic, Inscufundabilul, și pornesc într-o aventură de neuitat.

Cartea, originală, emoţionantă și foarte amuzantă, este scrisă sub formă de scrisori adresate de bunic nepotului său, în care scrie povestea aventurii lor extraordinare și amuzante. Scrisorile sunt însoțite de ilustrații realizate chiar de autor, schematice, desenate din pix, ceea ce dă o doză de veridicitate ideii de epistole.

Ultimii urși polari de Harry Horse

Ultimii naufragiați de Harry Horse

Editura: Pandora M
Număr pagini: 112

Dezastru! Inscufundabilul se scufundă. Bunicul și Roo — aceleași personaje din povestea de mai sus — au plecat, mai mult forțați de niște circumstanțe bizare, într-o călătorie pe o navă de pescuit șubredă pentru a-l captura pe Regele Cod. Până la urmă naufragiază pe o insulă pustie, unde au parte de tot felul de surprize inedite.

Scrisă, asemenea poveștii anterioare, tot sub forma unor scrisori adresate de bunic nepotului, cartea poate fi și un îndemn, o idee pentru copii de a-și “documenta“ vacanțele, excursiile, aventurile sub forma unor scrisori adresate prietenilor sau membrilor familiei.

Ultimii naufragiați de Harry Horse

Am menționat numărul de pagini intenționat – copiii aflați la început de drum în taina descifrării literelor și cuvintelor devin anxioși și reticenți când văd o carte groasă, cu scris mic și fără ilustrații. Așadar, toate cărțile invită pe cei mici la lectură, sunt interesante și le arată că nu există un prototip de carte, temele sunt diverse, la fel și felul de a fi puse pe hârtie, astfel că ei vor ști ce îi pasionează, cum și-ar dori de acum încolo să fie cărțile pe care le citesc și vor ști să își caute singuri în librării lecturile preferate.

5 mini-romane pentru micii cititori

În cazul în care cei mici au citit până acum doar cărți cu ilustrații, vă recomand să începeți cu una dintre cărțile de mai sus, e o evoluție firească a dezvoltării capacității lor. Cu siguranță îi va încuraja să exploreze și alte cărți pentru vârsta lor!

Comandă cărțile pe Elefant, aici, pe Libris, aici sau pe Cartepedia, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare