3 cărți ilustrate pentru copii de care nu te plictisești de oricâte ori le citești

de / August 10th, 2017 / 544 vizualizari

Râdem, glumim, dar copiii mici ajung să facă obsesii efectiv pentru anumite cărți. Nu de puține ori aleg aceeași carte în repetate rânduri, și mereu sunt fascinați de narațiune și așteaptă cu nerăbdare lectura, chiar dacă noi ne-am plictisit de ea.

La noi, cărțile au locul lor bine determinat în camera lui Greuceanu, la îndemănă și la vedere, în așa fel încât să îi fie ușor să le ia și să le răsfoiască. Teancul de cărți e mare, starea volumelor depinde de cât de iubite au devenit și de cât de muncite au fost. În ultima perioadă însă în clasamentul cărților favorite s-au diferențiat în mod evident 3 titluri: Prietenul meu e trist și Suntem într-o carte!, de Mo Williams, și 10 căţei. 10 mâţe şi alte versuri de abecedar, de Tudor Arghezi.

10 catei, 10 mate si alte versuri de abecedar

10 căţei. 10 mâţe şi alte versuri de abecedar, de Tudor Arghezi, este o pasiune mai veche de-a puștiului meu. Obsedat de litere, alfabet, citit, am citit și recitit această carte de câteva sute de ori (și, din păcate, nu exagerez!). Toți musafirii au fost trecuți prin lectura poeziilor. Era test de acceptare în clubul familiei. Au fost nopți în care a adormit cu cartea în brațe. Am purtat-o cu noi pe la livadă și am citit poeziile cu căței celor 4 câini ai familiei și poeziile cu mâțe celor 2 pisici de împrumut (cu el stând în patru labe și imitând acțiunile din poezie, clar, nu?) Ba mai mult, ilustrațiile, reproducerea desenelor originale ale Mitzurei Arghezi, sunt atât de copilărești și colorate încât a ajuns să le adore! Nici nu îmi amintesc de câte (zeci de) ori am pupat desenul cu litera B, că «mama, pupă buba!»

carti pentru copii

Am crescut cu poezia lui Tudor Arghezi, ea are validarea timpului, simpatia tuturor generațiilor și certitudinea că nu se va pierde în negura uitării. Nu cred că poate spune cineva că nu este o versificație ritmată, facilă, cursivă și mereu actuală.

Cât despre volumul în sine, un mare atu îl reprezintă chiar forma sa: faptul că nu este foarte înalt, fiind realizat pe orizontală, îl face foarte ușor de manevrat de cei mici. Mai mult, textul puțin pe file alăturat ilustrațiilor aflate în armonie cu versurile cuprinse, îi determină pe micii cititori abia aflați la început de drum cu dibuirea literelor să o răsfoiască cu mare drag.

Prietenul meu e trist și Suntem într-o carte!, de Mo Williams, au devenit preferate rapid pentru că pe baza lor poate să își inventeze extrem de ușor propriile versiuni de poveste.

prietenul meu e trist

Prietenul meu e trist e cartea de la care am început să discutăm despre prietenie. De nu foarte mult timp, Greuceanu meu este interesat de socializarea cu copii de vârsta lui (adică puțin sub 3 ani), „băețelu’, fițan pieteni Eic“ (băiețelul și fetița sunt prietenii lui Eric). De îndată ce îi vede, se apropie de ei, vrea să îi îmbrățișeze, să îi ia de mână și să se joace. Împreună sau în paralel, nu contează, important e să se știe în mijlocul lor. Așa că această carte mi s-a părut cel mai bun punct de start a unei discuții despre prietenie și empatie.

Cartea este una ușurică, ce se bazează pe un text simplu și repetarea acelorași cuvinte. Ilustrațiile simpatice sugerează foarte bine stările de spirit povestite în text, dar nu sunt atât de detaliate încât cititorul să depindă în întregime de ele ca să înțeleagă povestea. Cuvintele și ilustrațiile se completează reciproc.

Gerald și Porchiță sunt cei mai buni prieteni. Porchiță e mereu vesel. Gerald — nu tocmai. Dacă Gerald e trist, Porchiță nu poate fi fericit. Dacă Porchiță nu e prin preajmă, Gerald nu se poate bucura de clovni sau de cowboy.

Pornind de la această poveste drăguță, ne-am transformat în Gerald și Porchiță și am spus fiecare replicile personajului nostru, interpretând adecvat situația. Toată sceneta s-a transformat într-un hohot de râs și voie bună, cu mimică tristă și zâmbet pe buze. La final, am discutat despre sentimentele prietenilor lui, cum se simt ei în anumite situații și cum îi putem ajuta să depășească momentul.

suntem intr-o carte

Suntem într-o carte! o citim doar ca să ne distrăm. Și râdem de la prima filă până închidem volumul… iar apoi o luăm de la capăt! Într-o bună zi, aceiași Gerald și Porchiță își dau seama că nu sunt singuri, așa cum crezuseră… cineva se uită la ei… cineva îi citește! Cei doi prieteni descoperă astfel că, de fapt, sunt într-o carte și că pot vorbi cu cititorii lor. Și, chiar dacă la un moment dat cartea se va termina, Gerald și Porchiță au găsit soluția pentru a fi citiți iar, și iar, și iar.

Expresiile facile ale personajelor sunt atât de bine conturate în ilustrații, încât chiar și un non-cititor se poate bucura de carte. Iar al meu Greuceanu imită chiar și reacțiile și acțiunile personajelor pe măsură ce îi citesc. Acum sunt în căutarea unor păpuși de pus pe deget pentru spectacol de teatru de păpuși cu aceste două personaje, pentru a face activitatea și mai distractivă!

Minunate cărți! Și eu chiar la consider utile atât pentru ascultătorii de povești, cât și pentru copiii care abia descoperă literele. La micii cititori însă am observat o reticență în a aborda cărți ilustrate. Ca părinte, îți dorești să captezi natural atenția copilului tău (nu vor vrea să citească o carte plictisitoare, și cine îi poate condamna?), în același timp să îi înveți ceva util din acea lectură, recitind cartea de câte ori e necesar pentru a fixa morala. Repetitio est mater studiorum. Însă copiii simt presiunea anturajului și vor să citească direct literatură, „nu au timp de pierdut“ cu cărți pe care să exerseze cititul. Acelea sunt cărți pentru bebeluși, iar părinții nu îi înțeleg (ca apoi să deschidă o carte de literatură și să nu reușească să descifreze cu rapiditate mesajul și astfel să se frustreze și să renunțe rapid!). Aceste 3 cărți însă cu certitudine vor face ușoară trecerea spre literatură, iar copiii le vor devora (la figurat, clar!)

Cărțile sunt disponibile pe Elefant, aici, pe Libris, aici, și pe Cartepedia, aici >>

SerialReaders.com folosește unelte de marketing afiliat. Cumpărând prin link-urile pe care le recomandăm, site-ul nostru primește un comision din partea retailerilor pe care îi promovăm. 

# # # # # # # #

Patricia Lidia

Inginer, femeie și mamă în viața reală, autor de texte pentru copii și jurnalist cultural neoficial în viața virtuală...

8 Comentarii

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare