5 cărți ilustrate pentru copii: povești educative cu iepurașul Matei

de / May 18th, 2017 / 878 vizualizari

Matei e un nume foarte frumos și mă bucur tare că a revenit la modă. Mă bucur cu atât mai mult cu cât este folosit și în literatura pentru copii. Îmi place enorm când editorii aleg să traducă (dacă putem spune așa) și numele personajelor importate odată cu povestea, astfel încât copiii din țara în care se publică traducerea să se poată identifica și să poată empatiza cu personajele. Este și cazul colecției de cărți a căror protagonist este iepurașul Matei. Cum de s-a ales tocmai Matei, nu știu, poate este un nume foarte comun printre băiețeii de 3-5 ani cărora li se adresează cărțile, dar pot spune că în versiunea originală, în limba germană, se numește Pauli, iar în traducerea în limba engleză s-a ales numele Davy.

Editura: Nemi
Autor: Brigitte Weninger
Ilustrații: Eve Tharlet
Traducător: Cristina Nan
Vârsta: 3+ ani

Ana, Irina, Matei, Dan și Edi sunt cinci iepurași-frați. Ei trăiesc alături de mama-iepure și tata-iepure într-o vizuină în pădure. Aventurile lor sunt povești pline de farmec și umor, cu un important conținut educativ, abordând o temă plină de învățăminte și încercând astfel să corecteze prin lectură comportamente greșite sau nepotrivite ale copiilor, iar ilustrațiile în culori calde și bogate în detalii completează minunat textul.

matei

De ce vă certați, Matei?

Matei și Edi sunt cei mai buni prieteni și se joacă mereu împreună. Într-una din zile, fiecare a decis să construiască ce se pricepe cel mai bine: Edi un baraj de apă, iar Matei o barcă. Imediat ce Edi anunță că totul e gata, Matei lansează barca. Din păcate însă, barajul cedează, iar bărcuța plutește în derivă, luată de ape. Matei se supără teribil pe prietenul său atât pentru că nu a făcut barajul suficient de puternic, cât și pentru că acesta îi jignește bărcuța pierdută, așa că decide să nu mai fie prieteni: „Până aici, Edi! De azi nu mai ești prietenul meu. Nu vreau să te mai văd! Niciodată!”. Însă Matei descoperă în curând că nu e așa amuzant să te joci singur și că un prieten adevărat găsește întotdeauna puterea să ierte.

Este o carte minunată pentru a discuta cu copiii despre prietenie și familie, întrucât ilustrează un moment pe care îl regăsim des în viețile copiilor: cearta pe jucării. Lecția din spatele poveștii este că nu este bine să ne supărăm pe ceilalți când se întâmplă lucruri care nu ne convin, dar pe care nu le putem controla.

Comandă cartea la Libris, aici >>

 

iepurasul Matei

Ajutor, Matei! O fantomă!

Matei și frații săi au rămas singuri acasă într-o seară când părinții iepurași au ieșit în oraș. După ce s-au jucat Aruncă IepurașulRăzboi cu perne și Loteria de frunze, au mâncat toate gustările pregătite de mama lor și au băut tot sucul de zmeură, li s-a făcut somn și s-au culcat. Asta până când Ana, sora mai mică a lui Matei, s-a ridicat din pat, albă ca varul, strigând după ajutor. Văzuse la geam o fantomă. N-a lipsit mult până când toți copiii s-au trezit și s-au îngrămădit în patul lui Luca, speriați. Singuri acasă, frații iepurași au fost nevoiți să se descurce singuri, iar Matei, curajos, a pus la cale un plan inedit, care a funcționat.

Deși pare a fi inspirată de sărbătoarea de Halloween, povestea abordează în mod creativ și într-o notă jucăușă un subiect la ordinea zilei în viața copiilor de 3 – 6 ani: imaginația bogată ce le joacă numeroase feste. La această vârstă, copiii nu au simțul realității și fie își construiesc prieteni imaginari, fie au impresia că, noaptea, sunt înconjurați de monștri sau fantome. Astfel, lectura îi ajută pe copii să descopere că pot depăși singuri problemele specifice vârstei (de exemplu, cea mai cunoscută teamă a copiilor, cea de a dormi singuri).

Comandă cartea la Elefant, aici, sau la Libris, aici >>

 

craciun fericit, matei

Crăciun fericit, Matei!

A venit iarna, iar pădurea e ninsă toată. Familia de iepurași s-a pregătit pentru sezonul rece, iar camara e plină cu provizii. Tatăl Iepure își învață cu blândețe copiii o lecție importantă despre cum trebuie să fim: mai buni, mai generoși, mai atenți și iubitori. În timp ce își aștepta familia să se întoarcă acasă, privind pe fereastra viziunii, Matei observă cum multe dintre animalele pădurii nu au ce mânca, așa că hotărăște să le ajute: păsărele, căprioare, porci mistreți, veverițe, toate se bucură de generozitatea micului iepuraș, în timp ce proviziile de fân, mere, morcovi, ghindă ale familiei scad dramatic, fără să-și dea seama că astfel familia sa poate să rămână fără mâncare. Dar iarna nu aduce doar zăpadă și vreme rece, ci și spiritul Crăciunului, iar Matei și frații săi află că adevăratul spirit al Crăciunului stă în magia dăruirii.

Ceea ce îmi place foarte mult la această carte este faptul că pune prea puțin accentul pe Moș Crăciun, subliniind că farmecul sărbătorilor de iarnă nu este dat de cadourile primite, ci de timpul petrecut în familie și ajutându-i pe ceilalți, fiind mai buni, mai generoși, mai iertători.

Comandă cartea la Elefant, aici, sau la Libris, aici >>

Matei o iubeste pe mami

Matei o iubește pe mami

Cartea relatează încercările unui fiu de a-și îmbuna mama, compensând pentru supărările aduse. După ce mama s-a supărat pe el pentru că a întârziat la masă, iepurașul Matei s-a hotărât să-și repare greșelile, căutând cel mai frumos cadou de Ziua Mamei. Însă și-a cam prins urechiușele atunci când a decis că cel mai frumos cadou pentru mama ar fi cinci iepurași bine-crescuți. Oare vor putea Matei și frații săi să învețe bunele maniere la timp pentru această zi specială?

Deși cartea a fost inspirată de sărbătoarea Zilei Mamei, când are loc și acțiunea poveștii, ea poate fi citită oricând, deoarece este o lecție de bună purtare pentru micii cititori, povestită cu blândețe și ilustrată creativ pentru a stimula imaginația. Textul este scris pe un ton calm, într-o manieră plină de înțelegere și compasiune. Ideile iepurașilor referitoare la fericirea mamei lor sunt o dovadă clară a reflectării noilor teorii de parenting și în literatura pentru copii.

Comandă cartea la Elefant, aici, sau la Libris, aici >>

Paste fericit, Matei

Paște fericit, Matei!

Acțiunea poveștii are loc cu o zi înainte de Paște. Dan, fratele mai mare al lui Matei, aduce familiei o veste nemaipomenită: există un Iepuraș de Paște care le aduce oamenilor, în coșulețul său, ouă frumos colorate și mici cadouri. Deși Tatăl Iepure nu știe de existența acestui iepuraș special, iepurașii decid să pornească imediat în căutarea lui, pentru a-l ruga să le aducă și lor ouă vopsite și cadouri. Iar când își dă seama ca Iepurașul e de negăsit, iar frații lui se întorc, dezamăgiți, acasă, lui Matei îi vine o idee salvatoare, însă tot el are parte de cea mai mare surpriză: în final, nu numai că își bucură frații și le arată astfel celor mici cât de frumos este să fii generos, dar este și răsplătit pentru faptele sale bune.

Cartea este minunată și poate fi citită oricând, indiferent de perioada din an (în ciuda faptului că a fost inspirată de Sărbătorile Pascale), întrucât abordează o temă foarte importată pentru educația copiilor: generozitatea. Copiii au tendința de a fi (oarecum!) egoiști și de a nu împărți cu cei din jur (jucăriile și bunătățile), iar povestea de față este un punct bun de pornire a unei discuții despre a fi bun și mărinimos.

Comandă cartea la Elefant, aici, sau la Libris, aici >>

Matei, Editura Nemi

Înainte de a alege să se dedice scrisului pentru copii, Brigitte Weninger (n. 1960) a lucrat timp de 20 de ani ca educatoare în Austria. Faptul că a fost un pedagog extraordinar, înzestrat cu un talent aparte, este clar dovedit de cărțile publicate și atât de iubite de copii, dar și prin mesajul educativ livrat cu candoare și prin cuvinte atent alese. A scris peste 50 de cărți, care au fost traduse în 30 de limbi, în ultimii ani fiind o prezență activă în domeniul promovării cititului la copii.

Îmi doresc traducerea a cât mai multor cărți avându-l protagonist pe savurosul Matei, cărți cu lecții minunate pentru copiii de toate vârstele!

Seria este disponibilă și pe situl editurii Nemira, aici >>

# # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare